www.profamilia.ro /revista.asp?id=2006_04_08
 

 Revista "Familia creotina" - 04/2006 

NU SUNT PAaTI FARA OUA ROaII!
Maria Go?ia

Povestea unui ou roouCuprinsai nu ne duce pe noi în ispita

 

«Nu sunt Pasti fara oua rosii!»

«Dar nici fara miel nu se poate!»

«Eu stiu ca sunt Pastile când îl aud pe parintele ca striga: Veniti de luati lumina! iar noi toti ne aprindem lumânarile de la lumânarea lui.»

Altii sunt poate mai mult cu gândul la cozonac sau alte bunatati ori la o iesire la iarba verde.

Din vitrinele cofetariilor ne fac cu ochiul iepurasi de zahar sau de ciocolata, iar de pe tarabe ne zâmbesc felicitari cu aceiasi iepurasi simpatici ascunsi printre ouale colorate!

Vorba ca le aduce Iepurasul, nu e doar pe la noi. În Anglia, în Germania, în Alsacia si în Lorena copiilor li se spune povestea unui iepure mare, alb, care lasa ouale de Pasti în iarba; în schimb, celor din Austria, ca ouale le-ar aduce barza sau, pur si simplu, gaina, celor din Elvetia li se spune despre cuc, iar copiilor francezi povestea ca ouale de Pasti sunt daruite de clopote!

Cucii care-si exerseaza cântecul în padurile de-abia înverzite, berzele care clampane vesel în cuiburile lor mari, iepurasii care se zbenguie ghidus prin iarba sau mieii care, vorba cântecului, zburda pe câmpii si ne cheama: hai sa ne jucam copii! sunt simpatice, vesele si ne spun toate câte ceva despre bucuria noastra ca a venit în sfârsit primavara, ca ne e dor sa iesim din case, sa respiram aerul proaspat, sa ne bucuram de soare! Sa fie Pastile doar o sarbatoare a primaverii?

Hai sa ne gândim! Când luam în mâna un ou, nimic nu pare sa spuna ca dincolo de suprafata lui neteda pulseaza viata, dar când e vremea potrivita, puisorul dinauntru sparge coaja si iese la lumina! Pentru multe neamuri, si între ele si vechii evrei, oul era semnul vietii.

O data cu Învierea lui Cristos, crestinii vad în oul de Pasti mai mult. Când sparg oul si spun Cristos a înviat! înseamna amintirea iesirii lui Isus din mormânt: El a biruit moartea, a trecut la viata, la viata care nu se va sfârsi niciodata! Este viata pe care ne-a câstigat-o si noua!

Dar mielul de Pasti? Evreilor din vechime, ca si celor de astazi, le aduce aminte de mielul care trebuia jertfit si consumat înainte de iesirea lor din robia egipteana. Sângele lui, cu care si-au însemnat usile, era acela care avea sa-i apere de pedeapsa lui Dumnezeu, care s-a abatut asupra egiptenilor.

Pentru crestini, mielul este semnul lui Isus, Mielul lui Dumnezeu, Care prin Jertfa Sa pe cruce si prin învierea Sa, îi scoate pe oameni din robia pacatului. Trupul Sau s-a frânt si Sângele Sau s-a varsat pentru noi si pentru multi, spre iertarea pacatelor si spre viata vesnica.

Vedem la biserica o lumânare mare, asezata lânga altar, care se aprinde în noaptea de Pasti si ramâne aprinsa în timpul Sfintei Liturghii în fiecare duminica, pâna la sarbatoarea Înaltarii. Este lumânarea de Pasti. Si ea este un semn al lui Isus Cel Înviat, Care este lumina lumii întregi, a tuturor timpurilor, de la început si pâna la sfârsit.

De aceea vedem pictate pe aceasta lumânare speciala prima litera din alfabetul grecesc, alfa, si ultima, omega; de asemenea, Crucea Lui biruitoare, care arata ca iubirea este mai tare ca moartea.

Lumina lui Cristos si iubirea Lui fierbinte pentru noi o reprezinta si focul pe care crestinii din unele regiuni îl aprind înainte de Pasti, se roaga si vegheaza în jurul lui.

Tu, ca si copil crestin, îi poti ajuta pe toti cei carora vrei sa le trimiti o felicitare de Pasti sa nu uite de întelesul adânc al acestor semne ale sarbatorii Învierii Domnului.

În locul felicitarilor de cumparat, de multe ori dragalase, dar fara legatura cu Învierea, poti desena, picta sau lipi chiar tu pe o foaie frumos colorata, cu un chenar decorativ imaginea oualor rosii, a lumânarii de Pasti, a focului aprins, a mielului... Iar ca text, poti scrie unul dintre textele din Sfânta Scriptura de mai jos, dupa ce vei fi descoperit cu care semn al Pastilor se potrivesc.

Apoi, desigur, «Cristos a înviat!», adevaratul salut de Pasti.

1. OUL A. «Iata Mielul lui Dumnezeu Care ia asupra Sa pacatele lumii.» (Ioan 1,30)

«Stiti bine ca nu cu bunuri pieritoare, cu argint sau aur ati fost rascumparati de purtarea voastra desarta, mostenita de la parinti, ci cu sângele de pret al lui Cristos, miel nevinovat si nepatat.» (1 Petru 1,18-19)

2. FOCUL B. «Nu te teme; Eu sunt Întâiul si Ultimul si Cel Viu; am fost mort si iata, sunt viu pe veci.» (Apocalipsa 1,18)

«Eu sunt lumina lumii. Cine ma urmeaza pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vietii.» (Ioan 8,12)

3. MIELUL

C. «Foc am venit sa aprind pe pamânt si cât as vrea sa fie aprins!» (Luca 12,49)


4. LUMÂNAREA DE PASTI

D. «Eu sunt învierea si viata: cine crede în Mine, nu va muri nicicând» (Ioan 9,26)


Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2006_04_08
Vă rugăm să respectați drepturile de autor