www.profamilia.ro /porunci.asp?catil=08
 
 PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA A III-A

Adu-ti aminte sa sfintesti ziua Domnului.

1.A treia porunca a lui Dumnezeu ne cere sa respectam (sfintim) duminica.

2.Duminica este ziua Domnului, adica ziua consacrata servirii lui Dumnezeu în Legea Noua.

3.Înainte de venirea lui Isus Hristos, ziua consacrata lui Dumnezeu era sâmbata, numita sabat sau zi de repaus; fusese aleasa pentru a cinsti odihna lui Dumnezeu dupa cele sase zile ale Creatiei.

4.Respectarea sâmbetei a fost transferata duminica de catre Biserica pentru a onora doua mari mistere care s-au înfaptuit duminica: Învierea lui Isus Hristos si Pogorârea Spiritului Sfânt asupra Apostolilor.

5.Pentru a respecta duminica trebuie sa ne abtinem de la muncile fizice si sa asistam la Sfânta Jertfa a Liturghiei.

6.Prin munci fizice se înteleg activitatile manuale si în general actele în care fizicul are o pondere mai mare decât spiritul, precum a construi, a ara, a spala sau a calca rufe, a coase, a tese, a repara diverse obiecte, a face curatenie în casa sau în curte etc.

7.Dumnezeu interzice activitatile care presupun efort fizic: 1)pentru a-l obliga pe om sa recunoasca autoritatea Sa Atotputernica; 2)pentru ca munca fizica ne sustrage de la activitatile religioase la care trebuie sa ne dedicam în aceasta sfânta zi.

8.Aceasta interdictie este utila corpului nostru la fel de mult ca si sufletului, caci, obligându-ne la o odihna regulata, ea duce la refacerea fortelor noastre, la conservarea si prelungirea vietii noastre.

9.Trebuie sa numim, printre muncile fizice, si pe cele care nu necesita o munca mai putin obositoare, de exemplu: a face icoane, metaniere; nu gradul de oboseala schimba natura unei munci; iar o lucrare nu-si schimba natura, fie ca o facem gratuit sau nu.

10.Lucrarile tribunalelor, cu tot aparatul judiciar, ca de exemplu ascultarea avocatilor si a martorilor, darea de sentinte sunt interzise duminica, cu exceptia unei cauze criminale, deja începute, care nu poate fi întrerupta fara un inconvenient major.

11.Târgurile de asemenea sunt interzise, în afara de cazul în care cad într-o zi fixa.

12.Activitatile intelectuale sunt permise duminica ; la fel este si pentru cele comune, care se situeaza între muncile fizice si activitatile intelectuale, ca de exemplu: a vâna, a pescui, a calatori sunt permise duminica.

13.Nu este interzis a studia, a preda, a face muzica - chiar fiind platit; a desena si nici a picta, cu conditia sa nu fie o munca mare de facut pentru pregatirea culorilor. La fel este si cu fotografiatul etc.

14.Totusi nu este permis a sculpta, decât daca se fac ultimele retusuri la o opera de arta.

15.Motivele care permit executarea lucrarilor interzise duminica sunt: 1)dispensa episcopului sau a preotului; 2)traditia; 3)pietatea permite sa se împodobeasca, sa se mature bisericile.

16.Cei care pun pe cineva sa lucreze duminica sunt la fel de vinovati ca si cum ar lucra ei însisi.

17.Parintii si superiorii care îi împiedica pe copii sau pe angajati sa sfinteasca duminica Îl jignesc pe Dumnezeu de moarte si atrag blestemul lui Dumnezeu asupra lor si asupra familiilor lor.

18.Nu este permis niciodata sa pacatuim, dar o greseala care e comisa duminica nu are, din aceasta cauza, o pedeapsa speciala.

 

Explicatia Tabloului

19.Vedem în acest tablou un contrast frapant între cei care sfintesc duminica si cei care o profaneaza. Sus, vedem biserica, casa parohiala, cimitirul, câteva ferme si un castel vechi. Atelierele, magazinele sunt închise, masinile, instrumentele agricole abandonate pe lânga case si pe câmpuri. Copiii din scoli, condusi de învatatori si învatatoare, credinciosii de toate conditiile se îndreapta catre Casa Domnului pentru a asculta Sfânta Liturghie, evitând barurile, unde sunt asezati la mese necredinciosii libertini, si salutând cu pietate crucea pe lânga care trec.

În partea de jos a tabloului vedem o uzina unde se profaneaza duminica prin munca interzisa.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/porunci.asp?catil=08
Vă rugăm să respectați drepturile de autor