www.profamilia.ro /familia.asp?incotro
 
 FAMILIA 

Familia crestina, încotro?
achizitionare: 14.07.2003; sursa: Editura Sapientia

CUPRINS

EDITORIAL

PS PETRU GHERGHEL
Familia crestina si casatoria
Tinând cont de schimbarile survenite în ultimii ani în viata familiilor crestine din Dieceza de Iasi, schimbari cauzate în principal de saracia mijloacelor de întretinere a familiei, episcopul Petru Gherghel sustine ca familiile trebuie sprijinite mai mult, atât material (Statul), cât si spiritual (Biserica). Din cauza problemelor sociale, spirituale, economice si politice, astazi se pierde din vedere grija fata de unitatea familiei si fata de indisolubilitatea casatoriei, de aceea, este necesara promovarea unei mentalitati si a unui comportament "pro christian family".

COMUNICARI

ANTON BUDAU (+)
Imaginea biblica a familiei
Studiul sustine ca imaginea familiei în România a fost deteriorata de interpretarile reductioniste despre om si despre familie, pe care le propaga regimul comunist bazat pe ideologia marxist-leninista. Pentru o întelegere corecta a familiei, trebuie sa apelam la izvorul inepuizabil pe care îl reprezinta Sfânta Scriptura. De aici aflam faptul ca familia este creata de Dumnezeu (nu de om), ca familia înseamna viata împartasita altora (copii, frati, surori etc.), ca fiii trebuie sa-si respecte parintii, ca viata este un dar sacru si trebuie acceptata ca atare, ca modelul relatiilor din interiorul familiei este familia sfânta din Nazaret, ca iubirea dintre soti îsi afla modelul exemplar în iubirea dintre Cristos si Biserica. În concluzie, articolul pledeaza pentru respectarea planului divin cu privire la familie.

MIHAI PATRASCU
Desfacerea legaturii matrimoniale în legislatia civila si canonica
a imperiului bizantin din secolele VI - X

Studiul scoate în evidenta evolutia istorica a conceptiei despre indisolubilitate si a principiului de desfacere a legaturii matrimoniale, precum si a diferitelor cauze de divort care se întâlnesc în secolele VI-X, atât în legislatia statala bizantina, cât si în disciplina canonica orientala. Tratarea acestor probleme se face în doua momente: 1) analiza conceptului roman de casatorie în secolele IV-V si 2) analiza influentei gândirii crestine asupra dreptului bizantin. Caracterul lucrarii este istorico-juridic.

ROBERT LAZU
Sexualitate si procreare.
Eseul analizeaza raportul dintre sexualitate si procreare vazut din perspectiva credintei crestine transmise de magisteriul Bisericii Catolice. Destinatarii acestei conferinte sunt crestinii din Biserica de Rasarit si din Biserica de Apus, care nesocotesc învatatura Bisericii asupra acestui subiect. Ideea calauzitoare este urmatoarea: sexualitatea nu este un mijloc egocentric de a dobândi o placere, ci un aspect al vietii umane, care implica cel mai înalt grad de responsabilitate, fiind legata indisolubil de exigenta nasterii si cresterii pruncilor în cadrul familiei.

ALOIS BISOC
Identitatea teologica si spirituala a familiei
în magisteriul papei Paul al VI-lea

Studiul analizeaza ontologia divino-umana a familiei din învatatura papei Paul al VI-lea, adica ce este familia în planul initial al lui Dumnezeu, cum a fost sfintita de catre Cristos, esenta sa de "Biserica familiala". De asemenea, sunt subliniate îndemnurile si hotarârile acestui Suveran Pontif cu referire la actualizarea si promovarea identitatii familiei. Paul al VI-lea este profund convins ca idealul familiei crestine este posibil, dar trebuie promovat printr-o pastoratie bine conceputa si organizata.

WILHELM DANCA
Familia ca forma de rezistenta la ideologii.
Introducere în operele de tinerete ale papei Ioan Paul al II-lea

Învatatura papei Ioan Paul al II-lea despre rolul de neînlocuit al familiei în cresterea si formarea omului adevarat, care este omul educat, are radacini în activitatea sa pastorala desfasurata în Biserica poloneza de sub regimul totalitar comunist, precum si în lucrarile sale literare si filozofice publicate înainte de a fi ales ca episcop al Romei. Lectia despre familie învatata de Karol Wojtyla în Polonia cuprinde capitole interesante si fascinante; doua dintre ele intereseaza studiul de fata: 1) activitatea preotului catolic (celib) în mijlocul si în favoarea familiilor se bazeaza pe evanghelie si pe experienta mijlocita cu problemele acestora si 2) familia unita se hraneste din iubire responsabila si deschisa transmiterii vietii. Studiul sustine ca întelegerea corecta a învataturii papei Ioan Paul al II-lea despre familie trebuie sa valorifice deopotriva doctrina si gesturile sale concrete prin care acest papa curajos îsi manifesta iubirea fata de familia umana.

WILHELM DANCA (coord.)
"Familia crestina" în magisteriul papei Ioan Paul al II-lea.
Antologie de texte magisteriale

Papa Ioan Paul al II-lea a vorbit despre familie în foarte multe împrejurari - pastoratia familiei fiind una dintre coordonatele fundamentale ale pontificatului sau. S-a ales structura îndemnului apostolic Familiaris consortio (1981) ca baza de orientare în selectarea celor mai semnificative din magisteriul Sfântului Parinte în legatura cu tema familiei, pe care s-a cladit un edificiu de învatatura rânduit în patru parti principale: familia astazi, lumini si umbre; planul lui Dumnezeu despre casatorie si familie; datoriile familiei crestine, persoanele si rolul lor; slujirea vietii. În aceste texte selectate se gasesc principii de întelegere si de rezolvare a problemelor pe care familiile le gasesc în drumul lor de viata. Antologia de fata se adreseaza tinerilor, catehetilor, preotilor care îi pregatesc pe tineri la casatorie si, într-un chip deosebit, familiilor formate sau care au nevoie de formare umana si spirituala.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?incotro
Vă rugăm să respectați drepturile de autor