www.profamilia.ro /porunci.asp?catil=24
 
 PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA A X-A

Sa nu poftesti la bunurile aproapelui tau.

1. Aceasta porunca ne interzice sa poftim pe nedrept bunurile altuia si sa-l invidiem.

2. A zecea porunca ne interzice, de asemenea: 1)atasamentul exagerat fata de bunurile materiale; 2)dorinta nemasurata de a le dobândi. Domnul Nostru a spus, în legatura cu acest subiect:

Era odata un om bogat, care se îmbraca în purpura si in ales, si benchetuia sarbatoreste zi de zi. Dinaintea usii lui zacea un sarac, numit Lazar, plin de bube. El ar fi fost bucuros sa se sature cu ceea ce cadea de pe masa bogatului, dar nimeni nu-i dadea nimic si pâna si câinii veneau sa-i linga ranile. Când a murit saracul, a fost dus de îngeri lânga Avraam. Muri si bogatul, si fu îngropat. Iar în iad, cum se afla în chinuri, îsi ridica ochii si-l vazu pe Avraam, si pe Lazar lânga el. Atunci striga: Parinte Avraam, ai mila de mine si trimite-l pe Lazar sa-si moaie vârful degetului în apa si sa-mi racoreasca limba, caci cumplit sufar în vâlvataia aceasta. Dar Avraam îi raspunse: Fiule, adu-ti aminte ca tu ti-ai primit bunurile în timpul vietii tale, pe când Lazar, tot asa cele rele. Acum dimpotriva, aici el este alinat, iar tu suferi. Si pe lânga toate acestea, între noi si voi a fost pusa o prapastie adânca, încât cei ce ar vrea sa treaca de aici la voi sa nu poata, si nici de acolo la noi sa nu paseasca. El zise atunci: Te rog dar, parinte, sa-l trimiti acasa la tatal meu, caci am cinci frati; sa-i povatuiasca, sa nu vina în acest loc de chin. Dar Avraam zise: Îl au pe Moise si pe Profeti, sa-i asculte pe ei. El însa zise: Nu, parinte Avraame; doar de s-o duce unul de la cei morti se vor întoarce. Atunci el îi zise: Daca nu asculta de Moise si de Profeti, chiar daca se scoala cineva din morti nu se vor lasa înduplecati. (Lc 16, 19-31)
Apoi le zise discipolilor Sai: De aceea va spun: nu va îngrijorati de viata, pentru ceea ce veti mânca, nici de trup, pentru ceea ce veti îmbraca. Viata este mai mult decât mâncarea, si trupul mai mult decât îmbracamintea. Uitati-va la pasarile cerului, cum nici nu seamana, nici nu secera, nu au camara, nici grânar, iar Dumnezeu le nutreste. Cu cât mai mult pretuiti voi decât pasarile! Care dintre voi, framântându-si mintea, poate oare prelungi cu un cot statura sa? Asadar, daca nici cel mai mic lucru nu-l puteti face, de ce va îngrijorati de celelalte? Ia uitati-va la crini, cum nici nu torc, nici nu tes. Cu toate acestea, va spun ca nici Solomon, în toata maretia lui, n-a fost îmbracat ca unul dintre ei. Daca iarba de pe câmp, ce azi este, iar mâine e aruncata în cuptor, Dumnezeu o îmbraca astfel, cu cât mai mult o va face pentru voi, mici la credinta ce sunteti! Nu cautati dar nici voi ce veti mânca si ce veti bea si nu va munciti cu gândul, caci dupa toate acestea umbla pagânii acestei lumi. Tatal vostru însa stie ca aveti nevoie de ele. Cautati mai degraba Împaratia lui Dumnezeu, iar celelalte vi se vor adauga pe deasupra. (Lc 12, 22-31)

3. Aceste cuvinte arata ca trebuie sa te preocupi de mântuire mai întâi, dar ele nu ne interzic sa ne îngrijim în mod rezonabil de lucrurile si treburile vietii prezente.

 

Explicatia Tabloului

4. În partea de sus a tabloului, îl vedem pe Heliodor, general al trupelor lui Seleucus, regele Siriei. Acest print, care poftea pe nedrept comorile care erau închise în Templul din Ierusalim, i-a ordonat lui Heliodor sa puna stapânire pe ele. Când acesta s-a prezentat, cu garzile sale, pentru a executa acest furt sacrilegiu, a vazut aparând un cal pe care calarea un cavaler înfricosator, care, aruncându-se asupra lui, îl lovi de mai multe ori cu picioarele din fata. În acelasi timp, doi tineri au venit si s-au asezat lânga el si au început sa-l biciuiasca fara încetare. Heliodor a cazut dintr-o data, învaluit de întuneric; l-au pus într-o litiera si l-au scos din Templu.

5. În partea de jos, în stânga, îl vedem pe regele Ahab care vrea sa-l oblige pe Nabot sa-i cedeze via sa, situata aproape de palatul sau, oferindu-i, în schimb, fie o alta vie, fie bani. Cum legea lui Moise interzicea sa înstrainezi pentru totdeauna bunurile mostenite de la parintii tai, Nabot i-a raspuns lui Ahab: "Sa fereasca Dumnezeu sa vând mostenirea parintilor mei. "

6. În partea dreapta, îl vedem pe sfântul Eloi, care a fost departe de a pofti bunurile aproapelui sau. Într-o zi, regele Clotar II, l-a însarcinat sa faca un tron de aur ornat cu pietre pretioase. Eloi a facut doua cu materialul dat pentru a face unul singur.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/porunci.asp?catil=24
Vă rugăm să respectați drepturile de autor