www.profamilia.ro /culturavietii.asp?anticonceptionale=03
 
 CULTURA VIE?II 

Mijloacele anticoncep?ionale
dr. Rudolf Ehmann

achizitionare: 10.10.2003

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior III. EFECTE SECUNDARE ALE PILULEI ANTI-BABY

De la începutul anilor '60, de când au fost scosi pe piata "inhibitorii de ovulatie", s-au adunat mii de publicatii despre efectele secundare ale pilulei. Pâna de curând opinia publica cunostea foarte putin, dar in ultimul timp patrund tot mai multe stiri si în mediile de informare pentru publicului larg. Pâna în 1970 aparusera deja 600 de lucrari stiintifice despre efectele colaterale, însa studentii de la medicina nu auzeau aproape nimic despre ele. Dar si în prezent, studentii medicinisti nu afla mai nimic despre aceste efecte secundare.

Pâna în anul 1981, circa 50 de milioane de femei din lumea întreaga foloseau "inhibitorii de ovulatie" ca mijloc de evitare a sarcinii. Citam din C.Y. Genton [25]: "O atât de larga raspândire a anticonceptionalelor hormonale orale pun pe medic într-o situatie neobisnuita. Pentru prima data sunt tratati oameni tineri, sanatosi, ani de-a rândul, cu medicamente cu efect puternic, fara sa existe elemente care sa indice acest tratament, o boala oarecare de exemplu. Intentia de a realiza prin acest tratament medicamentos o planificare familiala optima este acceptabila pentru medic daca acest scop se poate atinge în conditii de risc practic nul pentru individ. Dar este asa in realitate?"

Nu se puteau formula mai bine, din punctul de vedere medical, exigentele fata de orice metoda de planificare familiala.

Deja spre sfârsitul anilor '60, Barbara Seamon, din S.U.A, publica un best-seller, "The Doctors' Case Against the Pill", în care se descriu aproape toate efectele secundare mai importante pe baza unor anchete pe lânga ginecologi americani de renume. Volumul editat în 1970, în limba germana, de Ullstein Verlag, sub titlul "Ärtzte contra Pille" [113] ("Doctori contra pilulei" - în sens de acuzare în fata justitiei) a disparut extrem de rapid de pe piata germana.

Prezentare sintetica a efectelor secundare ce însotesc inhibitorii de ovulatie:

 1. Efecte secundare cardiovasculare si cerebrovasculare
 2. Favorizarea de infectii
  1. Sterilitate
  2. Urmari pentru starea de sarcina si pentru urmasi
 3. Riscul de cancer
  1. Cervix (colul uterin)
  2. Corpus (tesutul mucoasei uterine)
  3. Ovarian
  4. Mamar
  5. Piele
  6. Ficat
 4. Tumori benigne
  1. Cervix
  2. Ovar
  3. Mamar
  4. Ficat
 5. Modificari stomacale si intestinale
 6. Tulburari oculare
 7. Malformatii (ale embrionului)
 8. Tulburari psihice
 9. Tulburari ale sexualitatii

 

1. Efecte secundare cardiovasculare si cerebrovasculare
(infarct cardiac, îmbolnaviri ale sistemului circulator, hemoragii cerebrale)

Royal College of General Practitioners din Anglia publica in 1977 în revista The Lancet [102] rezultatele unui studiu retrospectiv, iar în 1981 [103] ale unui studiu prospectiv efectuat asupra a circa 200.000 mii ani-femeie. Concluzia era ca se constata o rata cu 40% mai ridicata de decese prin efectele secundare cardio si cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac si hemoragii cerebrale, în cazul celor ce folosesc inhibitori de ovulatie fata de ce nu îi folosesc. Prin cel de-al doilea studiu a cazut chiar si granita celor 5 ani de administrare a inhibitorilor de ovulatie, adica aceleasi modificari (patologice) pot sa apara nu numai la administrari de lunga durata, ci si dupa o administrare recenta, de scurta durata. S-a putut constata si un risc de mortalitate crescut printr-o îmbolnavire a sistemului circulator cardiac la administrarea pilulei în paralel cu o crestere a numarului de nasteri.

Pilula si fumatoarele

Studiile arata, de asemenea, ca riscul administrarii inhibitorilor este clar mai mare odata cu cresterea în vârsta si la fumatoare. Sunt vizate în special femeile peste 35 de ani.

Rata de mortalitate suplimentara anuala:

 • pentru femei intre 35-44 ani: 1 la 6700 la nefumatoare fata de 1 la 1000 la fumatoare

 • la femei peste 45 de ani 1 la 2500 la nefumatoare fata de 1 la 500 la fumatoare

Hemoragii cerebrale

Alte studii confirma aceste rezultate [86]:

Riscul unei hemoragii cerebrale este la fumatoare de 5,7 ori mai mare decât la nefumatoare; la cele ce iau pilula si sunt nefumatoare e de 6,5 ori mai mare, iar la cele ce iau pilula si totodata fumeaza, de 22 ori mai mare. Chiar si dupa renuntarea la pilula, riscul relativ de hemoragie cerebrala ramâne de 5,3, deci semnificativ, mai ridicat.

Tromboembolie

Dupa Porter si colab. (1982) [91] exista o asociere semnificativa, reala între administrarea de inhibitori de ovulatie si trombo-embolia venoasa, cu o rata de risc de 8,3. Dimpotriva, nu s-a putut stabili nici o legatura între inhibitorii de ovulatie si apoplexie sau infarctul miocardic acut. Aceste rezultate îmbunatatite au un rol retroactiv corector, pentru ca datele publicate anterior dadeau impresia ca administrarea pilulelor se putea face cu mai multa acuratete, excluzându-se riscurile pentru pacienti. Se putea ajunge la subestimarea riscurilor reale ale administrarii pilulei în ceea ce priveste hemoragiile cerebrale. Un studiu suedez [52] nu a confirmat parerea ca trombozele venoase profunde ar surveni doar la doze mari de estrogen; ele apar si la doze mici.

În acest sens Schindler (1985) [108]: "Aceasta reducere a ethinylestradiolului a promovat ideea ca si efectele secundare vor scadea remarcabil. Dar în 1980, Böttinger si colaboratorii au stabilit ca trecerea de la asa-numitele anticonceptionale hormonale cu doza ridicata de estrogen la asa-numitele anticonceptionale hormonale cu doza redusa de estrogen nu a condus la nici un fel de modificare semnificativa a efectelor secundare vasculare. Aceasta deschide problema efectelor secundare ale progestagenilor."

Progestagenii nou creati au dat, într-adevar, rezultate chimice de laborator mult mai bune, dar, în practica, noi si colegii nostri am trait realitatea cazurilor de femei cu atac cerebral si paralizii. Deutsche Medizinische Wochenschrift publica în 1986 [49] descrierea mai multor cazuri de închidere acuta în zona circulatorie vertebrobazilara: din 6 femei 5 luasera pe o perioada lunga de timp anticonceptionale orale, iar 3 din ele erau, în plus, si fumatoare. Alte studii neaga însa o legatura între inhibitorii de ovulatie si vatamari ale sistemului circulator, de exemplu cele ale lui Detering si Kallisching [17].

Micropilule: Femovan (Gynera)-Minulet

S-au anuntat de curând, între 1987 si 1989, 13 trombo-embolii în Germania si 8 în Anglia, fiecare cu câte un caz mortal, în situatii de administrare a celor mai noi micropilule (Femovan în Germania si Gynera în Elvetia). Suspiciunea cade asupra noului progestagen "Gestoden". "Serviciul federal german al sanatatii publice considera ca obligatia sa sa emita un avertisment scris si sa arate riscul trombozelor venoase reprezentat de micropilula". [94] În acelasi sens si telegrama medicala din 1989: "Un caz de tromboembolie survine în medie la 700 ani-femeie. Pornind de la ipoteza ca o femeie îsi administreaza timp de 20 de ani (deci de la vârsta de 15 ani la vârsta de 35 de ani) Femovan sau Minulet, se poate calcula ca fiecare a 35-a femeie poate fi atinsa de acest accident patologic. Accidentul vascular poate fi trecut neobservat, fara sa se manifeste ca tulburare vitala, adica tulburare a vederii, a auzului, dureri de cap etc. Dar pot interveni si complicatii tromboembolice grave sub forma unor embolii pulmonare, cardiace sau vatamari ale creierului, conducând la invaliditate sau deces. Asadar Femovan/Minulet sunt semnificativ mai greu suportate decât anticonceptionalele cu 50 ?g sau cu mai mult continut în estrogeni - masurate dupa datele lui Vessey si colaboratorii din British Mededical Journal 292 (1986), 526, care se refereau la anticonceptionalele orale de tip mai vechi si descriu 20 cazuri la 32.000 ani-femeie de observatii [2]. Reteaua de informatii actuala a înregistrat pâna acum 20 de anunturi de evenimente tromboembolice dupa Femovan/Minulet, în majoritate la tinere femei, cu vârste între 17 si 24 de ani." [2]

În telegrama medicala din 1990 se poate citi: "Cu toata scaderea cererii de Femovan - 670.154 cicluri de tratament, vândute în februarie 1989, fata de 324.337, în decembrie 1989 - numarul de cazuri de tromboembolie datorat acestei combinatii hormonale a crescut în Republica Federala de la 14 cazuri pâna în februarie 1989 la 119 pâna în decembrie 1989."

Pornind de la vânzarile de Femovan, în perioada februarie 1989 - decembrie 1989, frecventa cazurilor de tromboembolie, calculata conform datelor Schering AG, se ridica în Republica Federala la cifra de 1 caz la 8230 de femei care utilizeaza Femovanul.

La alte anticonceptionale orale comparabile nu gasim o modificare chiar atât de dramatica a raportului dintre risc si utilitate ....

Dupa studii comparative efectuate de terti independenti timp de un an, Schering nu a reusit sa infirme concluziile grupului de lucru al profesorului Kuhe (Universitatea de Ginecologie Frankfurt): dupa o administrare îndelungata de Femovan/Gynovin/Minulet nivelul de gestoden si ethinylestradiol cresc cumulativ.

Deja prize unice de Femovan produc la femei sanatoase nivele de progestagen de 4 ori mai mari decât pentru Marvelon, desi doza "este doar pe jumatate". În ciclurile urmatoare de tratament valorile cresc si ele: "...Nivelul este atât de ridicat încât m-am speriat si am interzis acest preparat propriei mele fiice". Nu mai încape nici o îndoiala ca steroizii moderni (nota red. - dintre ei fac parte si produsele cu cortizon), care sunt "atât de eficace" pe cale orala, au efect atât de puternic numai pentru ca "sunt atât de prost metabolizati - altminteri am putea înghiti, totusi, progesteron" (Kuhl - 16.02.1990, la Berlin).

Cercetarile experimentale indica grave vatamari ireversibile ale hormonului de metabolizare P-450 din sistemul enzimatic al ficatului, produse de progestagenul sintetic continut de Femovan/Gynovin/Minulet. [3] Mai mult: "Anticonceptionalele continând gestoden puse acum la dispozitia publicului sunt supravegheate. La administrare individuala sau pe mai multe luni, ele conduc la nivele de hormoni excesiv de înalte, care nu sunt necesare pentru siguranta anticonceptionala. De acest fenomen sunt, probabil, legate o serie de efecte daunatoare ale pilulei, cum ar fi hipertensiune arteriala si risc de tromboembolie. Cine prescrie Femovan/Gynovin/Minulet trebuie sa aiba certitudinea ca tratamentul cu aceasta "micropilula" e de neînlocuit. Producatorii acestui preparat nu pot raspunde convingator la atât de întemeiatele dubii stiintifice ale momentului actual." [3]

Prof. dr. Alfred Hildebrandt, de la Serviciul german al sanatatii publice din Berlin, spune în 1990 într-un interviu ca WDR Köln a anuntat în revista T.V. "Monitor", din 05.06.1990: "De prin 1987 avem circa 320 reclamatii din proprie initiativa pentru Femovan si un numar mai redus pentru Minulet. Din aceste 320 recamatii circa 210 le consideram grave: periculos pentru viata, efecte ireversibile, urmari tardive, si ajutor medical spitalizat sau la domiciliu." Dupa acest anunt T.V., medicii din serviciul federal au anuntat si ei 6 cazuri de deces în legatura cu Femovan. La întrebarea de ce serviciul federal nu a scos de pe piata produsele Femovan si Minulet, prof. dr. Alfred Hildebrandt raspunde: Nu este vorba de efecte secundare calitativ noi (!).

"Aceste efecte secundare sunt clar descrise în lista de avertismente. Si medicul si pacientul sunt în cunostinta de cauza." " Pentru a stabili daca aceste medicamente, asa-zis noi, deci o generatie mai putin periculoasa, au totusi un potential de efecte secundare mai ridicat decât precedentele", Serviciul federal ar trebui "sa cunoasca, în primul rând, frecventa acestor efecte." [140] Pentru o interzicere stadiul cunostintelor nu este suficient, dupa cum spune prof. dr. A. Hildebrandt: "Nu putem hotarî interdictia în momentul actual bazându-ne pe instrumentul reprezentat de anunturi spontane". [140] Adica: reclamarea a 6 morti si a 320 relativ grav bolnavi, în legatura cu micropilulele , nu este suficient ca Serviciul federal sa emita un ordin de interzicere.

Micropilula Marvelon

Si o alta micropilula, Marvelon-ul, a produs în Anglia, între 1982 si 1988, 25 episoade trombo-embolice, din care 6 cu rezultat fatal, iar în Germania, din 1981 în 1988, 15 cazuri, din care 2 fatale. În Elvetia 5 cazuri, dar nici unul terminat prin deces. [94]

Interesante sunt aici încercarile de aparare facute de producatorii pilulelor, care au întreprins eforturi disperate sa faca iar "curata" pilula. Macar un lucru sigur putem totusi spune: Serviciul federal nu a emis neîntemeiat avertismentul, dupa cum o demonstreaza si relatarile citate din mijloacele de informare medicala. [2,3]

Avertismente împotriva pilulei în Austria

Serviciul cancelariei federale austriece (Sectiunea VI/Sanatatea publica), în septembrie 1990, prin Österreichischen Ärztzeitung, organul camerei medicilor austrieci, atragea în mod oficial atentia medicilor ca în strainatate se semnaleaza cazuri de complicatii serioase cu "anticonceptionalele orale cu dozaj redus".

Oberösterreichische Nachrichten din 20.9.1990 relata: "Femeile care iau aceasta pilula anti-baby cu extrem de putini hormoni par sa aiba un risc de tromboze sau embolii mai ridicat decât cele ce iau alte pilule. Aceste noi pilule cu putin estrogen si progestagen au fost considerate de multi medici drept un mare progres din cauza sperantei ca ar prezenta un risc mai redus de tromboze si embolii si au fost prescrise cu zel în ultimii trei ani.

Prof. univ. Herbert Fröhlich (Clinica ginecologica de land, Linz) ne spune: "Dovada hotarâtoare ca un nou medicament este eficace si cunoasterea sigura a faptului ca el are sau nu efecte secundare, ni le ofera întotdeauna abia folosirea lui la scara mare pe zeci de mii sau chiar sute de mii de oameni." (citat dupa "Vision 2000", 1550, nr. 6, p. 19) [134]

 

2. Favorizarea infectiilor

Aceasta problema este si ea controversata în literatura. Exista chiar lucrari care constata un risc redus de boli inflamatorii pelviene (Pelvic Inflamatory Disease: PID) sub tratament cu pilule. [15] [105] [123] [141]

În 1987, Aral si colab. [1] au putut stabili ca probleme de fertilitate apar mai frecvent între pacientele care iau inhibitori de ovulatie. Cele ce iau pilule si au probleme PID, prezinta mult mai des probleme de feritilitate decât cele ce folosesc IUD si au si o infectie. Aceste descoperiri au surprins, dar concordau cu ipoteza ca inhibitorii de ovulatie sunt asociati cu infectii chlamydice pe suprafete restrânse [135], infectii care sunt mai greu de constatat, de diagnosticat si de tratat, decât, de exemplu, infectiile cu gonococi. Acest fapt e confirmat si de lucrarile lui Louv si colab. din februarie 1989 [65], care au putut arata ca rata de infectii cu chlamyde si gonococi la grupa inhibitori de ovulatie e cu 70% mai mare decât la femeile care nu au luat deloc inhibitori.

Sterilitate

Dupa Hoc (1986) [38] "salpingitis este cauza cea mai frecventa a sterilitatii provocate de infectii la femei. Dupa studii suedeze, un singur atac poate coborî deja cu 20% fertilitatea. În SUA, anual circa 100.000 tinere femei ajung sterile în urma unei astfel de infectii".

Washington si colab. [136] au stabilit în 1985 ca 10% din americancele în vârsta de 15-19 ani sunt deja sterpe în urma infectiei chlamydice. Dar ei nu spun nimic referitor la cele ce iau inhibitori de ovulatie în acest context. Putem însa presupune ca mare parte din acele tinere au înghitit în mod regulat pilule.

Legatura fara echivoc între sarcina extrauterina pe trompele uterine si infectia chlamydica

Un grup francez condus de Diquelou [19] a putut dovedi de curând ca exista o legatura directa între graviditatea tubara si infectia chlamydica. În cazurile de indiciu pozitiv chlamydic în cervix erau pozitive si trompele uterine. Acest grup de cercetatori considera deci, ca si Louv, ca infectiile chlamydice se dezvolta subacut si de aceea adesea abia de pot fi diagnosticate. Din aceasta cauza, rata de circa 70% infectii chlamydice printre cele ce folosesc inhibitorii de ovulatie capata o semnificatie imensa si plina de consecinte. Diquelon si colab. considera ca spermatozoizii devin posibili purtatori ai chlamydiei si vehiculeaza infectia la embrion. Ne putem chiar imagina ca un spermatozoid infectat reuseste fecundarea si deci embrionul va fi a priori infectat...

Rata crescuta de nasteri premature

O alta urmare a infectiilor pe traiectul genital al femeii este o neîndoielnica rata crescuta de nasteri premature, conditionata de o amnionitis. Toth M. si colab. (1988) [130] au gasit o legatura între amnionitis si infectia cavitatii uterine preexistenta sarcinii, ca factor ce predispune la nastere prematura. Aceasta constatare era în legatura cu spirala, dar si independent de ea. În plus, nou nascutul poate suferi de pneumonie grava (mergând pâna la pericolul mortal) în urma contractarii unei infectii chlamydice în timpul nasterii.

Sinteza si concluzie:

Asa cum am vazut, la un procent foarte ridicat din femeile care iau pilula apare o astfel de infectie si astfel se închide acest cerc devastator.

Sigur este un lucru: Aceste infectii sunt urmarea libertinajului sexual care, o repetam mereu, a devenit posibil abia prin practica anticonceptionala moderna.

Înmultirea infectiilor legate de folosirea pilulei are ca rezultat, pe de o parte, cresterea sterilitatii, iar pe de alta, sporirea sarcinilor tubare si cu aceasta o rata crescuta de nasteri premature, împreuna cu toate posibilele vatamari si maladii, cum ar fi: tulburari respiratorii, hemoragii cerebrale, pneumonii ale nou-nascutului care îi pun în primejdie viata.

Pilula si SIDA

Este plina de interes teza emisa de curând în SUA ca raspândirea larga a sindromului imunodeficientei umane dobândit (SIDA) se afla în legatura si cu inhibitorii de ovulatie, independent chiar si de practicile sexuale. Dar întrucât la inhibitorii de ovulatie este vorba de hormoni steroidici similari cortizonului, putem deduce ca acestia slabesc apararea imunitara înlesnind nu numai raspândirea infectiilor chlamydice si a altor infectii, ci ofera teren favorabil si pentru SIDA. Se va supune de asemenea cercetarii si ipoteza ca mutatii ale unor virusi inofensivi ar putea duce la periculoase forme HIV, de exemplu în urma modificarii mediului vaginal prin inhibitorii de ovulatie. [23]

 

3. Riscul de cancer

Carcinomul cervixului: cancerul colului uterin

Numeroase lucrari indica o relatie între inhibitorii de ovulatie si aparitia carcinomului de cervix. [29] [31] [80] [84] [95] [133]. Usoare modificari benigne apar retroactiv dupa întreruperea tratamentului cu pilula, iar cele mai pronuntate evolueaza spre un carcinom la 2-3 ani dupa administrarea pilulei. Se poate constata o legatura a fenomenului cu durata tratamentului si taria pilulelor. Este important de semnalat ca fumatul a peste 20 de tigari pe zi sporeste în mod semnificativ (de 3-4 ori) riscul de carcinom de cervix. Pentru dysplasia severa este raspunzator si alcoolul în cantitati mari.

În prezent, stim urmatoarele: Un carcinom de cervix se dezvolta cu atât mai timpuriu cu cât a avut loc mai devreme primul contact sexual, cu cât a fost mai murdar primul partener si cu cât are loc mai frecvent un schimb de partener.

Carcinom corporal: cancerul tesutului mucoasei uterine

Preparatele în combinatie cu dozaj mare ofera o protectie împotriva carcinomului corporal. Aceasta mai ales la femeile nulipare. [40] [50] [121] Administrarea preparatelor secventiale si a tuturor celorlalti inhibitori de ovulatie mareste riscul de aparitie a carcinomului endometrului. [13] [34] [115] [116] [126] [139] Tocmai din cauza acestui risc de carcinom preparatul secvential Oracon a ajuns unicul inhibitor de ovulatie retras din comert.

Întrucât în prezent preparatele cu dozaj ridicat abia de mai sunt oferite din cauza efectelor secundare cardiovasculare, efectul lor de protectie fata de acest tip de carcinom nu mai prezinta importanta.

Carcinomul ovarian: cancerul ovarului

Weis si colab. [138] au aratat în 1981 ca administrarea de inhibitori de ovulatie timp de 4 ani sau mai mult are un efect de protectie împotriva dezvoltarii carcinomului ovarian.

Rosenberg si colab. au aratat în 1982 [101] ca riscul de aparitie a cancerului ovarian scade proportional cu durata administrarii inhibitorului de ovulatie. Acest efect de protectie pare sa se mentina circa 10 ani dupa încetarea tratamentului cu inhibitori de ovulatie. Dar acest efect nu a putut fi stabilit cu o semnificatie statistica suficienta. Un studiu al Center for Disease Control din 1983 arata ca riscul de carcinom ovarian scade odata cu cresterea duratei de administrare a inhibitorului de ovulatie si ramâne coborât mult timp dupa încetarea tratamentului. Autorii apreciaza ca mai mult de 1700 de cazuri de carcinom ovarian au fost împiedicate anual în SUA prin administrarea de inhibitori de ovulatie.

Dupa T. Rabe si B. Runnerbaum (1986) [95], efectul favorabil al pilulei combinatorii, în sensul împiedicarii carcinoamelor de ovar si endometru, se bazeaza pe preparatele combinatorii cu doze mari, 50 ?g si mai mult, de ethinylestradiol avute în cazurile studiate de diversi autori. Este foarte posibil ca în folosirea micropilulelor efectul de protectie respectiv sa scada. Trebuie asteptate rezultatele unor studii pe scara mai larga.

Carcinomul mamar: cancerul sânului

Si aceasta problema este foarte controversata. Multe valuri au provocat lucrarile lui Pike si colab. (1981) [88] si ale lui Pike (1983) [89], dupa care riscul de cancer de sân este mai mult decât dublu la folosirea pilulei înainte de prima sarcina dusa la capat (Full-Term Pregnancy; FFTP). Riscul este sporit si daca s-a început tratamentul cu pilula înainte de vârsta de 23-25 ani.

Proportional cu cresterea duratei de administrare creste semnificativ si riscul relativ. Exista chiar o dependenta de continutul de progestagen, si anume un continut mai ridicat de progestagen ridica si riscul. Însa riscul relativ scade dupa o sarcina purtata; dar rezultatele statistice nu sunt suficient de semnificative în acest sens. Alte studii, publicate în 1983 [128], 1985 [120] si 1986 [114] se pronunta împotriva unei legaturi între tratamentul cu inhibitori de ovulatie si carcinomul mamar, în timp ce, pe de alta parte, Meirik si colab. [69] constata un risc dublu dupa 12 ani de administrare a pilulei.

Recent, un grup din Boston [70], Manchester [51] si Oxford [131] a putut stabili aparitia carcinomului mamar prin inhibitorii de ovulatie.

Joyeux, Montpellier [44], vede o legatura directa între inhibitorii de ovulatie si carcinomul mamar. Întrucât acest tip de carcinom poate aparea uneori abia dupa trecerea mai multor ani, multe dintre cercetarile care neaga o astfel de legatura nu sunt semnificative si nu sunt îndreptatite sa dea verdicte, pentru ca s-au întins pe o durata de timp prea redusa. El mai spune: "În China s-a produs o revenire la metodele naturale pe de o parte pentru ca sterilizarea si pilula sunt prea scumpe si pe de alta parte pentru ca s-a constat o crestere a numarului de cancere la sân." Si mai departe: "Cancerul de sân nu se manifesta chiar din primul an urmator administrarii de hormoni, ci zece sau chiar mai multi ani mai târziu. De aceea nu se constata aparitia sa. În perioada actuala asistam la o crestere exploziva a cazurilor de cancer ovarian si de sân, dar în Europa nu se vorbeste deloc despre acest fapt, spre deosebire de SUA unde tratamentul cu pilula scade extraordinar de rapid (ca si consumul de tutun, de altfel)."

Cancerul pielii

Beral si colab. au constat în 1977 [7] ca femeile care s-au luat timp îndelungat inhibitori de ovulatie prezinta rate mai înalte de melanoame maligne si alte carcinoame ale pielii, decât femeile care nu au luat niciodata pilula. Cresterea numarului de carcinoame se limiteaza la membrele inferioare.

Holly si colab. au cercetat în 1983 [39] legatura între melanoame superficiale (superficial spreading melanoma; SSM) si tratamentul cu pilula. Între 61 femei cu SSM, cele ce luau pilula de 5 sau mai multi ani erau mai des atinse de carcinoame decât celelalte. La o administrare a pilulei de 5-9-10 ani sau mai mult riscul relativ era de 2,4-3,6. La o administrare sub 4 ani, diferentele practic nu mai exista. Se publica în continuare lucrari cu concluzii contradictorii asupra legaturii inhibitori de ovulatie - melanom.

Cancerul ficatului

Dupa Forman si colab. 1986 [21], administrarea de inhibitori de ovulatie creeaza un risc relativ sporit de 3,8 ori de aparitie a carcinomului celulelor hepatice. Iar o administrare de 8 sau mai multi ani creste riscul relativ la 20,1 ori.

Neuberger si colab. au putut arata în 1986 [75] ca folosirea de scurta durata a inhibitorilor nu e legata de un risc crescut de aparitie a tumorilor, dar la 8 si peste 8 ani factorul de risc creste de 4,4 ori.

Keiser si Pfeiderer în Manualul lor de ginecologie: "Printre femeile cu carcinom al celulelor hepatice predominante sunt cele ce au luat anticonceptionale orale." [48]

Este de remarcat faptul ca de curând, o firma producatoare de pilule a recunoscut ca singur caz de efect secundar observat un caz de deces prin carcinom hepatic celular.

 

4. Tumori benigne

Tumori benigne ale cervixului, ovarului, sânului si ficatului sunt descrise frecvent. Pentru cervix este cunoscut un caz de viraj în forme maligne, cum s-a amintit mai sus. Pentru ovar s-au observat în repetate rânduri chisturi. Modificarile la sâni au aspectul de mastopatii. La ficat e vorba de adenoame benigne, dar care pot fi mortale prin hemoragiile consecutive spargerii lor. Astfel, Baum si colab. au descris în 1973 pentru prima data [4] aparitia tumorilor benigne de ficat. Pâna în 1982 se înregistrau cca. 650 cazuri de tumori benigne de ficat în corelatie cu tratamentul cu inhibitori de ovulatie. Unul dintre autori propunea sa se renunte la inhibitorii de ovulatie ca mijloc de planificare familiala numai pe motivul acesta: hemoragiile mortale ale adenomului de ficat.

 

5. Modificari în aparatul digestiv

Braendli si Filippini [9] ca si Ritschard si Filippini [96] descriu suferintele stomacale si intestinale consecutive folosirii inhibitorilor de ovulatie. Formarea de pietre la vezica biliara este favorizata de inhibitorii de ovulatie. Kaiser si Pfleiderer [47]: "Riscul de litiaza biliara este sporit în mod clar de 2 ori, în special de fractiunea de estrogen din preparatele secventiale sau combinatorii".

Pot fi marite transaminazele si bilirubina, ajungându-se la necesitatea de a întrerupe administrarea inhibitorilor de ovulatie datorita cresterii lor prea mari. "Nu trebuie sa ia anticonceptionale orale femeile care au avut icter de sarcina sau prurit de sarcina si nici cele ce prezinta defecte enzimatice hepatice, sindrom Dubin-Johnson sau Rotor sau boli cronice ale ficatului" [47].

 

6. Tulburari oculare

 • Neuritis nervi optici (inflamatia nervilor optici)

 • Tromboza retiniana (picaturi de sânge în tesutul ocular)

 

7. Malformatii

În "materialul de avort" al femeilor care au ramas însarcinate în timpul administrarii pilulei sau în primele 6 luni dupa administrare se pot constata:

 • tulburari cromozomiale (triploidie si monosomie X) în 48% cazuri

 • polipolidie (multiplicarea seriei cromozomiale peste numarul normal) în 30% din cazuri.

Aceste cifre sunt clar superioare celor de la femeile care au ramas însarcinate fara sa fi luat pilula (22%) si, respectiv, 5% [72]. Fülgraff si Palm [24] mentioneaza în al lor "Manual de Farmacoterapie-Farmacologie clinica", la capitolul "Situatii speciale în terapia medicala din perioada de sarcina si de menopauza" anumite efecte ale administrarii de anticonceptionale: aspect anormal exterior pentru sexul respectiv, anomalii în masa corporala a membrelor, inima, esofag, trahee si rinichi.

Dupa Kabarity si Mazrooei (1984) [46], anumiti inhibitori de ovulatie induc aspecte inhibitoare ale diviziunii celulare, care au ca urmare profaze anormale si un considerabil numar de micronuclee. Dupa tipul de progestageni difera si exprimarea mai tare sau mai slaba a acestor modificari. Pinto [87] descria în 1986 rupturi (întreruperi) cromozomiale în limfocite corelat cu administrarea pilulei. Aceste constatari facute in vivo (pe viu) arata o crestere semnificativa de aberatii cromozomiale. Liu si Ding [64] reuseau sa stabileasca în 1987 prin experiente pe animale aparitia de modificari cromozomiale la sarcinile timpurii în urma administrarii de inhibitori de ovulatie. Ei trag concluzia ca la om, în urma esecurilor pilulei, exista un potential efect mutationist ca pericol pentru fat.

Dovada rupturilor cromozomiale ne face sa presupunem cu îndreptatire urmari teribile pentru generatiile urmatoare.

 

8. Tulburari psihice

Despre efectele pilulei, Peterson (1978) [85] se pronunta astfel: "Înspaimântatoarea înrautatire a afectivitatii (stare sufleteasca si impulsivitate) si a relatiilor interumane la grupa celor ce folosesc pilula este produsa, fara îndoiala, într-o buna masura de psihosindromul endocrin (M. Bleuer) provocat de actiunea hormonilor; dar si motivatia anticonceptionala ambivalenta, neclara, a multor femei le dezechilibreaza foarte mult". Pornind de la propria lor experienta, femeile spun urmatoarele: stare de spirit depresiva, mergând pâna la depresiunea propriu-zisa. De asemenea, ele remarca prin auto-observatie modificari de personalitate bine marcate.

 

9. Tulburari în sexualitate

O mare parte din femei sufera - si aceasta mai ales sub efectul noilor inhibitori de ovulatie - de o scadere a libidoului pâna la totala lui disparitie, ceea ce, pe de o parte, este un efect al tratamentului cu hormoni, iar pe de alta, rezultatul separarii sexualitatii de procreatie, reusita aproape perfect abia acum, prin pilula. Se stie ca este de ajuns posibilitatea sarcinii pentru a stimula în mod remarcabil libidoul. Dar daca se face apel la o metoda de a planifica familia, care transforma procrearea într-un proces controlat, cu timpul natura, subconstientul daca doriti, întoarce la un moment dat comutatorul automat, ceea ce se exprima în scaderea libidoului. S-a constatat de altfel ca pâna si o pierdere totala a libidoului a fost reversibila dupa un timp oarecare de la renuntarea la pilula. (Cazuri foarte frecvent constatate în urma trecerii la reglarea sarcinii prin metode naturale.)

 

Contraziceri în literatura de specialitate

Din cele de mai sus reiese cât de frecvent au aparut controverse în problematica legata de efectele secundare ale inhibitorilor de ovulatie. Este firesc ca aceasta situatie sa creeze confuzie pentru medici.

Fiecare material publicat împinge pe medic sa nu ia în serios efectele secundare descrise în alt material. Astfel, se creeaza mereu câmp liber pentru cei ce doresc sa administreze pilula.

Exact acelasi efect îl au acum explicatiile si lamuririle referitoare la SIDA. Pe de o parte, mediile de informare seamana panica, iar pe de alta, tot prin ele, cu stiri linistitoare, situatia se prezinta ca neprimejdioasa, ceea ce determina o neutralizare a comportamentului si evaluarii rationale.

Judecând logic, trebuie sa spunem cu toata siguranta ca ceva nu se potriveste în toate acestea. Nu pot fi ambele adevarate. Deci, suntem îndreptatiti, din start, macar la un dubiu... Medicul trebuie sa urmeze principiul sau hipocratic, "Primum nil nocere", deci prima linie de conduita este sa nu aduca vreo vatamare pacientului sau. El trebuie sa actioneze întotdeauna în primul rând ca medic, nu de pe subreda pozitie de asistent social.

Asadar, atât timp cât persista un dubiu asupra lipsei de nocivitate a "inhibitorilor de ovulatie", el nu trebuie sa îi prescrie sau sa nu îi mai prescrie.

H. Ludwig, Basel, spunea cu ocazia Congresului anual al Societatii Elvetiene pentru Planificarea Familiei, 1985, Lucerna: "Gânditi-va bine ca avem de-a face cu tinere femei sanatoase si nu avem voie sa le îmbolnavim".

Aici este oportun sa adaugam si urmatoarele: Daca nu exista nici o necesitate medicala, riscul legat de folosirea unui produs farmaceutic este infinit; doar necesitatea medicala micsoreaza considerabil riscul în sensul restabilirii unui echilibru.

Aceasta este adevarat mai ales pentru inhibitorii de ovulatie, pentru ca în cazul lor în 99% din situatii nu exista nici un fel de necesitate medicala de a fi folositi.

Se poate deci spune:

 • Niciodata pâna acum nu s-a mai administrat un produs farmaceutic atât de puternic, cu atât de multe efecte necunoscute unor oameni sanatosi, fara ca sa existe necesitate din punct de vedere patologic (medical)

 • Niciodata pâna acum nu s-a mai permis prezenta în comert a unui produs farmaceutic cu atât de multe si grave efecte secundare cunoscute ca inhibitorii de ovulatie

 • Niciodata pâna acum un produs farmaceutic nu a mai adus atâtia bani industriei chimice. În SUA, pilula este desemnata drept "the biggest moneymaker of pharmaceutics".

Joyeux a descris foarte sugestiv situatia [45]:

"Dar daca apar una sau doua publicatii stiintifice care arata pericolele acestea legate de pilula, atunci în mod sigur luna urmatoare se dau publicitatii luari de pozitie care sustin exact contrariul, pentru a neutraliza urmarile prea periculoase pentru industria farmaceutica".

 

Obligatiile de transparenta si obligatiile de protectie generala ce revin producatorilor de medicamente fata de consumatori sunt valabile deja de la prima suspiciune asupra efectelor secundare daunatoare ale pilulei Anti-Baby

Înalta Instanta Penala a Tribunalului de Land Aachen a produs în instrumenarea cazului Contergan urmatoarea formulare (din 18.12.1970) [60]:

"Nu exista nici un medicament care sa nu aiba si unele efecte secundare nedorite, lucru valabil si pentru pilula Anti-Baby".

În perioada de incertitudine, adica între momentul anuntarii unei suspiciuni si dovedirea efectelor secundare nedorite, Instanta Penala considera ca riscul trebuie sa fie al producatorului, pentru ca acesta risca doar pierderi banesti, pe când consumatorul vatamarea sanatatii.

Instanta enumera indiciile a caror acumulare trebuie sa determine producatorul sa actioneze spre protectia consumatorului, adica momentul în care se considera aparitia situatiei de suspiciune: gravitatea si frecventa cazurilor semnalate de vatamare a sanatatii, rapoartele asupra starii sanatatii si valorii terapeutice a preparatului.

Masurile care trebuie luate pentru protectia consumatorului ar fi, în principal, urmatoarele:

 1. o informare suficienta a medicilor si consumatorilor
 2. introducerea obligatiei de a vinde numai pe baza de reteta
 3. retragerea produsului de pe piata

În orice caz, producatorul are datoria de a anunta medicul si consumatorul de existenta unor suspiciuni asupra efectelor secundare ale preparatului, astfel ca acestia sa fie în cunostinta de cauza.

Daca aplicam principiile fundamentale stabilite de Camera Corectionala (de punere sub acuzare) Aachen (prezentate mai sus) în cazul Pilula Anti-Baby putem stabili urmatoarele:

 1. Cu foarte rare exceptii, nu exista necesitate de tratament medical (o indicatie medicala) pentru prescrierea si administrarea pilulei Anti-Baby; deci valoarea terapeutica a preparatului este practic nula.
 2. Pentru un preparat care, cu foarte rare exceptii, este administrat fara sa existe necesitate de tratament medical, efectele secundare vatamatoare semnalate (pâna în prezent) sunt inadmisibil de numeroase (de exemplu: 6 cazuri de deces si alte 320 de cazuri de îmbolnaviri, din care unele grave).
 3. Întrucât între interesele producatorilor de pilule de a comercializa un preparat cu valoarea terapeutica practic nula si interesele de sanatate ale pacientilor acestea din urma sunt, din punctul de vedere juridic, de un nivel mai înalt, rezulta ca pilulele Anti-Baby trebuie sa fie retrase de pe piata.

Dupa cum constata prof. dr. Peter S. Schönhöfer (Institutul de Farmacologie Bremen), Serviciul federal german pentru sanatatea publica din Berlin, în calitatea sa de autoritate de stat cu putere de control si supraveghere în Germania, s-a dovedit a fi în incapacitate de a oferi protectia consumatorilor. "Faptul ca nu s-a putut opune intereselor de grup, este o expresie a slabiciunii administrative a Serviciului". [109]

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/culturavietii.asp?anticonceptionale=03
Vă rugăm să respectați drepturile de autor