www.profamilia.ro /revista.asp?numar=200404
 

 Revista "Familia crestina" 

Editorial


Dossier
 • Preferati iubiri de sezon sau iubire, pur si simplu?
  (Maria Gotia)
  Acum când mass-media sunt inundate de recomandari pentru "iubirile de-o vara", Maria Gotia le ridica în primul rând parintilor problema: mai putem astazi sa stam de-o parte si sa îi lasam pe copiii nostri sa învete din jur ce este iubirea, sexualitatea? Si daca o facem noi, ce fel de imagine a iubirii le transmitem? Vor putea ei oare sa vada la cei mari acea daruire totala si altruista de sine, singura care poate împlini fiinta umana, care poate da sens sexualitatii noastre?

 • Sunt îndragostit sau iubesc?
  (Radu Capan)
  V-ati hotarât sa va casatoriti? Felicitari! Acceptati însa provocarea lansata de Radu Capan, de a vedea daca va iubiti cu adevarat, sau sunteti în faza de "plutire" a îndragostirii? Nu de alta, dar pasul pe care doriti sa îl faceti este pe viata, si trebuie sa iubesti cu adevarat pe cineva pentru a rezista atâta timp lânga el. Iar voi, cei casatoriti, acceptati, va rugam, citind acest articol, provocarea de a va compara iubirea voastra cu cea adevarata, pentru a va maturiza relatia.

 • Vacanta pentru Marta
  (Maria Gotia)
  Vine vacanta, vine concediul! O perioada pe care am asteptat-o un an întreg. Cum vom profita de acest timp? Poate ca unora ne este greu sa ne desprindem de multimea de îndatoriri pe care le avem în viata de zi cu zi, pentru a ne relaxa cu adevarat. Altii poate ne întoarcem mai obositi decât eram când am plecat în concediu. Maria Gotia ne propune o vacanta în care sa avem curajul si sa dormim, sa ne oprim, sa nu facem nimic, sa lasam totul deoparte, pentru a pune de fapt totul în mâinile lui Dumnezeu. Si pentru a avea timp sa ne regasim, ca soti, unul pe celalalt.


Spiritualitate
 • Ariditatea spirituala
  (traducere si adaptare de Andrei Gotia, dupa pr. W. G. Most)
  Emotiile placute în viata spirituala se numesc consolari; contrariul lor, ariditate. Iar la ariditate ne pot predispune de exemplu pacatele, imperfectiunile, sau chiar si atasarea de lucruri pamântesti. În acest articol, pr. W. G. Most, ne explica mai multe legat de consolari si ariditate, aratând si exemple de sfinti care au avut parte de multa ariditate, dar au profitat de pe urma ei.

 • Blaise Pascal: O trestie gânditoare
  (Radu Capan)
  Ce stim despre Blaise Pascal? Cei mai multi stiu doar ca a fost un mare matematician si fizician. Unii mai stiu ca a scris, printre altele, o serie de cugetari unite într-un volum dupa moartea lui. Dar poate nu multi stiu ca Blaise Pascal a fost un bun credincios catolic, care si-a trait ultimii ani în manastire, care a avut o legatura speciala cu Cristos si cu cei saraci. Cum în luna august comemoram moartea sa, va propunem prin acest articol sa îl cunoastem mai bine pe Blaise Pascal, un exemplu impresionant de om al stiintei si în acelasi timp si al credintei.


Familia si viata
 • Comunicarea in familie
  (Marcela Crisan)
  Spre deosebire de metodele contraceptive, metodele de reglare naturala a fertilitatii - singurele care respecta cu adevarat persoana umana - presupun o buna comunicare între soti. O comunicare nu doar în ceea ce priveste aplicarea metodei, ci una care sa cladeasca o relatie armonioasa între cei doi, în familie - si cine nu îsi doreste o astfel de relatie? Despre importanta comunicarii, a învatarii artei de a comunica, ne vorbeste în acest interviu Marcela Crisan, asistent social.

 • Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor
  (Oana Capan)
  Sunteti siguri ca copiii dvs. se simt iubiti? Unii o stiu pentru ca parintii le adreseaza adesea cuvinte tandre, încurajatoare; altii pentru ca parintii le fac adesea cadouri, sau pentru ca petrec mult timp împreuna cu ei. Fiecare copil are un "limbaj" în care întelege mai bine iubirea. Citind articolul care urmeaza, si, mai mult, cartea pe care o recomanda în el Oana Capan, suntem invitati sa învatam toate limbajele iubirii, pentru a ne ajuta copiii sa devina adulti echilibrati, capabili sa îsi împartaseasca iubirea în cât mai diverse feluri.

 • Cum sa ne pregatim copiii pentru casatorie
  (Cristina Sechelea)
  Pentru orice lucru bun este nevoie de o pregatire buna; si pentru casatorie, nu? Si totusi, înainte de nunta, câti tineri mai au rabdare, pe lânga atâtea amanunte care trebuie pregatite, sa mearga si la biserica sa stea de vorba cu preotul? Fara a minimaliza importanta acestei pregatiri imediate, Cristina Sechelea vorbeste despre pregatirea îndepartata pentru casatorie, care începe din copilarie, si le ofera parintilor câteva sugestii pentru a-si ajuta fiii la cladirea înca din copilarie a vocatiei lor.

 • Casa, santier de sfintenie
  (pr. Tiberiu Sîrbu)
  V-ati privit vreodata casa ca un santier? Nu, nu ca atunci când faceti de exemplu niste renovari majore. Ci un santier în care se construieste ceva ce necesita mult mai mult timp, mult mai multa energie, oricât de obositi ati fi dupa un zugravit. Ceva care este mult mai important decât draperiile pe care le-ati ales, si pe un termen mult mai lung: vesnicia. Este vorba de sfintenie: sfintenia fiecarui membru al familiei, si sfintenia familiei. Sef de lucrari este Dumnezeu. Iar pr. Tiberiu Sîrbu ne ofera aici un mic plan de lucru.


Cultura
 • Filmul, o scoala pentru viata si familie?
  (Pr. Liviu Baluscuti)
  Câta influenta au filmele în formarea conceptiilor noastre despre viata? Care personaje din filme ne-au modelat comportamentul, în diferite împrejurari? Care film l-am putea revedea de nenumarate ori, fara sa ne saturam de el? Forta imaginilor care apar pe ecranul cinematografului sau al televizorului se verifica cu siguranta în viata fiecaruia dintre noi. Pr. Liviu Balascuti ne invita sa reflectam asupra lumii imaginare a filmului, în care majoritatea dintre noi intram, mai rar sau mai des.

 • Sanctuarul si locul de pelerinaj Cacica
  (Familia crestina)
  Ati vizitat vreodata frumoasa biserica din Cacica, unde anual merg mii de pelerini, în special în sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, pentru a se apropia mai mult de Dumnezeu prin mijlocirea Preacuratei? Va propunem o incursiune, atât în spatiu cât si în timp, într-o invitatie pentru un popas deosebit de vacanta.

 • Muzica lui Scarlatti, o credinta, o mostenire, un refugiu sau o lumina?
  (Dorina Tereza Gorgan)
  Acest numar al revistei noastre abordeaza sub o forma sau alta comunicarea în familie. Printre limbajele genului comunicarii la care ne referim, realitatea ne arata ca exista si unul de ordin artistic. Se pare ca, dintre arte, muzica reuseste sa fie "campioana" acestui gen de comunicare. Poate prin faptul ca reflecta mai bine analogia cu optima comunicare construita între membrii unei familii: armonia. Istoria muzicii ne ofera exemple de familii în care s-au creat capodopere, exista de asemenea "dinastii" muzicale. Dar si multe familii obisnuite - ne gândim nu numai la cele de astazi, ci si la traditii care au avut ecou si în spatiul nostru, de exemplu, în familiile sasilor din Transilvania, pianul, vioara, flautul figurau printre instrumentele folosite în mod curent în piese interpretate împreuna si arta lor se transmitea din generatie în generatie. Redactorul nostru muzical - gândindu-se la o data înscrisa în calendarul muzical - ales pentru acum o celebra familie care si-a legat numele de istoria muzicii.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?numar=200404
Vă rugăm să respectați drepturile de autor