www.profamilia.ro /revista.asp?numar=200405
 

 Revista "Familia creotina" 

Editorial


Dossier
 • Absente de nemotivat în educatia religioasa a copiilor nostri
  (Maria Gotia)
  La început de an scolar, Maria Gotia atrage atentia asupra absentelor de nemotivat pe care, la sfârsitul anului, parintii s-ar putea trezi ca le-au acumulat la materia "Educatia religioasa a copiilor nostri". Pentru ca nu doar profesorului de religie din scoala îi revine datoria de a se ocupa de aceasta. Predarea religiei în scoala, cateheza în familie si cateheza parohiala sunt trei forme de exercitare a vestirii Cuvântului lui Dumnezeu în medii diferite. Ele "raspund unor nevoi specifice cresterii umane si crestine a omului, se sustin reciproc, se completeaza, daca fiecare se realizeaza cuvenit, si ramân într-o unitate inseparabila".

 • Scoala bruderilor în actualitate
  (Marina Fara)
  "În România antebelica, bruderii, cum erau numiti în mod familiar profesorii si educatorii ce faceau parte din Congregatia Fratii Scolilor Crestine, cunosteau un binemeritat prestigiu. Aveau mai multe scoli, în Bucuresti si în alte orase, educatia si instruirea pe care le primeau elevii acestor scoli garantând succesul lor în viata." Pe lânga o prezentare a activitatii bruderilor înainte de 1948, Marina Fara include în acest material amintirile impresionante ale unuia dintre fostii lor elevi. Dupa 1989, Fratii îsi reiau activitatea în România cu sprijinul comunitatii spaniole, si au deschis la Pildesti, jud. Roman, o scoala profesionala, oferind sperante pentru o zona defavorizata.


Spiritualitate
 • Crucea - altar divin
  (Familia crestina)
  Pentru ca în luna septembrie am celebrat cu totii sarbatoarea Înaltarii Sfintei Cruci, Familia crestina ne propune sa reflectam la acest minunat semn al iubirii pe care Dumnezeu o are pentru noi. "Odata obiect de tortura, ea a devenit, prin sângele dumnezeiesc scurs pe ea, un instrument de mântuire. Mai mult decât un simplu lemn, ea este altarul pe care Fiul lui Dumnezeu s-a jertfit pentru mântuirea noastra. Crucea este legata pe veci de suferinta, de pacate, de moarte, dar în acelasi timp si de speranta, de bucurie, de viata." Materialul îmbina scurte reflectii si rugaciuni cu informatii despre cultul Sfintei Cruci.

 • Monahismul: model pentru familie?
  (Leonard Tony Farauanu)
  Prin ce se deosebeste un laic casatorit de un calugar? Pornind de la scrierile Sf. Ioan Gura de Aur, Leonard Tony Farauanu ne aduce aminte ca amândoi sunt chemati la o daruire completa de sine lui Dumnezeu, daruire care nu trebuie sa difere în intensitate, ci doar în modul în care se face: direct, sau prin celalalt - ca semn al prezentei Sale. Si unul si altul au la fel de mare nevoie de pacea inimii, de tacere si rugaciune, de a se feri de pacat, de pocainta, de o inima curata. Asadar autorul îi provoaca pe cei casatoriti - sau pe cei care doresc sa se casatoreasca - sa observe principiile vietii monahale si sa le aplice la viata de familie, pentru a fi cu adevarat "lumina lumii" si "sarea pamântului".

 • Regula benedictina pentru tati
  (ZENIT)
  Un oblat benedictin si tata a patru copii a descoperit cum poate lega liniile calauzitoare ale Sf. Benedict cu biserica sa familiala. Dwight Longenecker a pus în scris aplicarea Regulii Sf. Benedict la viata de familie în cartea sa "Asculta, fiule: Sf. Benedict pentru tati". În interviul pe care vi-l oferim în traducere, el vorbeste despre felul în care parintele vietii monastice îi poate ajuta pe tatii din ziua de astazi sa îsi calauzeasca cu umilinta familiile si sa asigure o disciplina plina de iubire.

 • Îngerul de lânga noi
  (Cristina Grigore)
  "Înger, îngerasul meu" este o rugaciune pe care o învata copiii. Si multi dintre noi considera copilaresc obiceiul de a se ruga la îngerul pazitor. Pentru ca poate nici nu mai credem în existenta lui reala. Pentru a redescoperi prezenta îngerilor în istoria mântuirii, Cristina Grigore ne conduce într-o incursiune prin Vechiul si Noul Testament, rezumând apoi învatatura Bisericii despre îngeri. Si ne mai ofera marturiile unor adulti - oameni în toata firea - despre prietenia lor strânsa cu îngerul pazitor: Papa Pius al XI-lea, Ioan al XXIII-lea, Padre Pio... Marturiile lor sa ne fie un îndemn la a relua devotiunea aceasta uitata undeva în copilarie...

 • De ce nu folosim benzina la motoarele diesel?
  (Radu Capan)
  Ce înseamna oare pentru noi "a fi liberi"? Ne-am simtit poate uneori îngradita libertatea de atâtea "nu fa aceasta" sau "fa aceasta" pe care ni le propovaduieste Biserica. Si totusi, daca am ajuns cumva sa punem în aplicare sloganul "nu, eu fac ce vreau!", am simtit oare bucuria libertatii? Care este secretul pentru a fi realmente liberi? "Adevarul va va face liberi". Pornind de la adevarul ca nu punem benzina într-un motor Diesel - adevar adesea mai evident pentru noi decât cele ale propriei noastre fiinte - Radu Capan ne vorbeste despre importanta "instructiunilor de folosire" cu care am fost creati, invitându-ne sa le descoperim în constiinta noastra si sa le punem în practica, pentru a fi liberi.


Familia si viata
 • Educatia prin iubire
  (Oana Capan)
  Dupa ce, în numarul trecut al revistei, Oana Capan a prezentat cartea "Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor", în acest numar ne propune o alta carte în primul rând pentru parinti - dar si pentru educatori -, "Educatia prin iubire". Dupa cum recomanda autorul ei, cartea "se adreseaza acelora dintre voi care considera ca felul în care au abordat educatia de-a lungul anilor pur si simplu nu a adus roadele sperate. Ceva n-a fost în regula si habar n-aveti ce anume, având în vedere ca aceia care v-au prescris metoda de pâna acum nu v-au explicat si motivul pentru care n-a functionat. De asemenea, aceasta carte se adreseaza parintilor cu copii mici care spera sa evite diverse probleme pe care le-au remarcat în alte familii."

 • Relatia fuzionala: bomba cu ceas sau singuratate în doi
  (Mihaela Farauanu)
  Fuziunea "este o stare de dependenta afectiva, alienanta, în care doua persoane se apropie si se absorb reciproc, pierzându-se una în cealalta pâna de confuzie". Chiar daca nu va recunoasteti relatiile cu ceilalti, în special cu partenerul de viata, în aceasta descriere, sa stiti ca toate relatiile umane sunt mai mult sau mai putin fuzionale, exprimând tendinta noastra de a cauta în ceilalti ceea ce ar putea sa umple lipsurile noastre. Vindecarea de fuziune are loc în acelasi ritm cu maturizarea umana si spirituala, si presupune a învata sa iubim cu adevarat. Înseamna sa trecem de la dependenta afectiva fata de creaturi la dependenta fata de Creator, într-o relatie personala si filiala cu un Dumnezeu personal, ne explica Mihaela Farauanu în acest articol.

 • Noi încotro mergem?
  (Radu Capan)
  Într-o epoca a globalizarii, mass-media are forta de a propaga cu rapiditate si la distante mari mentalitati care apar la un moment dat într-un loc al lumii. În acest articol, Radu Capan analizeaza câteva dintre mentalitatile gresite pe care le importam si noi, românii, si care submineaza pe diferite cai institutia familiei. Mass-media ne "învata" de exemplu ca homosexualitatea este o optiune echivalenta cu heterosexualitatea, casatoria nu este decât "o bucata de hârtie", ne bombardeaza cu imagini pline de sexualitate si senzualitate, promoveaza cultura mortii, individualismul, hedonismul si consumismul. Trebuie sa constientizam ce este gresit din ceea ce vedem/auzim/citim, pentru a alege constient încotro sa ne îndreptam.


Cultura
 • O Biblie a copiilor
  (Andrei Gotia)
  Multi scriitori au încercat sa dezvolte în cuvinte multele taceri din Sfânta Scriptura, mai ales din Noul Testament, referitoare la nasterea si copilaria Sfintei Fecioare, la parintii ei, sfintii Ioachim si Ana, la întâlnirea dintre Iosif si Maria, la copilaria lui Isus pâna la doisprezece ani. În aceeasi linie, dar cu un profil cu totul aparte, se înscrie si "Cartea legendelor" a preotului greco-catolic si protopop al Clujului Ion Agârbiceanu. Cartea, pe care Andrei Gotia ne-o prezinta cu multa caldura - o Biblie a copiilor unica în felul ei - este "ca o întregire a rugaciunilor si întru preamarirea tainelor cu care Creatorul a aflat de bine sa cinsteasca firea omeneasca".

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?numar=200405
Vă rugăm să respectați drepturile de autor