www.profamilia.ro /revista.asp?id=2004_06_07
 

 Revista "Familia creotina" - 06/2004 

UN MINISTER AL FAMILIEI
Marina Fara

Centru de Ajutor pentru Viata - RomanCuprinsIn apararea embrionilor umani

 

Consiliul Pontifical pentru Familie a fost întemeiat de Papa Ioan Paul al II-lea în ziua în care avea sa sufere atentatul comis împotriva sa în Piata Sfântul Petru: 13 mai 1981. Acest tribut de sânge, privit în perspectiva anilor care au trecut de atunci, certifica într-un fel caracterul eroic al unora dintre interventiile sale pe scena lumii actuale, interventii vadit împotriva curentului. Este un act de eroism si de sacrificiu, astazi, apararea familiei traditionale si a dreptului la viata pentru orice fiinta umana, de la concepere pâna la sfârsitul ei natural.

Cauza familiei si a vietii este considerata a fi, cronologic, a doua mare batalie dificila a acestui papa, dupa cea împotriva comunismului. În acea prima batalie pentru eliberarea umana de agresiunea unui rau fatis radical, dupa cum stim mai ales noi, cei din tarile Estului Europei, rolul Papei Ioan Paul al II-lea a fost decisiv. De data aceasta însa, lupta se duce împotriva unui rau complicat, un rau ce îmbraca aparente amagitoare, înstapânindu-se astfel asupra mentalitatilor, sub forma unor noi stiluri de viata, care în fond distrug valorile traditionale si alcatuiesc o cultura a mortii si a relativismului, a dezumanizarii. Daca, precum se observa, orice tip de convietuire este asimilat "familiei", iar embrionul uman devine un obiect de manipulare si distrugere, în aceste conditii este atacata o alta dimensiune a libertatii, dimensiunea profunda a responsabilitatii, însusi adevarul sau antropologic. Si daca pentru toata lumea este evidenta criza pe care o traverseaza umanitatea în actuala cursa a violentei fara precedent, sunt putini "vizionarii" care au curajul sa arate ca o cauza fundamentala a acestui dezechilibru este lipsa de coerenta în lupta împotriva violentei, atâta timp cât se admite ca fiind normala agresiunea asupra celor vulnerabili. Cultura mortii începe acolo unde este negat dreptul la viata al celui vulnerabil: embrionul uman, copilul nenascut, batrânul sau bolnavul în stadiu avansat. Dupa acest început, totul este posibil, cum spunea Maica Tereza de Calcutta.

Am recurs la acest preambul filozofic pentru a explica demersul Papei prin instituirea unui Minister al Familiei. Într-o perioada a istoriei în care exista o puternica criza de sens, un papa filozof este perceput ca o prezenta providentiala. Batalia pentru recâstigarea traditiilor familiei crestine (împartasind multe valori cu institutia familiei din alte traditii religioase) necesita o buna argumentatie principiala, criterii si motivatii în toata complexitatea cuvenita. Astfel, Consiliul Pontifical pentru Familie întruneste colaborarea unor personalitati de prima marime, savanti, cercetatori prestigiosi, profesori în domeniul stiintelor umane din toata lumea, dar si oameni politici si oameni ai Bisericii dedicati cauzei familiei. În 1994, cu ocazia Anului International al Familiei, Ioan Paul al II-lea a întemeiat Academia Pontificala pentru Viata, o institutie care se asociaza demersurilor întreprinse de Consiliul Pontifical pentru Familie.

Cardinalul Alfonso López Trujillo prezideaza acest Minister al Familiei. Este nascut în Columbia, în 1935, si are o solida pregatire filozofica, este Doctor al Universitatii "Sfântul Toma de Aquino" din Roma. "Dicasteriul nostru - declara cardinalul într-o confesiune (*) - constituie, fara îndoiala, un 'observator' privilegiat al proceselor de amplitudine istorica ce se petrec la acest început de secol XXI si permite o perspectiva optima asupra fenomenelor globale referitoare la familie si viata. (...) Ghidati de Magisteriul Bisericii si de orientarile Sfântului Parinte, putem observa, urmari, însoti si intui dezvoltarea vertiginoasa a ideilor si evenimentelor, a tensiunilor si afirmatiilor."

Lexiconul bataliei terminologice

Consiliul Pontifical pentru Familie nu este un simplu "observator" al fenomenelor globale. Cardinalul Trujillo recunoaste: "dicasteriul nostru se afla în centrul bataliei" pentru drepturile familiei si ale vietii. "Este o batalie dura, dar si pasionanta, plina de învataminte si deschizatoare de sperante." "În general, misiunea pe care Papa o încredinteaza Consiliului Pontifical pentru Familie este dintre cele mai dificile", care "atinge ranile pentru a le vindeca si astfel trezeste tensiuni si diferite reactii." Dar este o lupta care "încearca sa introduca binele, adevarul si echilibrul într-o lume de atâtea ori dezradacinata."

Conferinte, dezbateri, recomandari si interpelari la adresa oamenilor politici, a legislatorilor (când se iau decizii precum manipularea embrionilor, clonarea, legalizarea ca familii a convietuirilor homosexuale si acordarea posibilitatii ca acestea sa înfieze copii); interventii la ONU sau în diferite alte organizatii internationale, în momente delicate, în care se iau decizii de mare impact asupra viitorului familiei, precum o agresiva cultura contraceptiva, manifestata în cadrul Conferintei de la Cairo, asupra Populatiei, apoi în reuniunea de la Pekin, asupra drepturilor femeii - sunt foruri în care delegatia Sfântului Scaun lupta, într-adevar, contra curentului. Si chiar daca rezultatele dezamagesc asteptarile, exista speranta ca germenele de umanitate, normalitate, adevar, lasat de aceste contributii, va rodi cândva.

De ultima ora este o opera editoriala lansata de Consiliul Pontifical pentru Familie: Lexiconul termenilor ambigui si discutabili referitori la familie si viata, precum si chestiuni de natura etica. Lucrarea (care va fi publicata si în limba româna), este coordonata de Cardinalul Trujillo si reuneste analize semnate de renumiti oameni de stiinta de pretutindeni, aducând clarificari de ordin terminologic, fiind vorba despre abordarea cu maximum de seriozitate a unei realitati specifice epocii informationale, pe care o traversam: multi termeni care desemneaza realitati noi, influenteaza într-o covârsitoare masura mentalitati noi, în vremea în care omenirea se afla într-o înfrigurata cautare de sensuri pentru existenta.

Privind în viitor, Cardinalului Trujillo îi place deseori sa invoce cuvintele Sfintei Tereza de Avila: "adevarul patimeste, dar nu piere; aceasta este speranta noastra!"

 

Nota

(*) Citatele din text sunt luate din Familia - vida y nueva evangelización, Ed. Verbo Divino, Navarra, 2000

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2004_06_07
Vă rugăm să respectați drepturile de autor