www.profamilia.ro /familia.asp?medicina=37
 
 FAMILIA 

În apararea sanatatii

Inapoi la cuprins MINTE SANATOASA ÎN CORP SANATOS

Prevenirea unor intoxicatii accidentale

Intoxicatiile accidentale ocupa un loc important între cazurile de mortalitate, practic în toate tarile lumii, inclusiv în cele cu un standard ridicat de civilizatie.

Caile de patrundere a toxicelor, în ordinea frecventei sunt: prin înghitire, prin piele, respiratie sau pe cale oftalmica. Moartea este cel mai des asociata cu ingestia de medicamente în cantitati mari (antidepresive, analgezice, hipnotice-sedative) si cu monoxid de carbon.

Un numar foarte mare de intoxicatii accidentale se produc la copii, în special sub vârsta de 5 ani. Se apreciaza ca expunerea la toxice a copiilor între 5 si 9 ani reflecta stresul intrafamilial sau intentia de suicid.

Cele mai frecvente cazuri de intoxicatii acute se datoreaza substantelor înscrise în urmatorul tabel:

Substante medicamentoase Substante nemedicamentoase
Analgezice
Paracetamol
Aspirina
Multivitamine asociate cu fier
Sedativ-hipnotice
Barbiturice
Neuroleptice
Antimicrobiene
Hormoni si antihormonale
Detergenti si alte subst. de curatire
Plante
Ciuperci
Cosmetice
Chimicale
Hidrocarburi
Insecticide

Intoxicatii cu monoxid de carbon

În gospodarii, monoxidul de carbon rezulta din arderea incompleta a carbunelui, gazului de încalzit, mai ales în sobe defecte, cu tiraj mic, plasate în încaperi mici.

Cei intoxicati prezinta la început vâjâieli în urechi si licariri în ochi. Pe masura ce intoxicatia avanseaza, bolnavii pierd orice capacitate de a rationa si de a hotarî. Ei nu-si dau seama de pericolul în care se afla si nu parasesc atmosfera impurificata cu monoxid de carbon. Treptat, ei îsi pierd cunostinta.

Numai formele usoare beneficiaza un tratament la locul accidentului. Prima masura este scoaterea bolnavului din mediul toxic si inspirarea de aer curat. Formele severe ale intoxicatiei se trateaza la spital, prin administrarea de oxigen.

Intoxicatia cu derivati de petrol: benzina, petrol lampant, motorina.

Intoxicatia cu benzina este mai frecventa decât cea cu petrol lampant si motorina. Inhalarea masiva de vapori de benzina determina brusc pierderea cunostintei, coma profunda, convulsii si moarte rapida.

Ingestia accidentala de benzina este urmata imediat de greturi si varsaturi, cu miros de benzina.

Tratamentul în intoxicatia prin inhalare, consta în scoaterea pacientului din atmosfera toxica si administrarea de oxigen de catre cadre specializate. În intoxicatia prin ingestie se administreaza imediat ulei de parafina.

Intoxicatia accidentala cu substante corosive

Substantele corosive sunt compusi chimici care au proprietatea de a produce leziuni severe la contactul cu diferite tesuturi si de a reactiona chimic si cu alte materiale: lemn, metale.

Acidul acetic este un lichid incolor, cu miros întepator, asemanator mirosului otetului. Se gaseste sub forma de otet si esenta de otet.

Se considera letala doza de 10-20 g esenta de otet si 200-300 ml otet.

Contactul esentei de otet cu pielea produce întâi eritem, apoi arsuri chimice si vezicule. Ingestia provoaca leziuni ulcero-necrotice ale tractului digestiv, cu varsaturi hemoragice, diaree.

Tratamentul, în caz de ingestie: înghitirea de apa potabila si provocarea varsaturii (imediat de catre bolnavul însusi). Pielea se spala cu apa din abundenta, arsurile vor fi tratate la spital.

Carbonatul de sodiu (soda de rufe)

Provoaca, la contactul cu pielea si mucoasele, leziuni corosive superficiale. Intoxicatiile se produc, de regula, prin ingestie. Ingerat în cantitati mici sau în solutii diluate, provoaca: senzatie de arsura retrosternala, dureri epigastrice, varsaturi. În cantitati mari, produc dureri (la nivel buco-faringian, retrosternal), varsaturi.

Tratamentul: spalaturi gastrice efectuate de personal calificat.

Soda caustica

Produce arsuri grave prin contactul cu pielea si ochii. Ingestia de soda caustica este grava. Mucoasa gurii si buzele sunt edematiate si dureroase. Bolnavii prezinta arsuri sau dureri retrosternale sau epigastrice, salivatie abundenta, varsaturi, colici abdominale intense si, uneori, scaune sanghinolente.

Tratamentul trebuie aplicat de urgenta la spital. O masura care poate fi luata la locul intoxicatiei este ingestia de apa potabila imediat dupa înghitirea sodei si provocarea de varsaturi.

Intoxicatia cu pesticide

Pesticidele sunt substante chimice care se folosesc pentru combaterea daunatorilor.

Pesticide organofosforice (Paration, Malation) pot fi inhalate sau înghitite. Dupa gradul de intoxicatie, exista mai multe forme:

- Forme usoare: bolnavul este constient, este obosit, are senzatie de oboseala, dureri de cap, îi curge nasul, este micsorata pupila. Evolutia este favorabila, chiar fara tratament.

- Forme medii: bolnavul este constient, astenia este pronuntata, cefalee intensa. Prezinta constrictie toracica, greutate în respiratie, ca într-o criza de astm. Ochii lacrimeaza, pupila este micsorata. Tratamentul la spital.

- Forma grava: bolnav confuz, comatos, incontinenta de fecale si urina, contractii musculare, apoi paralizii musculare. Fara tratament de urgenta în spital, un asemenea bolnav moare.

Pesticide organoclorurate - insecticide (DDT, Lindan)

Intoxicatia cu DDT are loc prin ingestie, dupa 2-3 ore de la ingestia unei doze toxice de DDT.

Apar semne de iritatie gastrica - greturi, varsaturi, mai târziu diaree. La doze mari de DDT apar convulsii si coma.

Tratamentul consta în spalatura gastrica, daca intoxicatia a avut loc prin ingestie si bolnavul nu este în pericol de convulsii.

Majoritatea cazurilor de intoxicatii acute necesita un personal medical calificat, chiar pentru masurile de prim ajutor. Exista însa posibilitatea ca un intoxicat sa poata fi ajutat de catre cei din jur, tinând seama de regulile cuprinse în tabelul urmator.

Masuri de prim ajutor într-o posibila intoxicatie

Daca o persoana s-a intoxicat accidental:

- Pastrati-va calmul, nu asteptati aparitia simptomelor, cereti ajutor de urgenta.

- Verificati daca substanta este cu adevarat toxica. Pastrati recipientul cu eticheta în care se gasea si comunicati aceasta celor pe care îi chemati în ajutor.

DACA SUBSTANTA TOXICA A AJUNS PE PIELE: - Îndepartati imediat îmbracamintea care a venit în contact cu substanta toxica.

Spalati suprafata atinsa cu apa si sapun sau detergent, clatiti si uscati prin tamponare cu un prosop moale.

DACA SUBSTANTA TOXICA A AJUNS ÎN OCHI: - se spala imediat ochii cu apa potabila, în jet, sub presiune mica, timp de 10-15 minute.

În cazul acizilor si al sodei caustice care au ajuns în ochi, spalarea imediata cu cantitati mari de apa poate salva corneea. Pentru ca spalarea sa fie eficace, este necesar sa se îndeparteze pleoapele de pe globul ocular tot timpul spalarii.

DACA SUBSTANTA TOXICA A FOST INHALATA:

- Se scoate imediat persoana la aer curat.

- Se face respiratie gura la gura, daca este nevoie.

DACA TOXICUL A FOST ÎNGHITIT: Nu se indica voma în urmatoarele cazuri:

- daca victima este inconstienta, în coma; daca victima are convulsii; daca victima a înghitit substante caustice sau corosive. Pentru producerea vomei, daca este indicat, nu se foloseste apa sarata în nici un caz.

Dr. farm. Ioana Matei

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?medicina=37
Vă rugăm să respectați drepturile de autor