pregateste pagina pentru tiparire

 
 PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA A V-A

Să nu ucizi.

Ce interzice ea: omuciderea.

1. A cincea poruncă interzice: 1)să ucizi pe cineva din propria ta voință; 2)să te sinucizi, să te lovești și să te automutilezi; 2)să-l lovești pe aproapele tău, să-l înjuri și să-l urăști.

2. Crima celor care-l omoară pe aproapele lor se numește omucidere și crima celor care se omoară se numește sinucidere.

3. Te faci vinovat de omucidere când omori voit și pe nedrept pe aproapele tău.

4. Sunt trei situații în care poți, fără păcat, să-l ucizi pe aproapele tău: 1)într-un război drept; 2)în caz de legitimă apărare; 3)pentru a executa sentințele justiției.

5. Este un păcat să dorești moartea aproapelui și să te bucuri de aceasta, când o faci din ură sau din interes.

6. Nu este îngăduit să grăbești moartea cuiva cu scopul de a-i curma durerile.

7. Nu este îngăduit să te omori, oricât de nefericit ai fi, pentru că viața noastră aparține lui Dumnezeu și numai El are dreptul să dispună de ea.

8. Cel care se omoară se expune la osândă veșnică, de vreme ce, în mod obișnuit, el nu are timpul să se căiască.

9. Sinuciderea este o crimă atât de mare, încât Biserica refuză sinucigașului o înmormântare creștină, atunci când se știe sigur că acesta era în deplinătatea facultăților mentale, omorându-se.

10. Nu este permis niciodată, nici chiar autorităților publice, să ucidă un nevinovat, chiar și atunci când binele public ar cere acest lucru și nevinovatul ar consimți la aceasta, căci el nu este stăpânul vieții sale și este un lucru cu totul condamnabil să-l ucizi.

11. Nu este permis să-ți dorești moartea, în afară de cazul când aceasta este din dorința de a-L vedea pe Dumnezeu în Cer sau pentru a nu-L mai supăra aici pe pământ.

12. Să nutrești ură împotriva aproapelui tău înseamnă să nu mai fii discipolul lui Isus Hristos.

Într-adevăr, Domnul nostru a declarat în Evanghelie că ucenicii Săi vor fi recunoscuți după dragostea pe care o au unii pentru alții.

Ați auzit că s-a spus: Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte! Eu însă vă spun să nu țineți piept celui rău. Dimpotrivă, dacă te pălmuiește peste obrazul drept, întinde-i și pe celălalt. Cui vrea să te dea în judecată ca să-ți ia haina, lasă-i și cămașa. Te silește cineva la un drum de o milă, fă cu el două. Cui îți cere, dă-i, iar celui care vrea să-i dai cu împrumut nu-i întoarce spatele.
Ați auzit că s-a spus: Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe dușmanul tău. Eu însă vă spun: iubiți pe dușmanii voștri și vă rugați pentru cei ce vă prigonesc, ca să fiți fiii Tatălui vostru din ceruri, căci El face să răsară soarele Său peste cei răi și peste cei buni, iar ploaia o dă peste drepți și nedrepți. Căci, dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce merit aveți? Oare nu și vameșii o fac? Iar dacă veți saluta doar pe frații voștri, ce mare lucru faceți? Oare nu și păgânii o fac? Voi așadar să fiți desăvârșiți precum desăvârșit este Tatăl vostru ceresc
. (Mt 5, 38-48)

13. Nu este permis să ne răzbunăm pe cei care ne-au supărat, pentru că Dumnezeu singur are dreptul de a-i pedepsi pe cei care ne fac rău și El și-a rezervat puterea de a ne răzbuna pe cei care ne-au supărat.

 

Explicația Tabloului

14. Partea de sus a acestui tablou îl reprezintă pe Cain, care tocmai l-a ucis pe fratele său, Abel. În momentul în care încerca să fugă, Dumnezeu îi reproșează crima sa, îl blestemă și îl alungă din fața Sa.

15. Îl vedem în partea de jos a tabloului, în dreapta, pe Achitofel, spânzurându-se în casa sa după ce-l împinsese pe Absalom să uzurpe tronul lui David, tatăl său.

16. Partea de jos a tabloului, în stânga, reprezintă doi indivizi care se bat în duel. Un creștin pios, așezându-se între ei îi calmează cu o mână și cu cealaltă le arată crucea din înaltul căreia Isus Hristos îi vede și condamnă comportarea lor.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire