www.profamilia.ro /porunci.asp?ploscaru=11
 
 PORUNCI 

Predici despre porunci
IPS Ioan Ploscaru

achizitionare: 19.11.2003; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior 18 august 1990

Dragi credinciosi,

Continuam învatatura despre porunca a saptea si a zecea. În dreptul roman, care este la temelia tuturor drepturilor, se spune: lucru striga pe stapânul sau. Daca am avea urechi sa auzim cum striga un lucru furat dupa stapânul sau, am întelege ce înseamna aceasta.

Al doilea lucru din dreptul roman spune ca nimeni nu trebuie sa se îmbogateasca din avutul altuia. Deci, daca noi avem un lucru care nu este al nostru, trebuie sa-l dam înapoi. Chiar daca ne-am dus si ne-am spovedim, spunem ca am furat, nu ni se iarta pacatul pâna nu facem dreptate. Asa este legea: pacatul acesta este împotriva dreptatii, iar când se face dreptatea, atunci pacatul se sterge. Daca eu am furat un lucru si mi-am dat seama ca am gresit si dau lucrul înapoi, atunci nici nu trebuie sa ma mai spovedesc, pentru ca nu exista pacat; acesta s-a sters.

Dumnezeu pedepseste foarte greu pe cei care nu restituie, de aceea astazi va voi vorbi despre restitutie. Cui trebuie sa restituim? Trebuie sa restituim stapânului. Dar daca stapânul a murit? Atunci trebuie sa dam la urmasii lui. Daca nu are urmasi? Trebuie sa dam la saraci. Noi nu putem tine un lucru strain, sub nici un motiv, trebuie sa scapam de el.

Am citit undeva cum o femeie saraca a trebuit sa împrumute bani de la un camatar, si acela la urma i-a luat pamântul. Ea a cerut voie s-o lase sa i-a un cos de pamânt din tarina ei. Acesta i-a dat voie. Ea a umplut un cos mare cu pamânt, dar nu l-a putut ridica. Atunci s-a dus camatarul s-o ajute. Dar cosul era foarte greu si nu l-a putut ridica. Femeia i-a spus: "Nu poti ridica acest cos, dar cum vei purta în viata de veci greutatea întregului pamânt pe care l-ai luat pe nedrept". El, dându-si seama, a restituit femeii pamântul.

Am mai citit despre un om care a luat pe nedrept de la cineva o anumita suma de bani, dar a încredintat celor trei copii sa plateasca datoria. El avea un prieten care era calugar la o manastire si acestuia i-a spus: "Tu sa supraveghezi daca ei vor da înapoi tot ceea ce le-am spus eu sa dea". Dupa moartea batrânului, calugarul s-a dus la cei trei fii. Acestia îl întreaba: "Cum o mai duci si ce-ai mai auzit?". El raspunde: "Numai de rau am auzit. Am trecut pe lânga o prapastie si am auzit un glas care zicea: «Mi-a scapat un suflet pentru ca a poruncit sa se dea înapoi ceea ce a furat». Alt glas i-a raspuns: «Nu te supara de asta, pentru ca în locul sufletului pe care l-ai pierdut ai câstigat alte trei, caci urmasii sai nu vor sa dea înapoi ceea ce a fost furat»". Atunci cel mai mare dintre feciori a zis: "Partea mea eu o dau înapoi". La fel au hotarât si ceilalti si s-a facut dreptate.

Nu exista un lucru strain pe care noi putem sa-l tinem, pentru ca acela întotdeauna striga dupa stapânul sau, chiar si în fata lui Dumnezeu.

Fostul nostru Episcop, Ioan Balan, a avut urmasi. El a avut o cruce pectorala de aur cu lant de aur si un inel pastoral. Era legatura dintre el si biserica. Dupa ce a murit, nepoatele au luat aceste lucruri si au facut bijuterii din ele. Nu demult a venit una dintre nepoatele lui si mi-a adus o bucata din lantul care tinea crucea, pentru ca numai nenorociri au avut: mama lor s-a sinucis, ele s-au îmbolnavit si au saracit.

Daca dumneavoastra aveti un lucru strain, este precum în mai multe bancnote de 100 de lei ai baga foc; asa este cu lucrurile furate, trebuie sa le dai stapânului lor.

Îmi amintesc de o femeie care vindea lapte. Îl aducea de la sat si eu îl cumparam. Dar, lua smântâna de pe lapte, iar eu i-am spus: "Lucrul acesta nu este bun. Ceea ce iei si câstigi, îi vei da pe medicamente". Si asa a fost, mai târziu s-a îmbolnavit.

Când Mântuitorul a intrat în casa lui Zaheu, care era vames, acesta a declarat în fata lui Isus Cristos: "Iata, jumatate din averea mea o dau saracilor, si daca am neîndreptatit pe cineva cu ceva, întorc împatrit". Auzind Isus Cristos, a spus cuvintele acestea frumoase: "Astazi s-a facut mântuire casei acesteia, caci si acesta este fiul lui Avraam" (Lc. 19, 8-9). Amin!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/porunci.asp?ploscaru=11
Vă rugăm să respectați drepturile de autor