pregateste pagina pentru tiparire

 
 APOLOGETICĂ 

Biblia răspunde
IPS Ioan Ploscaru

achizitionare: 21.04.2004; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

21. SÂNGELE

În Vechiul Testament a fost oprit să se mănânce sângele: "Numai carne cu sângele ei, în care e viața ei, să nu mâncați" (Facere 9,4). Iar Leviticul spune același lucru: "Dacă un om din fiii lui Israel și dintre străinii care trăiesc între voi, va mânca orice fel de sânge, îmi voi întoarce fața mea împotriva sufletului celui ce va mânca sânge..." (Lev. 17,10); "Să nu mâncați cu sânge" (Lev. 19,26).

În Noul Testament, la adunarea de la Ierusalim, Apostolii hotărăsc pentru creștinii făcuți din păgâni: "Să vă înfrânați de la cele jertfite idolilor și de sânge, și de sugrumat, și de curvie, de care, păzindu-vă, bine veți face" (Fapte 15,20; 21,25). Acest decret care oprea pe creștinii din alte neamuri să mănânce sânge, l-au dat Apostolii ca să nu smintească pe Evreii încreștinați, care erau răspândiți pretutindeni și țineau Legea Veche, cum spun Faptele Apostolilor: "Căci Moise are din timpuri vechi, în toate cetățile, propovăduitorii săi, fiind citit în sinagogi în toate sâmbetele" (15,21).

Când Biserica creștină nu s-a mai temut de acest scandal, atunci n-a mai ținut această practică a Legii lui Moise, ci au observat simplu porunca Mântuitorului: "Mâncați cele ce vă vor pune înainte" (Luca 10,8). Este clar că se poate mânca și carne, indiferent cum este sacrificat animalul.

În Legea Veche a fost oprită mâncarea sângelui, ca să nu se învețe Evreii cu vărsări de sânge: "Eu voi cere socoteală de sângele fiecăruia dintre voi, Eu voi cere socoteală la toate animalele și la om, la oameni între ei, Eu voi cere socoteală de sufletul omului" (Fac. 9,4; Lev. 7,26; Lev. 17,10-14). Li s-a interzis mâncarea sângelui pentru a-i feri de magie și de Augurii: "Să nu mâncați cu sânge; să nu vrăjiți, nici să ghiciți" (Lev. 19,26).

Dacă Apostolii au puterea de a aduce Legi, dată de Mântuitorul după cum citim la Evanghelistul Matei: "Orice veți lega pe pământ, va fi legat și în cer, și orice veți dezlega pe pământ va fi dezlegat și în cer" (18,18), atunci ei au puterea și de a dezlega de anumite prescripții care nu mai sunt necesare, precum și de obiceiuri păgânești.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire