www.profamilia.ro /revista.asp?id=2004_07_20
 

 Revista "Familia creotina" - 07/2004 

PROFILURI VIP: JOSÉ CARRERAS
Oana Capan

Retete pentru seara de AjunCuprinsDin premierele lunii decembrie

 

Pentru multi oameni, prima oara când l-au auzit sau l-au vazut pe José Carreras a fost unul dintre concertele celor Trei Tenori. El ramâne poate cel mai putin cunoscut dintre acestia, dar are cu siguranta una dintre cele mai frumoase voci ale secolului XX. Pe lânga o cariera de succes, a trecut si printr-o încercare dificila în viata sa: lupta cu leucemia. Acesta este aspectul asupra caruia ne vom concentra în special în cele ce urmeaza.

Josep (nume catalan) Carreras s-a nascut la 5 decembrie 1946 în Barcelona, Spania, unde a si studiat muzica. În 1970 si-a început cariera profesionala si si-a facut de tânar debutul în cele mai prestigioase sali si festivaluri de opera din întreaga lume. A lucrat cu cei mai renumiti dirijori de orchestra, între care austriacul Herbert von Karajan, cu care a avut o relatie speciala de afinitate. Repertoriul tenorului include peste saizeci de opere; a interpretat de asemenea roluri în mai multe filme de opera pentru televiziune, cinema si video. În punctul culminant al carierei sale, sustinea peste 70 de spectacole pe an si calatorea aproape constant prin lume.

În 1987, aflat în culmea succesului, a fost diagnosticat de leucemie acuta, sansa de supravietuire fiind estimata 1 la 10. Multumita cercetarii de atunci, tratamentul a fost însa posibil: a fost supus unui transplant de maduva, procedura care s-a dovedit extrem de eficienta în lupta împotriva bolii sale, si care i-a salvat viata. José Carreras a subliniat întotdeauna felul în care procedurile clinice recent dezvoltate, precum si mesajele de solidaritate trimise de mii de oameni din întreaga lume, au fost fundamentale pentru însanatosirea sa. La scurt timp dupa ce a revenit la o viata normala, s-a decis sa dea atât stiintei cât si societatii o marturie permanenta a recunostintei sale pentru grija si afectiunea pe care le-a primit în timpul bolii.

Pentru a-si îndeplini acest angajament, a înfiintat, la 14 iulie 1988, în orasul sau natal, Fundatia Internationala pentru Leucemie José Carreras, cu ajutorul familiei sale si al unui prestigios grup de oameni de stiinta si de afaceri. Lupta împotriva leucemiei a devenit una dintre cele mai importante prioritati ale sale. Alte Fundatii pentru Leucemie José Carreras au fost înfiintate mai apoi în Statele Unite si în Elvetia în 1990, iar Germania în 1995.

Din 1988, Carreras prezideaza aceste organizatii cu o totala dedicare si entuziasm si este direct angajat în activitatile lor de zi cu zi. Leucemia ataca în special copiii si adultii tineri. În ciuda marilor progrese realizate de stiinta în ultimii ani, este înca o boala fatala pentru unu din patru copii si pentru unu din doi adulti afectati de ea. Scopul Fundatiei este de a contribui la a face leucemia o boala complet vindecabila.

În 1989, Herbert von Karajan spunea despre Carreras: "A avut aceasta boala teribila, dar este plin de speranta. A fost o experienta cumplita, dar acum a înfiintat Fundatia sa pentru a-i ajuta pe altii care sufera si acest lucru este o mare bucurie pentru el."

Carreras si-a reluat cariera, întorcându-se treptat pe scenele de opera si concert, precum si în studiourile de înregistrare. Multe dintre concertele si recitalurile sale sunt date în beneficiul Fundatiei. Concertul din Roma din 1990 al celor Trei Tenori a avut acest scop, precum si pe acela ca Placido Domingo si Luciano Pavarotti sa îi ureze bun venit "fratelui mai mic" al lor înapoi în lumea operei.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2004_07_20
Vă rugăm să respectați drepturile de autor