www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=21
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A doua duminica dupa Pasti (Anul B)

Prima lectura: Fapte 4,32-35
Psalmul responsorial: Psalmul 117
A doua lectura: 1Ioan 5,1-6
Lectura evanghelica: Ioan 20,19-31

În lectura evanghelica din Ioan, pentru a doua duminica dupa Pasti, cunoscuta si ca Duminica Milostivirii, avem trei sectiuni distincte: 1) Isus confera pacea, Duhul Sfânt si puterea de a ierta pacatele; 2) întâlnirea lui Toma cu Isus; 3) Ioan ne spune de ce a scris.

 

Isus confera pacea

În chiar seara Învierii lui Isus, Apostolii, mai putin Toma, s-au închis pentru ca le era teama de evrei (cf. Ioan 20,19). Înca credeau ca ceea ce i se întâmplase lui Isus li se poate întâmpla si lor. Dar Isus vine în aceasta camera încuiata si spune "Pacea sa fie cu voi" (Ioan 20,19). Cuvintele evreiesti folosite de Isus sunt salutul evreiesc comun: shalom aleichem. Dar shalom semnifica mai mult decât ne spune noua cuvântul pace. De regula prin pace întelegem lipsa razboiului. Shalom este însa mai mult decât atât. Poti avea shalom chiar si în mijlocul unui conflict.

Pentru o întelegere mai profunda trebuie sa patrundem ceea ce Dumnezeu spunea prin profetul Isaia: "Muntii pot sa se mute din loc si colinele sa se clatine, dar milostivirea Mea nu se va departa de la tine si legamântul Meu de pace nu se va zdruncina, zice Domnul, Care are mila de tine" (Isaia 54,10). În primul rând avem aici o confirmare a ceea ce am spus deja. Poate exista pace în mijlocul conflictelor. Expresia cu muntii care se muta si colinele care se clatina indica un conflict. Cu toate acestea, pacea nu se va zdruncina. Exista apoi o legatura facuta între milostivire si pace, între racham si shalom. Cuvântul racham poate fi tradus ca mila sau compasiune, adica "a suferi cu ceilalti". În contextul Evangheliei citite, Isus are mila sau compasiune pentru cei care s-au încuiat de teama, salutându-i si dându-le shalom.

În al treilea rând, în citatul din Isaia auzim despre "legamântul de pace", care ne ajuta sa întelegem mai bine ce este shalom. A avea un legamânt cu cineva înseamna a avea o legatura familiala, de la Dumnezeu venita, cu cineva. Legamântul face familia. În acest caz Isus a stabilit un nou si vesnic legamânt cu Apostolii la Cina cea de Taina. Ei sunt într-un legamânt de pace, astfel ca le spune: "Pacea sa fie cu voi". De asemenea shalom înseamna a fi complet sau împlinit. Cum le da Isus aceasta pace sau plinatate? Suflând asupra lor Duhul Sfânt, dându-le astfel o pregustare a ceea ce vor primi la Rusalii. De aceea a avea pacea adevarata înseamna a fi plin de Duhul Sfânt, a treia Persoana a Sfintei Treimi.

 

Isus confera Duhul Sfânt si puterea de a ierta pacatele

Isus repeta apoi: "Pacea sa fie cu voi" (Ioan 20,21). Apoi spune: "Dupa cum m-a trimis pe mine Tatal, la fel va trimit si eu pe voi!" (Ioan 20,21). Iar apoi "a suflat asupra lor si le-a zis: Primiti pe Duhul Sfânt; carora le veti ierta pacatele, vor fi iertate, si carora le veti tine, vor fi tinute" (Ioan 20,22-23). Isus a fost trimis de Tatal sa confere mila, compasiune, pace si împlinire. De aceea si Isus îi trimite pe Apostoli sa confere mila, compasiune, pace si împlinire. Cum? Prin iertarea pacatelor prin puterea Duhului Sfânt. (Implicit în toate acestea este iertarea lui Isus pentru ca l-au abandonat în suferinta si moartea Sa.)

Tatal l-a trimis pe Fiul pentru iertarea pacatelor. Îngerul i-a spus lui Iosif: "El va mântui poporul Sau de pacatele sale" (Matei 1,21). Acum Fiul îi trimite pe Apostoli sa ierte pacatele tocmai asa dupa cum Tatal l-a trimis pe El. Duhul Sfânt a umbrit-o pe Maria la Întrupare, iar acum Duhul Sfânt este suflat asupra Apostolilor ca o pregustare a coborârii de la Rusalii. Isus confera mila si pace asupra lor în timp ce ei sunt adunati de frica. Apostolii trebuie sa confere mila si pace tuturor celor care vin la ei cu inimi umile si pline de pocainta, marturisindu-si pacatele. Aceasta ne aduce în minte rugaciunea de iertare rostita dupa marturisirea pacatelor: "Dumnezeu, Tatal milei, prin moartea si învierea Fiului, a reconciliat lumea cu Sine însusi si a trimis Duhul Sfânt între noi pentru iertarea pacatelor; prin slujirea Bisericii fie ca Dumnezeu sa îti dea iertarea si pacea, iar eu te dezleg de pacatele tale în numele Tatalui si al Fiului si al Duhului Sfânt." Sacramentul Spovezii este un sacrament al milei, compasiunii, pacii si împlinirii.

 

Isus si Toma

Când s-au întâmplat acestea Toma nu era cu ei, astfel ca Apostolii i-au povestit înflacarati: "L-am vazut pe Domnul!" (Ioan 20,25). El nu i-a crezut. Singurul mod în care ar fi crezut ar fi fost daca ar fi vazut si daca ar fi atins ranile provocate lui Cristos de rastignire. Papa Benedict ne spune: "Din aceste cuvinte reiese convingerea ca Isus poate acum sa fie recunoscut mai degraba dupa ranile Sale decât dupa fata Sa. Toma sustine ca semnul care confirma identitatea lui Isus se afla acum mai presus de toate în ranile Lui, în care ni se reveleaza cât de mult ne-a iubit. Apostolul nu gresea în acest sens."

Dupa o saptamâna Isus apare din nou, iar acum Toma este prezent, si spune înca o data: "Pacea sa fie cu voi" (Ioan 20,26). Isus îi spune lui Toma: "Adu-ti degetul încoace, vezi mâinile mele; întinde-ti mâna si pune-o în coasta mea si nu fi necredincios, dar credincios" (Ioan 20,27). Raspunsul lui Toma este unul dintre cele mai clare referinte la faptul ca Isus este Dumnezeu - el exclama "Domnul meu si Dumnezeul meu!" (Ioan 20,28). Sf. Augustin spune despre aceasta: "Toma a vazut si a atins omul si l-a recunoscut pe Dumnezeu pe care el nici nu l-a vazut, nici nu l-a atins; dar prin ceea ce a vazut si a atins el a pus departe orice îndoiala si a crezut".

Isus raspunde declaratiei de credinta a lui Toma cu un mesaj pentru noi toti: "Pentru ca m-ai vazut, Toma, de aceea crezi; fericiti sunt cei care cred fara sa fi vazut!" (Ioan 20,29). Acesta este cu siguranta semnificativ pentru majoritatea crestinilor care nu vad dar totusi cred. Noi nu avem nevoie sa vedem miracole si viziuni pentru ca credinta noastra sa fie solida. Este mai bine pentru noi daca nu vedem aceste lucruri, pentru ca vom primi o binecuvântare divina. Papa Benedict ofera trei motive pentru care episodul cu Toma este important. El spune: "În primul rând pentru ca ne mângâie în insecuritatea noastra; în al doilea rând pentru ca ne arata ca fiecare îndoiala poate sa conduca spre ceva mai stralucitor decât orice nesiguranta; si în fine, deoarece cuvintele lui Isus adresate lui ne amintesc de adevarata semnificatie a credintei mature si ne încurajeaza sa perseveram, în ciuda dificultatilor, pe drumul nostru de adeziune la El."

* * *

DUMINICA a 2-a a Pastelui
Sf. Emma, vaduva

LECTURA I
O singura inima si un singur suflet.

Citire din Faptele Apostolilor 4,32-35
32 Multimea celor care credeau era o singura inima si un singur suflet. Nici unul nu spunea ca ceea ce are îi apartine, dar toate le aveau în comun. 33 Apostolii marturiseau cu multa putere învierea Domnului Isus si se bucurau cu totii de multa trecere. 34 Nu era nici unul printre ei care sa duca lipsa, caci toti cei care aveau ogoare sau case, le vindeau, aduceau pretul lucrurilor vândute 35 si-l puneau la picioarele apostolilor; apoi se împartea fiecaruia, dupa cum avea nevoie.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 117,2-4.16ab-18.22-24 (R.: 1)
R.: Laudati pe Domnul pentru ca este bun, vesnica este îndurarea lui!
sau
Aleluia.
2 Sa spuna Israel ca este bun,
vesnica este îndurarea lui!
3 Sa spuna casa lui Aron ca este bun,
vesnica este îndurarea lui!
4 Sa spuna toti care se tem de Domnul,
vesnica este îndurarea lui! R.

16ab Dreapta Domnului si-a aratat puterea,
Dreapta Domnului m-a înaltat.
17 Nu voi muri, ci voi trai
si voi povesti faptele Domnului.
18 Domnul m-a pedepsit, m-a pus la încercare,
dar nu m-a lasat prada mortii. R.

22 Piatra pe care au aruncat-o zidarii
a ajuns în capul unghiului.
23 Domnul a facut acest lucru
si este minunat în ochii nostri.
24 Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul,
sa ne bucuram si sa ne înveselim într-însa. R.

LECTURA A II-A
Tot ce este nascut din Dumnezeu învinge lumea.

Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan 5,1-6
Preaiubitilor, 1 oricine crede ca Isus este Cristos, este nascut din Dumnezeu; si oricine iubeste pe cel care a nascut, îl iubeste si pe cel care s-a nascut din el. 2 Din aceasta cunoastem ca iubim pe fiii lui Dumnezeu, daca iubim pe Dumnezeu si împlinim poruncile lui. 3 Caci dragostea lui Dumnezeu aceasta este: sa pazim poruncile lui; iar poruncile lui nu sunt grele. 4 Pentru ca oricine este nascut din Dumnezeu învinge lumea; si credinta noastra este aceea care ne-a facut sa învingem lumea. 5 Cine este cel care învinge lumea, daca nu cel care crede ca Isus este Fiul lui Dumnezeu? 6 El, Isus Cristos, este acela care a venit prin apa si sânge: nu numai prin apa, ci prin apa si sânge, si Duhul marturiseste despre lucrul acesta, fiindca el este adevarul.

Cuvântul Domnului

ALELUIA In 20,29
(Aleluia) Pentru ca m-ai vazut, Toma, ai crezut, spune Domnul;
fericiti sunt cei care cred fara sa fi vazut. (Aleluia)

EVANGHELIA
Dupa opt zile, a venit Isus.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Ioan 20,19-31
19 Era dupa moartea lui Isus, în seara primei zile a saptamânii. De frica iudeilor, ucenicii încuiasera usile casei în care se aflau. Isus a venit, a stat în mijlocul lor si le-a zis: "Pacea sa fie cu voi!" 20 Dupa aceste cuvinte le-a aratat mâinile si coasta. Ucenicii s-au bucurat vazându-l pe Domnul. 21 Isus le-a zis din nou: "Pacea sa fie cu voi! Dupa cum m-a trimis pe mine Tatal, la fel va trimit si eu pe voi!" 22 Si zicând acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: "Primiti pe Duhul Sfânt; 23 carora le veti ierta pacatele, vor fi iertate, si carora le veti tine, vor fi tinute". 24 Unul dintre cei doisprezece, Toma, numit Geamanul, nu era cu ei când a venit Isus. 25 I-au zis ceilalti ucenici: "L-am vazut pe Domnul!" Dar el le-a declarat: "Daca nu voi vedea în mâinile lui semnul cuielor, daca nu voi pune degetul în locul cuielor si nu voi pune mâna în coasta lui, nu voi crede". 26 Opt zile mai târziu, ucenicii lui erau iarasi în casa si Toma era împreuna cu ei. A venit Isus, desi usile erau încuiate, a stat în mijloc si a zis: "Pacea sa fie cu voi!" 27 Apoi i-a zis lui Toma: "Adu-ti degetul încoace, vezi mâinile mele; întinde-ti mâna si pune-o în coasta mea si nu fi necredincios, dar credincios". 28 Toma i-a zis: "Domnul meu si Dumnezeul meu!" 29 I-a zis Isus: "Pentru ca m-ai vazut, Toma, de aceea crezi; fericiti sunt cei care cred fara sa fi vazut!" 30 Isus a mai facut înaintea ucenicilor sai si multe alte minuni care nu sunt scrise în cartea aceasta; 31 iar acestea s-au scris ca sa credeti ca Isus este Cristos, Fiul lui Dumnezeu, si prin credinta voastra sa aveti viata în numele lui.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=21
Vă rugăm să respectați drepturile de autor