www.profamilia.ro /familia.asp?curierjur=19
 
 FAMILIA 

Curier juridic

Inapoi la cuprins 

* Maria (Iasi). "În luna martie 2005 am vândut împreuna cu fostul meu sot un apartament si am împartit banii. Deoarece nu aveam banii suficienti pentru a cumpara o alta locuinta am dorit sa fac demersurile necesare obtinerii unui împrumut cu credit ipotecar, sens în care am apelat la o cunostinta care avea mai multe date cu privire la împrumuturile bancare. Deoarece formele de acordare a împrumutului durau prea mult, persoana la care am apelat mi-a solicitat sa-i împrumut o suma de bani pâna la obtinerea împrumutului. La scurt timp i-am împrumutat alte sume de bani, iar în final suma împrumutata a ajuns la 6.000 de euro. Precizez ca pentru aceste sume de bani nu am încheiat nici un act cu aceasta persoana, dar banii au fost dati în fata unor martori. Ce sa fac sa recuperez aceste sume de bani?"

Pentru a recupera suma de bani împrumutata ar trebui sa promovati o actiune civila care sa aiba ca obiect restituire de împrumut. Actiunea se depune în dublu exemplar la Judecatoria Iasi si se timbreaza la valoare.

În ceea ce priveste actiunea civila, este obligatoriu sa aveti fie un act autentic, fie un act scris de mâna (chitanta) de la persoana pe care ati împrumutat-o cu banii, deoarece va trebui sa dovediti sustinerile dv. Proba cu martori, din pacate, este inadmisibila deoarece în conformitate cu art. 1191 Cod civil "dovada actelor juridice al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decât sau prin act autentic sau prin act sub semnatura privata". Cu toate acestea, proba cu martori va fi admisa, iar regulile de mai sus nu sunt aplicabile daca exista un început de dovada scrisa, adica o chitanta a aceluia care a împrumutat banii. De asemenea, nu este necesar un asemenea act în situatia în care banii au fost împrumutati unor rude sau prieteni, sens în care poate fi promovata o actiune de restituire împrumut, fara a mai fi necesar un astfel de înscris. În cazul în care persoana pe care ati împrumutat-o cu bani nu se afla nici în categoria rudelor, nici în cea a prietenilor, în conditiile în care veti solicita proba cu martori pentru dovedirea actiunii aceasta va fi respinsa ca inadmisibila, având în vedere textul de lege precizat mai sus.

* Anton Ion (Iasi). "Din anul 1991 am cerut Primariei Iasi sa-mi dea terenul detinut de parintii mei în Iasi. Dupa ce ani de zile am umblat pentru acest teren, a fost eliberat în mod gresit titlu de proprietate unei alte persoane. De la Primarie mi s-a spus ca trebuie sa cer anularea titlului, lucru pe care l-am si facut. Procesul s-a judecat vreo doi ani, iar la termenul când trebuia sa se dea sentinta nu am putut sa merg fiind internat în spital. Dupa ce am fost externat am mers la arhiva si mi s-a spus ca dosarul este suspendat pentru lipsa partilor. Mai pot continua acest proces sau trebuie sa fac altul?"

În cadrul procesului civil, partile pot fi prezente la instanta sau pot solicita în scris, fie prin actiunea principala, fie printr-o cerere separata, judecata în lipsa, urmând ca toate actele de procedura sa fie comunicate solicitantului la adresa indicata de acesta. În cazul în care nici reclamantul, nici pârâtul nu se prezinta la proces si nici nu au solicitat judecata în lipsa, atunci instanta poate considera ca partile nu mai sunt interesate de rezolvarea pricinei si poate proceda la suspendarea cauzei pentru lipsa partilor. În situatia de fata urmeaza ca în acelasi dosar sa faceti o cerere de repunere a cauzei pe rol în termen de un an de la suspendarea cauzei, iar judecata se reia din stadiul în care a ramas înainte de suspendare. Cererea de repunere pe rol se timbreaza cu jumatate din taxa de timbru platita initial.

Mihaela Ciobanu, avocat

Lumina crestinului, august 2005

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?curierjur=19
Vă rugăm să respectați drepturile de autor