pregateste pagina pentru tiparire

 
 CULTURA VIEȚII 

Mijloacele anticoncepționale
dr. Rudolf Ehmann

achizitionare: 10.10.2003

Cuprinscapitolul anterior IV. BILANȚUL CONTRACEPȚIEI ȘI URMĂRILOR EI

Ce datorăm contracepției din ultimii 30 de ani?

 1. Contracepția modernă a făcut posibil un libertinaj al sexualității fără frâne, în sensul rupturii dintre sexualitate și procreare. Sexualitatea a devenit bunul de consum numărul 1 și a găsit locul în afara comunității maritale în urma unei eliberări juridice a pornografiei impusă și intenționată politic. Consecința directă a fost că vârsta primelor contacte sexuale la tineri a coborât drastic.

 2. Avortul nu a putut fi îndiguit prin contracepție, frecvența lui a crescut tocmai în țările cu mai mare acceptare a anticoncepționalelor. A devenit și este necesar ca mijloc de anulare a cazurilor de eșec în folosirea anticoncepționalelor. Datorită faptului că acceptarea inhibitorilor de ovulație și a spiralei este relativ scăzută chiar și în țările industriale, nici după 30 de ani nu se poate aștepta o îmbunătățire a situației, în sensul evitării avortului prin anticoncepționale. Astfel încât deviza "mai bine să previi decât să avortezi" devine tot mai evident o minciună.

 3. Distrugerea fundamentelor morale ale lumii occidentale, mai ales ale țărilor creștine, datorită revoluției sexuale și instituționalizării avortului, mijlocul de planificare familială cel mai des folosit în acest timp (conform OMS, circa 50 de milioane de avorturi pe an). Prin toate acestea s-a realizat mai ales nimicirea moralei tinerilor.

 4. Creșterea bolilor transmise pe cale sexuală (STD - Sexual Transmitted Diseases) prin libertinajul sexual, mai ales a anexitelor. Urmarea acestei situații este numărul sporit de sarcini tubare și sterilității de origine tubară.

  Astfel s-a creat terenul pentru medicina de reproducere artificială de tip IVF/ET și prin aceasta ruptura între procreare și sexualitate. Demn de subliniat este faptul că, printre altele, însăși medicina este cea care prin practica ei oferă acest substrat favorizant (întrucât administrează medicația anticoncepțională). Astfel se închide un mare cerc vicios.

  Extinderea SIDA ca cea mai pernicioasă formă de boală cu transmitere sexuală. Este posibil ca inhibitorii de ovulație ca atare să fi contribuit direct la extinderea SIDA: favorizarea mutațiilor virotice maligne, facilitarea producerii de infecții și favorizarea izbucnirii bolii datorită slăbirii apărării imunitare consecutivă tratamentului cu steroizi.

 5. Alte efecte secundare devastatoare din punct de vedere medical, printre altele și datorită IO (inhibitori) și IUD (spirala).

 6. Masive implozii demografice în țările industriale care au devenit populații muribunde. Ca urmare, masive imigrații de oameni din Lumea a treia pentru a se putea garanta standardul de viață al națiunilor industrializate. Odată cu aceasta pericolul de decădere și marginalizare mai ales a culturii creștine.

 7. Nici un fel de limitare a creșterii demografice în lumea a treia, pentru că acolo nu pot penetra nici inhibitorii de ovulație, nici spirala, nici sterilizarea.

 8. Întrucât contracepția modernă datorită efectelor secundare și cotei de eșecuri nu oferă satisfacție, se caută metode de planificare familială noi și mai bune ("perfecte"). În prezent, acestea se prezintă sub forma RU 486 (progesteron antagonist) și Epostane (inhibitor al sintezei progesteronului), în combinație cu prostagladina. Acestea permit avortul pe cale medicamentoasă și în faze înaintate ale sarcinii și pot înlocui în mare măsură avortul chirurgical, în multe privințe o intervenție incomodă sau împovărătoare.

  În continuare, vaccinarea anti-baby (Anti-HCG-inocular) care va apărea curând în calitate de adaos suplimentar, tot un mijloc de avort timpuriu. Cu aceasta, uciderea perfecționată a copiilor nenăscuți își continuă drumul "tot mai triumfal" în societatea noastră, cu urmarea directă a unui veritabil holocaust al nenăscuților. Se poate spune că marea tragedie a sfârșitului de veac este sărăcirea în vieți omenești, care ar fi trebuit să-și facă mai târziu datoria și au fost împiedicate de la aceasta.

În ciuda acestor catastrofale realități, care este imposibil să fi rămas ascunse (sau necunoscute) anumitor cercuri conducătoare, această evoluție nu este stăvilită. Dimpotrivă, ea își continua cu precizie și cu o accelerație de necrezut cursa spre abis...

Dezvoltarea contracepției artificiale cu toate urmările amintite confirmă adevărul profeticei enciclice "Humane Vitae" a papei Paul VI emisă în 1968: Ea avea dreptate, are dreptate și va avea dreptate.

Personal, am convingerea că, din faptele prezentate, orice om rațional va trage concluzia că învățătura Bisericii nu trebuie privită sau simțită ca o povară sau acuză sau chiar ca o șicană pentru oameni, ci servind binele lor. Ea îndreptățește la o adâncă încredere în călăuzirea de către Biserică.

Rezolvarea mai mult decât încâlcitei situații prezente nu poate consta în dezvoltarea unor anticoncepționale mai eficiente și mai sigure - chiar dacă ar acționa prin împiedicare și nu abortiv -, ci prin îngrădirea libertinajului sexual. Trebuie creată o nouă înțelegere a sexualității. În acest sens se exprimă chiar și atât de liberal-gânditorii editori de la Obstretical & Gynecological Survey [6]:

"Parteneri multiplii - promiscuitatea, dacă permiteți să ne exprimăm așa - nu este un fundament pentru o căsnicie bună, monogamică. Căminele sparte fac din copiii noștri niște orfani". (...) "Trebuie neapărat să predicăm evanghelia abstinenței premaritale. În calitatea noastră de medici ginecologi avem datoria de a încerca măcar să ne educăm pacientele. Înspăimântătoarea amenințare SIDA este un motiv foarte întemeiat să o facem și ne oferă totodată un prilej foarte bun pentru discuția cu pacienta".

Acesta este un apel insistent, să ne străduim cu seriozitate și perseverență să reinstaurăm ordinea legislativă morală precedentă pierdută în prezent. Trebuie ca omul modern și mai ales tânărul să fie adus în situația de a fi din nou conștient de sensul creator și misiunea sexualității. Trebuie să învățăm să sesizăm iarăși în toată profunzimea sa semnificația cuvântului: "făcut după chipul Său". Singura cale pe care i se face omului dreptate în adevăratul înțeles și se poate interveni într-un mod demn la nivelul său este, după experiența mea, reglarea naturală a sarcinii.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire