www.profamilia.ro /rugaciunea.asp?carrel=1
 
 RUGACIUNEA 

Rugaciunea
dr. Alexis Carrel

achizitionare: 02.10.2003; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

capitolul urmatorCuprins PREFATA

Autorul acestor rânduri a scris în anul 1940, în limba engleza, un articol despre puterea rugaciunii. Acest articol era destinat magazinului american Reader's Digest.

El a fost publicat la începutul anului 1941, dupa ce fusese prescurtat si remaniat de catre unul dintre editori. Apoi articolul a fost tradus în limba franceza, probabil în Elvetia, si a aparut în "Journal de Geneve". Mai târziu, publicatia franceza "La Semaine Religieuse" l-a inserat din nou în paginile sale.

Numai atunci autorul a luat cunostinta de aceasta traducere. Fiind nemultumit de nivelul acesteia a hotarît sa scrie un nou eseu asupra Rugaciunii.

Autorul nu este nici teolog, nici filosof. El se exprima în limbajul comun si utilizeaza cuvintele în sensul lor obisnuit, iar uneori în sensul lor stiintific. Teologilor el le cere sa îi acorde aceeasi îngaduinta pe care el le-ar acorda-o daca acestia ar avea de tratat un subiect din domeniul psihologiei. Acest studiu asupra rugaciunii este un foarte scurt rezumat al unei vaste cantitati de observatii, culese în decursul unei lungi cariere printre oameni provenind din medii diferite: oameni din Apus sau din Rasarit; bolnavi sau sanatosi; preoti catolici, calugari si calugarite din toate ordinele religioase, pastori protestanti din toate denominatiile, rabini; medici si asistenti medicali - de toate profesiunile si din toate clasele sociale. Pe de alta parte, experienta sa de medic chirurg si fiziolog, studiile de laborator carora li s-a dedicat ani în sir i-au permis sa evalueze anumite efecte curative ale rugaciunii. El vorbeste numai despre lucruri pe care le-a verificat sau pe care le-a aflat de la oameni capabili de a face observatii pertinente si precise. A preferat sa fie incomplet mai degraba decât sa citeze fapte insuficient dovedite. Înainte de toate el s-a straduit sa ramâna pe tarâmul solid al realitatii.

A vorbi despre rugaciune oamenilor moderni pare a fi, la prima vedere, un efort zadarnic. Dar nu este oare, cu toate acestea, indispensabil ca noi sa cunoastem toate activitatile pentru care suntem apti? Caci nu putem evita niciuna dintre aceste activitati fara grave pericole pentru noi sau pentru urmasii nostri. Slabirea simtului spiritual si al celui moral ni se pare tot atât de daunatoare ca si slabirea inteligentei. Aceste rânduri se adreseaza deci tuturor - atât celor credinciosi cât si celor necredinciosi - deoarece viata ne impune, deopotriva, aceleasi obligatii. Ea ne cere sa ne comportam în conformitate cu structura noastra umana. Iata de ce nimeni nu trebuie sa ignore cerintele cele mai subtile ale naturii noastre omenesti.

pr. Radu Roscanu

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/rugaciunea.asp?carrel=1
Vă rugăm să respectați drepturile de autor