www.profamilia.ro /familia.asp?carteaur=02
 
 FAMILIA 

Cartea de aur a familiei
achizitionare: 10.09.2003; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior Legamântul

Nu la întâmplare, nu cu usuratate, nu marginiti de vreo conditie, nu împinsi de o vointa straina si nici de vreun interes ne-am hotarât sa ne casatorim. Nu. Casatoria noastra, ca sa fie adevarata, începe de la alegerea reciproca de buna voie, libera si de la legamântul nostru public de a ne iubi si de a ne darui unul altuia cu totul, pe viata1.

Întreaga persoana a fiecaruia dintre noi este implicata în iubirea conjugala: trup, inima, minte, vointa, toate tind la adânca unire, nu doar într-un singur trup, ci si o singura inima si un singur suflet. Aceasta iubire cere ca legamântul nostru sa nu fie desfacut pâna la moarte, sa ne fim credinciosi unul altuia pâna la capat2.

Între noi nu este doar pornirea instinctului si a sentimentului, caci nu suntem doar trup si simtire, este în primul rând un act al vointei noastre libere, fiindca suntem si fiinte spirituale, suntem oameni întregi. De aceea si iubirea noastra este o iubire deplin umana, o iubire întreaga3.

Daca ar fi vorba doar de o încercare ori de intentia de a ramâne casatoriti numai "la bine" iubirea conjugala nu ar fi nici totala, nici definitiva, ci marginita, împutinata de conditiile pe care le-am pune, de teama de a înfrunta si rezolva problemele, din comoditate, din egoism.

O iubire care îmbratiseaza atât bucuriile, cât si durerile vietii de fiecare zi ne uneste într-o singura inima si într-un singur suflet4; treptat, se curata tot mai mult de egoism, de dorinta de a-l stapâni pe celalalt, de cautarea vointei sau placerii proprii, de nepasarea fata de nevoile celuilalt, ca sa atingem împreuna desavârsirea.

Armonia nu exista "de-a gata", nu o garanteaza nici cea mai mare înflacarare, ci se construieste cu rabdare, speranta si generozitate.

Iubirea noastra conjugala ne cere sa ne înnoim mereu legamântul, hotarâti sa crestem în dragoste si în daruire în fiecare zi.

  • "Pentru aceasta va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va alipi femeii sale si vor fi amândoi un trup" (Gen. 2,24. Mt. 19,6).

  • "Chiar si voi, care erati morti prin greselile si pacatele voastre, în care traiati odinioara, dupa mersul acestei lumi.[...] Printre acestia traiam si noi odinioara, cu poftele trupului nostru, îndeplinind pornirile carnii si ale gusturilor si în mod firesc eram sortiti mâniei, ca si ceilalti. Dar Dumnezeu, bogat în îndurare, de multa dragoste cu care ne-a iubit, asa morti cum eram, prin pacatele noastre, ne-a adus la viata odata cu Cristos. Multumita harului sunteti mântuiti" (Ef. 2,1-6).

Dumnezeule, Dumnezeul nostru Cel Ce ai venit în Cana Galileii si ai binecuvântat nunta ce era acolo, binecuvânteaza-ne si pe noi, care cu alegerea Ta ne-am legat împreuna în unirea nuntii si daruieste-ne buna întelegere sufletelor si trupurilor.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?carteaur=02
Vă rugăm să respectați drepturile de autor