www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=144
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

Volumul II al Golgotei
- 14 iunie 2007 -

Sa presupunem ca intru într-o librarie. Caut un roman celebru. Rafturile sunt multe, cartile sunt nenumarate. Mi-e greu... Într-un ungher, într-un colt laturalnic, gasesc ceea ce caut. Sunt doua volume. Ma asteptam doar la unul... Voi avea mai mult de citit. Ma îndrept spre locul platii. Achit ambele volume. Ies bucuros din librarie. Ajung acasa si constat cu uimire ca nu am ridicat decât primul volum. Desi le-am platit pe amândoua. Fac drumul înapoi. Vânzatoarea ma întâmpina zâmbind. Îmi întinde cartea si îmi spune: "Luati-o! E a dumneavoastra. Ati platit-o!"

Revenim la aceasta ilustratie mai târziu.

*

El da priceperea si întelepciunea de sus. Prin El, momentele serviciului de cult nu sunt forme goale, ci rânduieli vii. El aduce cunostinta pacatului si conduce sufletul la convertire. El ne este pecete pentru eternitate. Când nu stim sa ne rugam, El mijloceste pentru noi "cu suspine negraite". Ne sfinteste. Este balsamul inimilor care au nevoie de mângâiere. Nu-L poti vedea, dar exista! Nu-L poti simti mereu, dar lucreaza! Este asemeni vântului, dar nu e vânt. Este precum focul, dar nu e foc. Este ca Dumnezeu si e Dumnezeu! Binecuvântat si adorat sa fie Duhul Sfânt, împreuna cu Tatal si cu Fiul în toti vecii vecilor!

Unul dintre cunoscutii predicatori americani afirma ca 90% dintre crestini sunt crestini învinsi. Cred Evanghelia, participa la liturghii, se împartasesc periodic si totusi în viata lor nu se exprima puterea Spiritului Sfânt. Va propun, pentru a întelege mai bine, o alta ilustratie. Mergeam odata prin centrul orasului. Am ajuns la un oficiu postal, caci aveam de trimis o scrisoare importanta. Stateam la coada. Un domn în vârsta ma bate pe umeri: "Ai geanta deschisa!" "- Domnule, în sapte ani de zile nu mi s-a furat nimic", i-am raspuns eu. Bineînteles ca nu se întâmplase nici acum. Iar în gândul meu am adaugat: "doar suntem în Ardeal". Un alt domn, mai tânar, intra în discutie, hizlându-se: "- Lasati ca vede el daca mai umbla asa. Ca eu am patit-o!" De fapt, în portofel nu aveam o suma mare de bani, pentru care sa ma plâng daca l-as fi pierdut. Si sunt mai aiurit de felul meu, de asemenea. S-a întâmplat însa ca aceeasi geanta sa adaposteasca apoi cei mai multi bani pe care i-am avut vreodata. Si daca ati fi vazut cu ce grija pazeam geanta de data asta... Nu stiu de ce nu am chemat "Camera de râs"!? Acelasi lucru se întâmpla în lumea spirituala. Nu avem putere nu pentru ca Sursa puterii n-ar exista în noi, ci pentru ca noi nu stim ca o avem. În "gentile" mintilor înnoite prin Duhul Sfânt locuieste cea mai mare valoare pe care am avut-o, o avem si o vom avea vreodata! Si totusi, umblam prin lume cu "gentile" desfacute, neatenti ca Duhul Sfânt poate sa ne fie luat într-o clipa de neveghere.

Ma tem însa sa nu cadem într-o alta extrema, ca tot nu-mi plac mie extremele de nici o culoare. Si anume, acel punct în care, devenind constienti de prezenta Duhului Sfânt în noi, sa nu ne mai vedem saracia spirituala. "Fericiti cei saraci în spirit, caci a lor este împaratia cerurilor" - Matei 5, 3. Oh, am auzit atâtea interpretari eronate ale acestui verset... Ceea ce a vrut Domnul Isus sa spuna este ca cel care-si vede slabiciunea sa în Spiritul lui Dumnezeu, starea de neputinta spirituala, nevoia de Dumnezeu, va gasi putere si împlinirea nevoii în Raiul fericirii. "Saracii în duhul" nu sunt nici idiotii, nici neînvatatii, ci oamenii smeriti care recunosc ca nimic bun nu locuieste în ei si de aceea sunt gata sa-si adape sufletele din Izvorul Binelui plenipotent. Saracia în duhul mândriei, care este duhul diabolic, este conditia bogatiei în Spiritul lui Dumnezeu. De aceea, spun Parintii Bisericii, daca nu îndeplinesti aceasta conditie a celei dintâi fericiri, nu vei avea acces nici la prima, nici la celelalte fericiri. A-mi vedea nevoia de Cristos este un pas absolut necesar pe care trebuie sa-l fac pentru ca Duhul Sfânt sa lucreze cu putere ?în' mine si ?prin' mine.

Spiritul Sfânt este o Persoana, nu o forta obscura prin care Dumnezeu lucreaza. Ca orice persoana, Duhul Sfânt poate fi întristat (Efeseni 4, 25-32) si chiar poate fi stins (1 Tesaloniceni 5, 19). De aceea, suntem invitati de Apostolul Neamurilor la o conlucrare continua cu Spiritul lui Dumnezeu. Orice dezacord al nostru cu voia lui Dumnezeu atinge cea mai sensibila Entitate a launtrului nostru, pe însusi Duhul Sfânt.

Prin Duhul Sfânt, Dumnezeu marturiseste despre noi ca suntem copii ai Sai (Romani 8, 16). Prin Duhul Sfânt noi Îl marturisim pe Dumnezeu lumii care nu-L cunoaste (Fapte 1, 8). Suntem chemati la a purta faclia Domnului Isus în întuneric! Si cum o putem face daca nu chiar prin Isus, care Si-a facut culcus în noi prin Spiritul Sau si care-Si cere acum dreptul sa ne conduca vietile?

**

Intru într-o librarie. Caut un roman celebru. Rafturile sunt multe, cartile sunt nenumarate. Mi-e greu... Într-un ungher, într-un colt laturalnic, gasesc ceea ce caut. Sunt doua volume. Ma asteptam doar la unul... Voi avea mai mult de citit. Achit ambele volume. Ies bucuros din librarie. Ajung acasa si constat cu uimire ca nu am ridicat decât primul volum. Desi le-am platit pe amândoua. Fac drumul înapoi. Vânzatoarea ma întâmpina zâmbind. Îmi întinde cartea si îmi spune: "Luati-o! E a dumneavoastra. Ati platit-o!" Din inima Domnului Isus a curs si sânge (rascumparare) si apa (Duh). Primul volum al Gogotei e îndreptatirea noastra. Sa nu uitam ca, deopotriva cu prima carte, ne asteapta cea de-a doua, puterea umblarii în Duhul Sfânt. Golgota ne îmbie cu mireasma jertfei lui Cristos. Sa revenim la ea, oridecâteori uitam sa ridicam volumul sfintirii noastre prin Duhul Sfânt! Caci fara de un volum, aici, la Cruce, nu vom avea parte nici de celalalt. Prima carte e platita. A doua la fel. Golgota ne asteapta, ne doreste, ne cheama sa ne citim volumele salvarii noastre eterne! Prin Isus Cristos, Domnul nostru!

 

"Spirite Sfânt, izvorul iubirii,
vino la noi, ca sa traim iubirea Ta!

Inima noastra Te cauta-ntruna
Roua Ta peste noi s-o reversi.
Inima noastra Te cauta-ntruna
Mângâierea noastra esti.

Fa sa-i iubim pe oameni, fratii nostri
Cu iubirea lui Cristos.
Fa sa-i iubim pe oameni, fratii nostri
Daruind al dragostei prinos!

Spirit de foc, lumina pentru viata
Esti dorit de cei prea tristi.
Spirit de foc, lumina pentru viata
Peste inimi stapânesti. [1]"

"Spirite Sfinte, lumina lina,
al vietii noastre Daruitor,
Vino din ceruri, da-ne lumina
Si fi-ne azi Mângâietor.

Am pierdut calea cea buna, dreapta
Si-ntru pacate ne-am cufundat.
O, vino, vino, toti Te asteapta
Ca si pe-un soare prealuminat !" [2]

[1], [2] - Cântarile tinerilor catolici

Andrei Patrînca

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=144
Vă rugăm să respectați drepturile de autor