www.profamilia.ro /porunci.asp?catil=10
 
 PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA A IV-A

Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa traiesti mult si bine pe pamânt.

1. Prin aceasta porunca, Dumnezeu ne cere: 1)sa-i iubim pe tatal si pe mama noastra; 2)sa-i respectam; 3)sa-i ascultam; 4)sa-i ajutam la nevoie.

2. A iubi pe tatal si pe mama ta înseamna sa le fii devotat din adâncul inimii si sa le-o dovedesti când se iveste ocazia.

3. Trebuie sa iubim pe tatal si pe mama noastra, pentru ca, dupa legea lui Dumnezeu, lor le datoram viata, ei impunându-si mereu tot felul de privatiuni pentru noi.

4. A respecta pe tatal si pe mama noastra înseamna a-i trata cu multa consideratie si a suporta cu rabdare neajunsurile si chiar defectele lor.

5. Trebuie sa-i respectam pe parintii nostri si sa ascultam de ei pentru ca tin pe lânga noi locul lui Dumnezeu.

6. Noi îi cinstim când îi cerem cu umilinta lui Dumnezeu ca totul sa le reuseasca, sa fie înconjurati de bunavointa si consideratie publica si, mai ales, sa fie iubiti de Dumnezeu si placuti sfintilor care sunt în cer.

7. Îi cinstim când ascultam de judecata si vointa lor.

8. Sfântul Pavel are recomandari de acelasi gen: "Copii, spune el, ascultati-i pe parintii vostri întru Domnul, caci acest lucru este drept. " Si iarasi: "Copii, ascultati-i întrutotul pe parintii vostri, caci acest lucru este placut lui Dumnezeu. "

9. Îi cinstim pe parintii nostri si când imitam actiunile lor bune si conduita lor virtuoasa. Într-adevar, cel mai mare semn de stima pe care-l putem da cuiva este de a vrea sa-i semanam în bine.

10. Tot a-i cinsti înseamna a le cere parerea si mai ales a o urma.

11. În sfârsit îi cinstim daca ne îngrijim de nevoile lor, procurându-le cele necesare pentru a se hrani si a se întretine.

12. Este ceea ce însusi Domnul Nostru Isus Hristos ne învata când le reproseaza fariseilor impietatea lor: De ce voi însiva nesocotiti porunca lui Dumnezeu pentru a urma traditia voastra? Caci Dumnezeu a zis: Cinstiti pe tatal si pe mama voastra, cel care va blestema pe tatal sau si pe mama sa va fi pedepsit cu moartea. Dar voi, voi spuneti: Oricine va spune tatalui sau mamei sale: orice jertfa voi face va va servi, acela nu-l va cinsti pe tatal sau pe mama sa, si voi ati nesocotit porunca lui Dumnezeu, datorita traditiei voastre.

13. A ne îndeplini îndatoririle fata de parintii nostri este pentru noi o obligatie în orice clipa, mai ales în bolile lor grave.

14. Asadar trebuie sa facem ce este necesar pentru ca ei sa nu fie lipsiti de nimic; cât au cunostinta, sa nu fie lipsiti de vizita preotului, de Spovada si de Sacramentul Euharistiei si al Maslului, pe care crestinii sunt obligati sa-l primeasca la apropierea mortii.

15. Astfel întariti si înconjurati de acest magnific cortegiu al virtutilor credintei, sperantei, milosteniei si iubirii, nu numai ca nu se vor teme de moarte, atâta timp cât ea este inevitabila, ci chiar o vor dori, pentru ca aceasta însasi e o poarta spre vesnicie.

16. În ultimul rând, îi cinstim pe parintii nostri, dupa moartea lor, facându-le o înmormântare demna de ei, facând sa se celebreze pentru ei slujbe aniversare si executând cu fidelitate ultimele lor dorinte.

17. Dupa moartea parintilor, trebuie sa respectam cu fidelitate ultimele lor dorinte si sa ne rugam pentru odihna sufletelor lor.

18. Aceste cuvinte: "Ca sa traiesti mult", înseamna ca Dumnezeu binecuvânteaza si recompenseaza, adeseori chiar si în aceasta lume, pe copilul care îi cinsteste pe tatal si pe mama sa.

19. Copilul care îl insulta pe tatal sau sau pe mama sa, cel care îsi abandoneaza parintii este blestemat de catre Dumnezeu, si oamenii nu îl pretuiesc.

20. Modelul perfect de ascultare pe care copiii trebuie sa îl imite este Copilul Isus, care a fost supus Mariei si lui Iosif tot timpul în care a trait cu ei la Nazaret.

 

Explicatia Tabloului

21. Vedem, în partea de sus a tabloului, pe copilul Isus, ajutând-o pe Maria la treburile gospodaresti si pe Iosif în muncile sale.

22. Vedem în partea de jos a tabloului, în stânga, pe tânarul Tobie, redându-i vederea tatalui sau, în prezenta îngerului Rafael, frecându-i ochii cu fiere de peste, pe care o adusese din calatoria sa.

23. În dreapta, Îl vedem pe Domnul Nostru, ajutându-l pe Sfântul Iosif, tatal Sau hranitor, în ultimele sale clipe si strângându-l afectuos lânga inima Sa sfânta.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/porunci.asp?catil=10
Vă rugăm să respectați drepturile de autor