pregateste pagina pentru tiparire

 
 CATEHISM 

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice
achizitionare: 03.01.2009; sursa: Editura Presa Bună

Motu proprio pentru aprobarea și publicarea
Compendiului Catehismului Bisericii Catolice

Către venerabilii frați cardinali, patriarhi, arhiepiscopi, episcopi,
preoți, diaconi și către toți membrii poporului lui Dumnezeu

În urmă cu douăzeci de ani începea elaborarea Catehismului Bisericii Catolice, cerut de Adunarea Extraordinară a Sinodului Episcopilor, cu ocazia celei de-a douăzecea aniversări a încheierii Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican.

Mulțumesc fără încetare Domnului Dumnezeu pentru că a dăruit Bisericii acest Catehism, promulgat în anul 1992 de veneratul și iubitul meu predecesor, papa Ioan Paul al II-lea.

Marea utilitate și valoare ale acestui dar sunt confirmate înainte de toate de primirea pozitivă și largă pe care a avut-o în rândul episcopilor, cărora le era destinat în primul rând ca text de referință, sigur și autentic, pentru învățarea doctrinei catolice și îndeosebi pentru elaborarea catehismelor locale. Dar sunt confirmate și de primirea favorabilă din partea tuturor celor care alcătuiesc poporul lui Dumnezeu, care l-au putut cunoaște și aprecia în peste cincizeci de limbi în care a fost tradus până acum.

Acum, cu bucurie mare, aprob și promulg Compendiul acestui Catehism.

El a fost dorit cu ardoare de participanții la Congresul Catehetic Internațional, din octombrie 2002, care, în felul acesta, au devenit interpreții unei exigențe foarte răspândite în Biserică. Regretatul meu predecesor, primind această dorință, a decis, în februarie 2003, pregătirea Compendiului, încredințând redactarea lui unei comisii restrânse de cardinali, prezidată de mine și susținută de câțiva colaboratori experți. În cursul lucrărilor, un proiect al acestui Compendiu a fost supus aprecierii tuturor cardinalilor și președinților conferințelor episcopale, care, în majoritate, l-au primit și evaluat în mod favorabil.

Compendiul, pe care îl prezint acum Bisericii Universale, este o sinteză fidelă și sigură a Catehismului Bisericii Catolice. El cuprinde, în mod concis, toate elementele esențiale și fundamentale ale credinței Bisericii, astfel încât constituie, după cum a fost dorit de predecesorul meu, un fel de vademecum, care să permită persoanelor, credincioase sau nu, să cuprindă, într-o privire de ansamblu, întreaga panoramă a credinței catolice.

Compendiul oglindește în mod fidel în structură, în conținut și în limbaj Catehismul Bisericii Catolice, care va avea în această sinteză un ajutor și un stimulent pentru a fi cunoscut și aprofundat mai mult.

Încredințez, așadar, acest Compendiu, înainte de toate, întregii Biserici și fiecărui creștin în particular, pentru ca datorită lui să poată găsi, în acest al treilea mileniu, un elan nou în angajamentul reînnoit de evanghelizare și de educare la credință, care trebuie să caracterizeze fiecare comunitate eclezială și pe fiecare credincios în Cristos, de orice vârstă și din orice națiune.

Însă acest Compendiu, prin concizia, claritatea și integritatea sa, se adresează oricărei persoane, care, trăind într-o lume dispersivă și cu mesaje multiple, dorește să afle calea vieții, adevărul, încredințat de Dumnezeu Bisericii Fiului său.

Grație îndeosebi mijlocirii preasfintei Fecioare Maria, maica lui Cristos și a Bisericii, fie ca tot cel care citește acest instrument autoritar care este Compendiul să poată recunoaște și primi tot mai mult inepuizabila frumusețe, unicitate și actualitate a darului prin excelență pe care Dumnezeu l-a făcut omenirii, pe Fiul său unic, Isus Cristos, care este "calea, adevărul și viața" (In 14,6).

Dat la 28 iunie 2005, ajunul solemnității Sfinților Petru și Paul, primul an de pontificat.

Papa Benedict al XVI-lea
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire