www.profamilia.ro /intrebi.asp?saunders=21
 
 Tu întrebi 

Raspunde pr. William P. Saunders
sursa: Catholic Herald

Cuprins RUGACIUNEA LA ARHANGHELUL MIHAIL
pr. William P. Saunders

publicare în Catholic Herald: 29.09.2005
publicare pe ProFamilia: 27.09.2005

Când eram copil, îmi amintesc si acum, obisnuiam sa ne rugam Arhanghelului Mihail dupa Liturghie. Apoi, cândva prin anii 1960, s-a abandonat obiceiul. Acum vad ca din nou unele parohii folosesc rugaciunea la Sf. Mihail. Îmi puteti spune putin care este istoria obiceiului? - Un cititor din Sterling

Sa reflectam putin asupra Arhanghelului Mihail si asupra rolului sau în istoria mântuirii. Sf. Arhangheli Mihail, al carui nume înseamna "cine este ca Dumnezeu?", a condus armatele de îngeri care i-au aruncat pe Satana si pe îngerii rebeli în iad; iar la sfârsitul timpurilor, el va tine sabia dreptatii pentru a-i separa pe cei buni de cei rai.

Primii Parinti ai Bisericii au recunoscut importanta îngerilor si a arhanghelilor, în special a lui Mihai. Teodor din Cir (393-466) în a sa "Interpretare la Daniel" scria: "Suntem învatati ca fiecare dintre noi este încredintat grijii individuale a unui înger pazitor, care sa ne scape de cursele celui rau. Arhanghelii au sarcina sa pazeasca neamuri, asa dupa cum ne spune Fecioara Maria, si cum Daniel confirma; pentru ca el vorbeste despre 'capetenia împaratiei persilor' si putin mai încolo de 'capetenia grecilor', în timp ce pe Mihail îl numeste capetenia Israelului." Parintii Bisericii îl pun pe Sf. Mihail ca paznic la portile paradisului dupa ce Adam si Eva au fost dati afara de acolo; tot el este îngerul prin care Dumnezeu a transmis Cele Zece Porunci, care a blocat trecerea lui Balaam si care a distrus armata lui Sennacherib.

Sf. Arhanghel Mihail a fost invocat în apararea noastra cu diferite ocazii. În 590, Roma a fost lovita de o grava plaga. Papa Grigore cel Mare a condus o procesiune pe strazi, ca act de penitenta, cautând iertare si ispasire de pacate. La mormântul lui Adrian (acum Castelul Sant'Angelo de lânga Bazilica SanPietro), Sf. Mihail a aparut si si-a scos sabia din teaca, indicând sfârsitul plagii. Sfântul Parinte a construit mai apoi o capela în vârful mormântului si acolo pâna si astazi se afla o mare statuie a Sf. Mihail.

Astfel, în traditia noastra catolica, Sf. Mihail are patru îndatoriri: (1) sa continue lupta împotriva Satanei si a celorlalti îngeri cazuti; (2) sa salveze sufletele credinciosilor din puterea Satanei, în special în ceasul mortii; (3) sa apere Poporul lui Dumnezeu, atât pe evreii Vechiului Testament, cât si pe crestinii Noului Testament; si (4) sa conduca sufletele celor ce au parasit aceasta viata si sa le prezinte Domnului pentru judecata particulara, iar la sfârsitul timpurilor, pentru judecata finala. Din aceste motive, iconografia crestina îl prezinta pe Mihail ca pe un cavaler de razboi, purtând armura si o sabie, stând triumfator pe un sarpe sau pe o alta reprezentare a Satanei. Uneori este prezentat tinând balanta dreptatii sau Cartea Vietii, ambele simboluri ale judecatii finale.

Catolicii nu au uitat în ritualurile lor liturgice de importanta Arhanghelului Mihail, care ne apara de Satana si de rau. Un vechi cântec de la ofertoriu, din Liturghia pentru morti, atesta :"Doamne, Isus Cristoase, Rege al Gloriei, elibereaza sufletele tuturor credinciosilor decedati de durerile iadului si de groapa adânca; scapa-i din gura leului pentru ca iadul sa nu îi înghita si sa nu cada în întuneric, si fa ca purtatorul de sabie Mihail sa îi conduca la lumina sfânta, pe care tu ai promis-o din vechime lui Avraam si neamului lui. Îti oferim, Doamne, jertfe si rugaciuni; primeste-le în numele acestor suflete pe care le comemoram astazi. Da-le, Doamne, sa treaca de la moarte la acea viata pe care a-i promis-o lui Avraam si neamului sau." În Liturghia tridentina, din 1200, Sf. Mihail era invocat în Confiteor, alaturi de Fecioara Maria, Sf. Ioan Botezatorul si Ss Petru si Paul; invocarea acestor sfinti i-a inspirat pe credinciosi sa îsi aminteasca de chemarea la sfintenie si de curatenia Bisericii triumfatoare din ceruri.

În cea mai mare parte a secolului XX, credinciosii au recitat rugaciuni la Sf. Mihail la sfârsitul Liturghiei. Explicatia o gasim într-un episod desfasurat la sfârsitul secolului XIX, când Papa Leon al XIII-lea a avut o viziune profetica despre secolul ce urma. Dupa ce a celebrat Liturghia, Sfântul Parinte vorbea cu Cardinalii sai. Brusc a cazut la pamânt. Cardinalii au chemat imediat un medic. Cum Papa nu avea puls, cei prezenti se temeau ca a murit. Dar tot brusc, Papa Leon s-a trezit si a spus: "Ce imagine oribila mi s-a permis sa vad!" În aceasta viziune, Dumnezeu i-a dat Satanei posibilitatea sa aleaga un secol în care sa îsi dezlantuie lucrarea cea mai cumplita împotriva Bisericii. Diavolul a ales secolul XX. Atât de impresionat a fost Papa de aceasta viziune, încât a compus o rugaciune: "Sfinte Arhanghel Mihail, apara-ne în batalie! Fi protectorul nostru împotriva rautatii si sireteniei diavolului. Fie ca Dumnezeu sa îl mustre, ne rugam noi cu umilinta, iar tu, Print al cerurilor, cu puterea lui Dumnezeu, arunca-l în iad pe Satana si pe celelalte spirite necurate care ratacesc în lume cautând sa ruineze sufletele." Papa Leon a ordonat în 1886 ca aceasta rugaciune sa fie spusa la finalul Liturghiei. (Când Papa Paul al VI-lea a dat "Novus Ordo" în 1968, rugaciunea Sf. Mihail si lectura "ultimei evanghelii" la sfârsitul Liturghiei, au fost suspendate.)

Mihail are un rol proeminent si în ritualul exorcizarii, în special în cazul locurilor infestate de prezente diabolice. Acolo preotul spune: "Prea glorioase Printe al armatei ceresti, Sfinte Mihaile Arhanghel, apara-ne în batalia împotriva printilor si puterilor si domnitorilor întunericului în aceasta lume, împotriva chinuirilor spirituale provocate de acestia. Vino pentru a ajuta omul pe care Dumnezeu l-a facut dupa chipul si asemanarea Sa. El ne-a rascumparat de sub tiraniei Satanei cu pret scump. Biserica te venereaza ca pazitor al ei si ca patron. Domnul îti încredinteaza spre grija toate sufletele celor rascumparati, pentru ca sa îi conduci spre fericirea cereasca. Roaga-te Dumnezeului pacii ca El sa îl zdrobeasca pe Satana sub picioarele noastre; pentru ca Satana sa nu mai poata sa tina oamenii captivi si sa loveasca Biserica. Ofera rugaciunile noastre Preaînaltului Dumnezeu, pentru ca îndurarile Sale sa vina asupra noastra. Fa captiv acest animal, acest sarpe stravechi, care este dusman si spirit necurat, si redu-l la nimic pe vecie, pentru ca sa nu mai ispiteasca neamurile."

Privind înapoi spre secolul XX, putem vedea ca lucrarea Satanei împotriva Bisericii a fost intensa. Vedem mult rau prezent si astazi, manifestat prin pacate grave precum avortul, eutanasia, genocidul, pornografia si terorismul. Satana si alti îngeri cazuti fac tot ce pot pentru a conduce sufletele la iad. Avem nevoie de ajutorul Sf. Mihail. De aceea, multe parohii au ridicat locuri speciale de rugaciune la Sf. Mihail, sau îi mai ofera înca rugaciuni la sfârsitul Liturghiei.

Pr. William Saunders este preot la parohia Fecioarei Sperantei din Potomac Falls si profesor de catehetica si de teologie la scoala Notre Dame din Alexandria, SUA.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/intrebi.asp?saunders=21
Vă rugăm să respectați drepturile de autor