www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=45
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A douazeci si saptea duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: Geneza 2,18-24
Psalmul responsorial: Psalmul 127
A doua lectura: Evrei 2,9-11
Lectura evanghelica: Marcu 10,2-16

Introducere

Învatatura Bisericii Catolice despre divort si recasatorire nu este alta decât a lui Cristos însusi. Tocmai acest lucru îl învatam din lectura evanghelica din aceasta duminica. Isus, raspunzând la întrebarea fariseilor despre divort, face referire la "începutul creatiei", despre care auzim de asemenea în lectura vetero-testamentara din aceasta duminica, din Cartea Genezei. "'Moise a permis sa scrie un act de despartire si s-o lase'. Isus le-a spus: 'Din cauza împietririi inimii voastre v-a scris porunca aceasta. Însa, de la începutul creatiei, i-a facut barbat si femeie; de aceea omul îsi va parasi tatal si mama si se va uni cu sotia lui si cei doi vor fi un singur trup, astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup. Prin urmare, ceea ce Dumnezeu a unit omul sa nu desparta'" (Marcu 10,4-11).

Dupa cum a spus Papa Ioan Paul al II-lea, în legatura cu acest pasaj, "aceasta expresie semnificativa 'de la începutul creatiei' ... îi face în mod clar pe interlocutori sa reflecteze asupra modului în care a fost alcatuit omul în misterul creatiei, tocmai ca 'barbat si femeie'" (Audienta generala de miercuri, 5 septembrie 1979). Care este planul originar al lui Dumnezeu pentru casatorie si familie? Pentru a afla trebuie sa mergem la începuturi, la creatie, la Cartea Genezei.

"Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau; dupa chipul lui Dumnezeu l-a facut; a facut barbat si femeie. Si Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: "Cresteti si va înmultiti si umpleti pamântul si-l supuneti" (Facere 1,27-28a). Nici un alt element al lumii materiale nu este creat dupa chipul lui Dumnezeu. Adam si Eva au fost creati pentru a împartasi chiar viata si iubirea lui Dumnezeu. Stim din Noul Testament ca acest Dumnezeu este o Treime de persoane. Asadar, Dumnezeu l-a creat pe om, barbat si femeie, dupa chipul Treimii. Cele trei persoane ale Treimii, Tatal, Fiul si Duhul Sfânt, sunt o comuniune eterna de persoane divine. Dumnezeu i-a creat pe Adam si Eva ca o comuniune de persoane umane care împartasesc comuniunea celor trei persoane divine. Asadar, Dumnezeu cheama acest cuplu casatorit la a imita viata Treimii.

Cum este însa viata intima a Preasfintei Treimi? Acest lucru au venit sa ni-l faca cunoscut a doua si a treia persoana a Treimii. Au venit sa ne descopere viata intima a lui Dumnezeu: cine este Dumnezeu, si ce face El în eternitate. Isus a venit sa ne arate ca viata trinitara este datatoare de viata, si înseamna iubire care se daruieste pe sine. La 1Ioan 4,8 si 4,16 ni se spune ca "Deus caritas est" - "Dumnezeu este iubire". Treimea nu este doar iubitoare; Treimea în sine este iubire. Însasi fiinta si existenta lui Dumnezeu este iubire. Cum stim însa ce este iubirea, pentru a întelege cine este Dumnezeu, pe care cuplul casatorit este chemat sa îl imite? Ioan ne da raspunsul: "Prin aceasta s-a aratat iubirea lui Dumnezeu în noi: Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul sau, unicul nascut, ca sa traim prin el" (1Ioan 4,9). Ceea ce face Dumnezeu ne spune cine este Dumnezeu. Tatal îl da pe Fiul Sau pentru a ne da noua viata.

Din vesnicie, înainte de crearea lumii, Tatal revarsa iubirea si viata Sa asupra Fiului. Fiul, imaginea perfecta a Tatalui, îl oglindeste în eternitate pe Tatal, revarsând iubirea si viata Sa înapoi asupra Tatalui. Aceasta iubire reciproca nu este altceva decât a treia persoana a Treimii. Fiul nu trebuie sa fie niciodata preocupat de sine, deoarece Tatal si Duhul Sfânt sunt preocupati de El. Tatal nu trebuie sa fie niciodata preocupat de sine, deoarece Fiul si Duhul Sfânt sunt preocupati de El. Duhul Sfânt nu trebuie sa fie niciodata preocupat de sine, deoarece Tatal si Fiul sunt preocupati de El. Definitia iubirii adevarate, înradacinate în cine este Dumnezeu, este altruismul.

Altruismul este cheia - jertfirea de sine, nu egoismul. A spune ca doua persoane trebuie sa poata divorta si sa se poata recasatori, sa separe ceea ce Dumnezeu a unit, este ca si când ai spune ca cele trei persoane ale Treimii trebuie sa se poata desparti si sa se uneasca cu un alt dumnezeu, ceea ce este în mod evident absurd. Cuplurile casatorite nu sunt chemate sa falsifice imaginea Treimii, ci sa participe la ea, si sa imite iubirea datatoare de viata, care se daruieste pe sine, a Treimii. (Anularea, în schimb, este recunoasterea faptului ca o casatorie sacramentala nu a existat niciodata.) Aceasta nu înseamna ca este usoara casatoria, ci ca, prin harul Sacramentului Casatoriei, este posibila.

* * *

DUMINICA a 27-a de peste an
Sf. Francisc din Assisi

LECTURA I
Ei vor fi amândoi un singur trup.

Citire din cartea Genezei 2,18-24
Domnul Dumnezeu a zis: 18 "Nu este bine ca omul sa fie singur. Îi vom da pe cineva asemenea lui ca sa-l ajute". 19 Domnul Dumnezeu a plamadit din pamânt toate fiarele câmpului si toate pasarile cerului si le-a adus la om ca sa vada ce nume avea sa le dea. Si numele pe care avea sa-l dea omul fiecarei vietuitoare acela trebuia sa ramâna. 20 Omul a pus deci nume tuturor animalelor, pasarilor cerului si tuturor fiarelor câmpului. Dar între ele n-a gasit nici un ajutor care sa-i fie pe potriva lui. 21 Atunci Domnul Dumnezeu a trimis un somn adânc asupra omului si omul a adormit. 22 Domnul Dumnezeu a luat una dintre coastele lui si a închis carnea la loc. Domnul Dumnezeu a plamadit o femeie din coasta pe care o luase din om si a adus-o la om. 23 Atunci omul a zis: "Iata în sfârsit pe aceea, care este os din oasele mele si carne din carnea mea. Ea se va numi femeie, pentru ca din barbat a fost luata. 24 De aceea, va lasa barbatul pe tatal si pe mama sa si se va uni cu femeia sa si vor fi amândoi un singur trup".

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 127,1-2.3.4-5.6 (R.: cf. 5)
R.: Sa ne binecuvânteze Domnul în toate zilele vietii noastre!
1 Fericiti cei care se tem de Domnul
si umbla pe caile sale.
2 Atunci te bucuri de lucrul mâinilor tale,
esti fericit si toate îti merg bine. R.

3 Sotia ta este ca o vita roditoare
înauntrul casei tale,
copiii tai ca vlastarele maslinului
împrejurul mesei tale. R.

4 Iata, asa este binecuvântat omul
care se teme de Domnul!
5 Sa te binecuvânteze Domnul din Sion,
ca sa vezi fericirea Ierusalimului în toate zilele vietii tale. R.

6 Si vei vedea pe fiii fiilor tai.
Pace Israelului! R.

LECTURA A II-A
Isus care sfinteste si oamenii care sunt sfintiti au toti o singura origine.

Citire din Scrisoarea catre Evrei 2,9-11
Fratilor, 9 pe Isus, care a fost facut cu putin mai mic decât îngerii, îl vedem încununat cu cinste si maretie pentru suferintele mortii pe care le-a îndurat; asa a voit Dumnezeu în bunatatea lui, ca Isus sa sufere moartea pentru mântuirea tuturor. 10 Caci Dumnezeu, creatorul si stapânul tuturor lucrurilor, voind sa conduca pe cât mai multi fii la mântuire, a gasit de cuviinta ca prin suferinta sa-l faca desavârsit pe Isus, autorul mântuirii oamenilor. 11 Caci Isus care sfinteste si oamenii care sunt sfintiti au toti o singura origine; de aceea nu se rusineaza sa-i numeasca pe ei fratii sai.

Cuvântul Domnului

ALELUIA 1In 4,12
(Aleluia) Daca ne iubim unii pe altii, Dumnezeu ramâne în noi
si dragostea lui în noi este desavârsita. (Aleluia)

EVANGHELIA
Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta!

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Marcu 10,2-16
În acel timp, 2 au venit la Isus niste farisei si l-au întrebat: "Este permis unui barbat sa se desparta de femeia sa?" 3 Isus le-a zis: "Ce v-a prescris Moise?" 4 Ei i-au raspuns: "Moise a permis sa se desparta de femeie, cu conditia sa-i întocmeasca un act de despartire". 5 Isus le-a replicat: "Din cauza împietririi inimii voastre v-a dat el aceasta prescriptie. 6 Însa la începutul lumii, când Dumnezeu i-a creat pe oameni, i-a creat barbat si femeie. 7 De aceea omul va parasi pe tatal sau si pe mama sa si se va uni cu femeia sa; 8 si amândoi vor fi un singur trup. Astfel ei nu mai sunt doi, ci unul singur, 9 deci ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta". 10 Când au ajuns acasa, ucenicii l-au întrebat din nou despre aceasta. 11 El le-a raspuns: "Cine se desparte de femeia sa, pentru a se casatori cu alta, se face vinovat de adulter. 12 Tot asa si femeia, daca se desparte de barbatul ei si se casatoreste cu altul, se face vinovata de adulter". 13 Multimile aduceau copii la Isus, ca sa-si puna mâinile peste ei, dar ucenicii îi dojeneau aspru. 14 Vazând aceasta, Isus s-a suparat si le-a spus: "Lasati copiii sa vina la mine; nu-i opriti, caci a unora ca acestia este împaratia lui Dumnezeu. 15 Va spun adevarul: cine nu primeste împaratia lui Dumnezeu asemenea unui copil nu va intra în ea. 16 Si Isus îi lua pe copii în brate si-i binecuvânta, punându-si mâinile peste ei".

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=45
Vă rugăm să respectați drepturile de autor