www.profamilia.ro /porunci.asp?ploscaru=08
 
 PORUNCI 

Predici despre porunci
IPS Ioan Ploscaru

achizitionare: 19.11.2003; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior 14 august 1990

Dragi credinciosi,

Continuând meditatia despre porunca a cincea, în aceasta seara voi vorbi despre asasinat. Conform moralei crestine, ura este considerata atunci când cineva nu vorbeste cu alta persoana. Auzim ca se spune: "Eu nu mai pot vorbi cu persoana cutare, pentru ca mi-a facut un mare rau, sau pentru ca m-a jignit". Aceasta este dusmanie, ura. Sunt si persoane care spun: "Nu, eu nu tin nici o dusmanie, dar nu mai vorbesc cu el".

Trebuie sa ne ferim de a spune vorbe urâte sau dusmanoase cuiva. Dumnezeu nu ne cere prietenie, ci sa avem iubirea comuna, cum ar fi, când un strain te întreaba: "Unde este strada cutare?", daca sti îi spui. Aceasta este relatia comuna de iubire. Dar când rupi legaturile de prietenie cu cineva si nu mai vorbesti, aceasta este ura. În cadrul acestei porunci, intra si glumele proaste. Daca cineva are în mâna o arma, despre care crede ca e descarcata, din gluma îndreapta arma asupra celui de alaturi si zice: "Te împusc"; tragând, el ucide pe cel de alaturi. Justitia umana considera culpa descarcarea armei din gluma.

În Vechiul Testament scrie: "Blestemat este omul care împiedica pe orb". Îi pune ceva în fata, ca orbul sa cada. Aceasta este o mare vina si este pedepsita de Dumnezeu. Daca cineva pune piedica cuiva si acesta cade spre distractia celor din jur, dar care s-ar putea termina printr-un accident grav sau trage scaunul cuiva pentru a râde, însa cazatura ar putea fi cu urmari grave, toate aceste forme de glume proaste se includ în porunca cincia.

Este pacat a duce la piata alimente la care s-au adaugat produse nocive, care strica sanatatea. Se pacatuieste împotriva acestei porunci si în cazul accidentelor de circulatie, care desi par ca nu au fost voite, totusi, unele pot fi considerate crime. Soferii care conduc cu viteza excesiva si cauzeaza accidente mortale, sunt vinovati de ucidere, pentru ca nu au respectat viteza legala si au cauzat moarte.

În secolele anterioare exista duelul. Barbatii se luptau în duel. În aceste perioade existau asa-zisii "ewige student", tineri studenti la diferite facultati, dar nu le terminau caci ei nu studiau, ci faceau exercitii de scrima. Acestia mergeau în anumite restaurante unde produceau tulburari printre nobili, care apoi se provocau la duel. Nobilii puteau angaja o alta persoana sa lupte în locul lor. Acesti "eterni studenti" se ofereau sa lupte în duel si de multe ori biruiau, pentru ca aveau experienta, produceau rani serioase sau altii chiar mureau. Atât Biserica, cât si autoritatile civile, au luptat mult pâna au reusit sa interzica duelurile. Gustav Adolf, regele Suediei, a interzis duelul, dar doi nobili nu au ascultat. Atunci regele a spus: "Sa va bateti pâna unul din voi va muri, iar cel care ramâne în viata va fi condamnat de mine la moarte". Astfel cei doi rivali au renuntat.

Am citit într-o carte ca un gropar, sapând o groapa, a dezgropat un schelet de om. A observat ca i s-a miscat capul, l-a ridicat si a vazut ca în dosul capului era împlântat un cui. S-a interesat cine a fost înmormântat acolo. A anuntat procuratura. Pâna la urma s-a descoperit ca sotia a împlântat cuiul în capul sotului ca sa-l omoare. Asa s-a descoperit crima odioasa a sotiei.

Pacat este nu numai atunci când se ucide trupul cuiva, ci si atunci când se ucide sufletul. Daca cineva îndeamna pe altcineva la idei gresite si cauta sa-l lamureasca asupra adevaratei biserici, îl înseala sau asupreste pentru a primi aceasta.

Un preot din orasul Tours din Franta, pe nume Berenger, în sec. XI, a facut o erezie împotriva Euharistiei. Dupa câtiva ani, la îndemnul papei Leon IX, Berenger si-a retras învatatura, recunoscând ca este gresita. El a trait 90 de ani, iar pe patul de moarte spunea cu durere: "Ma va ierta Dumnezeu ca pe atâtea persoane le-am învatat gresit, împotriva Bisericii?". Alt pacat împotriva poruncii a cincia este scandalul. Mântuitorul spune: "Vai de acela prin care vine scandalul". Amin!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/porunci.asp?ploscaru=08
Vă rugăm să respectați drepturile de autor