www.profamilia.ro /porunci.asp?ploscaru=09
 
 PORUNCI 

Predici despre porunci
IPS Ioan Ploscaru

achizitionare: 19.11.2003; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior 16 august 1990

Dragi credinciosi,

Am ajuns cu explicarea învataturii lui Dumnezeu la porunca a sasea: "Sa nu faci fapte necurate".

Sfântul Alfons de Liguori, care a fost un mare moralist, spune, referitor la porunca aceasta, ca preotii sa nu vorbeasca despre ea în public, mai mult sa vorbeasca în confesional, când spovedesc. Aceasta pentru ca sunt persoane care numai la pronuntarea cuvintelor se ranesc, îi ranesc sufleteste. Pentru aceasta sa nu vorbesti mult despre ele.

Exista doua mari instincte în om. Primul este instinctul de conservare, adica omul manânca sa traiasca. Al doilea mare instinct este cel de perpetuare a vietii, de înmultire. De aceea, vine Dumnezeu si zice în porunca a sasea: "Sa nu fii desfrânat". Sa nu vorbesti despre acest lucru ar fi foarte comod. Sfântul Augustin spune ca sunt mai multe suflete care ajung în iad din cauza acestei porunci calcate, din cauza faptelor de necuratie, decât cei care mor în razboaie.

Am cunoscut un baiat foarte bun si foarte evlavios. Odata, spovedindu-se, l-am întrebat daca nu a calcat porunca a sasea cu vorba, cu gândul, cu fapta, iar el raspunde ca nu. "Dar cum se poate pacatui cu fapta?". I-am spus ca se poate pacatui cu persoane straine, daca-i barbat cu femeie, barbat cu barbat, dar omul poate pacatui si singur. "Dar cum?". Daca îsi atinge anumite parti ele trupului pentru a-si produce placeri, cade în pacatul acesta, care în comun se numeste onanie sau, cum se zice în Noul Testament, malahie. Baiatul a zis: "Eu am facut de foarte multe pacatul acesta, dar nu mi-a spus nimeni ca este pacat". "Îti spun eu ca este pacat, si înca pacat mare". Dar el a fost atât de înlantuit de pacatul acesta, încât nu s-a mai putut lasa.

De aceea, nu numai pentru dumneavoastra spun, ci trebuie sa fiti atenti si pentru copiii dumneavoastra.

Cuvântul onanie vine de la un personaj biblic, un fiu al Patriarhului Iuda, care se numea Onah. Exista un obicei, care mai apoi a devenit lege, numit legea leviratului. Prin aceasta lege a leviratului se prevedea ca, daca un barbat murea fara sa fi avut copii, sotia lui era luata de fratele celui mort, iar copiii erau ai celui mort. Un baiat al Patriarhului Iuda a murit, sotia a ramas fara copii si a luat-o fratele mortului, care se chema Onah. Dar, fie din motive economice, fie din alte motive, el nu voia ca fratele lui sa aiba urmasi cu care sa împarta averea. Atunci el s-a retras din actele conjugale, iar aceasta retragere se numeste onanie conjugala. Este un pacat de moarte.

Femeile pot pacatui prin anumite atingeri, fie atingeri în partile de jos, iar aceasta satisfactie este un pacat greu, de moarte. Îmi pare rau ca trebuie sa vorbim despre aceasta, dar daca însusi Dumnezeu a scris pe tablele legii, atunci trebuie si noi - cel putin în mare - sa spunem despre lucrurile acestea. Împotriva sfintei curatii se poate pacatui si cu gândul. Daca la cineva îi vin în minte anumite imagini, cum ar face un pacat cu cutare persoana, daca el consimte la aceasta si doreste, cum spune Mântuitorul: "a si pacatuit în inima sa", adica omul acela a si facut pacat. Acesta este pacatul cu gândul. Daca cineva descrie altuia anumite împrejurari, cum a vazut sau a citit despre ceva, si îi descrie amanuntit pentru a-i produce o pofta necurata, atunci îl îndeamna la pacat. Acesta este un pacat prin vorbe.

Daca cineva în afara de casatorie are legaturi conjugale, cade în pacatul numit adulter. Daca nu este casatorit, este un pacat de desfrâu, dar tot atât de greu cât si celalalt. Este pacat mortal. Numai Dumnezeu singur poate face deosebire între vinovatia unuia si vinovatia altuia. Acum, sub capitalism, oamenilor le este permis sa creada în Dumnezeu, dar imoralitatea e mare. Sunt pline ziarele de pornografii, iar copiii sunt zapaciti.

Astazi educatia nu o mai fac parintii, ci televizorul. Copiii stau în fata televizorului si acolo vad sarutari, îmbratisari, stau cu gura cascata si privesc; aceasta este o mare paguba pentru sufletul lor. Am citit ca în Franta, mai multe mame s-au adunat si au facut o cerere la guvern sa fie cenzurata televiziunea, pentru ca îi corupe pe copii. Copiii încep sa se joace, sa imite ceea ce au vazut la televizor. Dupa legea lui Dumnezeu este pacat, si înca unul de moarte, pentru ca rupe relatia cu Dumnezeu, împotrivindu-se poruncilor Lui.

Femeile nu sunt atât de înclinate la pacatul acesta cum sunt barbatii, dar femeile cad într-o alta cursa, moda. Daca o persoana îsi face haine încât mai mult este dezbracata decât îmbracata, face o mare greseala. Sunt persoane care merg la baluri si, prin dezbracare, îsi etaleaza gratiile. Comite pacat si femeia care merge asa, si cei care o privesc cu dorinte.

Mai exista anumite aberatii tot în materie de sexualitate. Exista un pacat care se numeste sodomie, numit si pacat strigator la cer. Se numeste strigator la cer pentru ca, asa cum a strigat Sodoma si Gomora prin pacatul lor, de împreunari sexuale între barbati, aceasta Dumnezeu nu a suportat-o, ci i-a pedepsit cu foc si pucioasa, cum spune Sfânta Scriptura. Femeile au si ele o aberatie numita lesbianism. Daca femei cu femei fac pacatul acesta, cad într-o mare greseala.

Eu v-am spus aceste lucruri în mare, dar pentru noi, preotii, morala le descrie în mod amanuntit, cât de grav este cutare, în ce împrejurare s-a facut, ca preotul sa stie sa îndrume. Cei care ati auzit acestea, sa le stiti pentru dumneavoastra si pentru altii, si fiti atenti cu copiii. Daca veti sti toate acestea si îi veti feri, vor merge pe drumul cel bun.

Daca avem ispite de necuratie - si sunt persoane care chiar în biserica, vazând pe cineva, au imagini de necuratie - sa recurgem la cea care este mai curata decât heruvimii si mai marita decât serafimii, la Preacurata Fecioara Maria, care ne va pazi de aceste pacate. Amin!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/porunci.asp?ploscaru=09
Vă rugăm să respectați drepturile de autor