www.profamilia.ro /sacramente.asp?tainaspovedaniei=16
 
 SACRAMENTE 

Taina Spovedaniei
achizitionare: 22.01.2003; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

Inapoi la cuprins

SPOVEDANIA GENERALA

Precum fac bunele gospodine zilnic curatenie în casa, iar o data pe an, de obicei înaintea Pastilor, scot toate lucrurile din casa, varuiesc, freaca podelele, ferestrele, si curata toate mobilele, asa trebuie sa facem si noi cu sufletele noastre: sa ni le curatam ori de câte ori aflam în ele murdarie, dar din când în când sa cercetam bine si cu de-amanuntul toate colturile sufletelor noastre, sa facem o curatenie sau o spovedanie generala, marturisindu-le toate pacatele facute de la o alta data anumita, sau de la începutul vietii noastre chiar si cele spovedite si iertate o data. Spovedania aceasta se numeste generala.

Foloasele unei spovedanii generale sunt multe si foarte mari. Înainte de toate, printr-o spovedanie generala ne cunoastem mai bine pe noi însine, pentru ca prin ea ies la iveala si cele mai ascunse pacate. Când te duci la pescuit cu undita, nu prinzi decât putini pesti, pentru ca cei mai multi se ascund pe lânga tarm; daca aruncam însa în apa otrava sau dinamita, nu ramâne un singur peste neprins. Cam asa se întâmpla si la spovedania regulata si la cea generala.

Prin spovedania generala ne sporim umilinta, pentru ca atunci când ne spovedim pacatele facute într-un singur an, vedem numai ticalosenia noastra dintr-un singur an, pe când daca ne spunem toate pacatele facute în tot timpul vietii, observam numaidecât toata ticalosenia noastra, ne umilim înaintea lui Dumnezeu si ne hotarâm sa ne îndreptam.

Prin spovedania generala ne câstigam o mare liniste sufleteasca. Casierul unei banci îsi da seama în fiecare seara ce a facut cu banii trecuti prin mâna lui. Cu toate acestea nu are liniste deplina pâna nu face calculele de pe luna întreaga, ori chiar de pe anul întreg. Când apoi vine revizorul si, uitându-se înca o data peste calcule, semneaza ca a aflat totul în ordine, casierul e pe deplin linistit pentru ca stie ca nu poate fi nici o greseala. Întocmai asa ne linistim si noi când facem o spovedanie generala, adica despre toate pacatele vietii noastre.

Cine sa faca spovedanie generala? Toti aceia care s-au spovedit o data cu nevrednicie. Acei carora le-a fost rusine sa-si spuna un pacat, ori chiar si daca si l-au spus, n-au avut parere de rau. Unii ca acestia sa-si examineze constiinta, începând cu spovedania facuta cu nevrednicie si pâna în ziua în care doresc sa se spovedeasca cu vrednicie. Sa faca apoi spovedanie generala mirii înainte de a se cununa, elevii si elevele înainte de a se hotarî la o cariera sau alta, cei ce se hotarasc sa intre la preotie ori la calugarie si, în sfârsit, cei ce simt ca li se apropie sfârsitul.

Sunt în schimb oameni care nu e bine sa faca marturisire generala, si anume oamenii prea fricosi, care oricât s-ar spovedi, niciodata nu sunt linistiti, cu toate ca, de fapt traiesc o viata cât se poate de cinstita. Pe unii ca acestia îi va cunoaste numaidecât preotul si-i va opri sa faca marturisire generala, pentru ca, nu numai ca nu le foloseste, ci le este chiar daunatoare.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/sacramente.asp?tainaspovedaniei=16
Vă rugăm să respectați drepturile de autor