www.profamilia.ro /sacramente.asp?tainaspovedaniei=15
 
 SACRAMENTE 

Taina Spovedaniei
achizitionare: 22.01.2003; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

Inapoi la cuprins

DE CÂTE ORI SA NE SPOVEDIM?

În primele veacuri ale crestinismului nu era nevoie de o porunca anume, si, cu atât mai putin, de pedepse, ca sa se spovedeasca credinciosii. Crestinii cei vechi se spovedeau foarte des, fiindca ei se cuminecau la fiecare Liturghie. De câte ori preotul rostea cuvintele: "Cu frica lui Dumnezeu, cu credinta si cu iubire sa va apropiati", crestinii cei vechi mergeau si se cuminecau. Nimeni nu îndraznea însa sa se apropie de trupul sfânt si sângele Domnului, fara sa-si fi spalat mai întâi sufletul în baia pocaintei.

Ca acest obicei era si în Biserica greceasca, se vede din cuvintele Sfântului Ioan Gura de Aur, care îi certa pe ascultatorii sai pentru ca nu se spovedesc decât la cele trei sarbatori mari si spune, din cuvânt în cuvânt, urmatoarele: "Eu sunt gata ziua si noaptea sa va ascult spovedaniile. Iar daca s-ar întâmpla ca cineva sa pacatuiasca noaptea, sa vina si sa ma trezeasca din somn, si eu îl voi asculta".

Unde suntem noi, crestinii de astazi, fata de vechii crestini! A trebuit sa vina Biserica si sa aduca o aspra porunca: "Sa-ti marturisesti pacatele tale la preotul rânduit, si sa te cumineci cel putin o data pe an, de Pasti". Dar si dupa porunca aceasta câti crestini sunt, mai cu seama la orase, care habar nu au de spovedanie si nu se spovedesc cu anii!

În schimb sunt si astazi, multumita Domnului, crestini buni care se spovedesc foarte des, urmând pilda sfintilor si a oamenilor cucernici.

Regula e sa ne spovedim numaidecât, dupa fiecare pacat de moarte, pentru ca "în ceasul în care nu gânditi, Fiul omului va veni" (Matei 24, 44), si cât mai des, întrucât dorim sa crestem în virtute si în har.

Iubite cititor, daca te-ar rani cineva de moarte, ori daca ai înghitit cumva otrava, oare nu ai alerga numaidecât la medic? Iar când e vorba nu de o rana aducatoare de moarte, ci chiar de moartea sufletului, picioarele tale sunt prea lenese în a alerga la medicul sufletelor, care nu numai vindeca, ci chiar învie sufletele? Oricine poate deci vedea cât de nebunesc lucru este a-ti amâna spovedania de pe o zi pe alta, pâna la Pastile viitoare, pâna la adânci batrânete, ori chiar pâna în ziua mortii.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/sacramente.asp?tainaspovedaniei=15
Vă rugăm să respectați drepturile de autor