www.profamilia.ro /scriptura.asp?vortodoxa=on&carte=Rut
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Sfânta Scriptura - text integral
versiunea ortodoxa

achizitionare: 20.07.2003

Cartea Rut

Capitolul 1.
Rut si Noemina. 

 1. În zilele acelea, când cârmuiau în Israel judecatorii, s-a întâmplat foamete pe pamânt. Atunci un om din Betleemul lui Iuda s-a dus cu femeia sa si cu cei doi feciori ai sai sa locuiasca în sesul Moabitilor. 

 2. Numele omului aceluia era Elimelec; pe femeia sa o chema Noemina, iar numele celor doi feciori ai lor erau Mahlon si Chilion. Acestia erau Efrateni din Betleemul lui Iuda si, venind în sesul Moabitilor, au ramas acolo. 

 3. Dupa un timp Elimelec, barbatul Noeminei, a murit ea a ramas cu cei doi feciori ai sai. 

 4. Acestia si-au luat sotii dintre moabitence: numele uneia era Orfa, iar numele celeilalte era Rut. Acestia au trait acolo ca la zece ani. 

 5. Dupa aceea au murit amândoi feciorii ei, Mahlon si Chilion si a ramas femeia aceea si fara barbatul sau si fara cei doi feciori ai sai. 

 6. Atunci s-a hotarât ea cu nurorile sale sa se întoarca din sesul Moabitilor, caci auzise ea în sesul Moabitilor ca Dumnezeu a cercetat pe poporul Sau si i-a dat pâine. 

 7. Deci a plecat ea din locul acela în care traia, împreuna cu cele doua nurori ale sale. Dar mergând ele pe cale, pentru a se întoarce în pamântul lui Iuda, 

 8. Noemina a zis catre cele doua nurori ale sale: "Întoarceti-va si va duceti fiecare la casa mamei voastre; si sa faca Domnul mila cu voi, cum ati facut si voi cu cei morti si cu mine! 

 9. Domnul sa va ajute, ca sa va gasiti adapost fiecare în casa barbatului sau!" Apoi le-a sarutat; iar ele, începând a se tângui si a plânge, 

 10. Au zis: "Nu, ci ne vom întoarce împreuna la poporul tau!" 

 11. Noemina însa a zis: "Întoarceti-va, fiicele mele, de ce sa mergeti voi cu mine? Au doara mai am eu feciori în pântecele meu care sa va poata fi barbati? 

 12. Întoarceti-va, fiicele mele, întoarceri-va, caci eu sunt prea batrâna ca sa ma mai marit. Si chiar de v-as spune ca tot mai am nadejde si chiar daca la noapte as avea barbat si apoi as naste fii, 

 13. Ati putea voi oare astepta pâna vor creste? Puteti voi oare sa întârziati sa nu va maritati? Nu, fiicele mele; mie îmi pare foarte rau de voi, caci mâna Domnului m-a apasat". 

 14. Atunci ele din nou si-au ridicat glasul si au început a plânge. Apoi Orfa si-a luat ramas bun de la soacra sa si s-a întors la poporul sau, iar Rut a ramas cu ea. 

 15. Si a zis Noemina catre Rut: "Iata cumnata ta s-a întors la poporul sau si la dumnezeii sai. Întoarce-te si tu dupa cumnata ta!" 

 16. Iar Rut a zis: "Nu ma sili sa te parasesc si sa ma duc de la tine; caci unde te vei duce tu, acolo voi merge si eu si unde vei trai tu, voi trai si eu; poporul tau va fi poporul meu si Dumnezeul tau va fi Dumnezeul meu; 

 17. Unde vei muri tu, voi muri si eu si voi fi îngropata acolo. Orice-mi va face Domnul, numai moartea ma va desparti de tine!" 

 18. Vazând Noemina ca este asa de hotarâta sa mearga cu ea, a încetat de a o mai îndemna sa se întoarca. 

 19. Si au plecat amândoua si au venit la Betleem. Iar daca au sosit aici, s-a zvonit de ele în toata cetatea si se zicea: "Oare aceasta este Noemina?" 

 20. Iar ea zicea: "Nu ma mai numiti Noemina, ci numiti-ma Mara, pentru ca amaraciune mare mi-a trimis Atottiitorul. 

 21. Îndestulata am iesit eu de aici, iar Domnul m-a întors cu mâinile goale. La ce sa ma mai numiti Noemina, când Domnul m-a facut sa sufar si Atottiitorul mi-a trimis necaz?" 

 22. Asa s-a întors Noemina cu nora sa Rut moabiteanca, venind din sesul Moabitilor si au intrat în Betleem pe la începutul secerisului orzului. 

Capitolul 2.
Rut aduna spice în tarina lui Booz. 

 1. Noemina avea ruda dupa barbatul sau pe un om foarte bogat, din neamul lui Elimelec, al carui nume era Booz. 

 2. Si a zis Rut moabiteanca Noeminei: "Ma duc în tarina sa adun spice pe urma aceluia la care voi afla trecere". si aceasta a zis catre ea: "Du-te, fiica mea!" 

 3. Si plecând ea, s-a dus în tarina sa adune spice de pe urma seceratorilor. Si s-a întâmplat ca acea parte de tarina era a lui Booz, din neamul lui Elimelec. 

 4. Si iata a venit Booz de la Betleem si a zis catre seceratori: "Domnul sa fie cu voi!" Iar acestia i-au raspuns: "Domnul sa te binecuvânteze!" 

 5. Apoi a zis Booz catre sluga sa, care era pusa peste seceratori: Cine este aceasta femeie tânara?" 

 6. Iar sluga care era pusa peste seceratori a raspuns si a zis: "Aceasta femeie tânara este moabiteanca aceea care a venit cu Noemina din tara Moabitilor. 

 7. Ea m-a rugat: "Voi culege si voi aduna spice printre snopi pe urma seceratorilor. Si se afla aici de azi dimineata si acasa sade foarte putin". 

 8. Atunci Booz a zis catre Rut: "Asculta, fiica mea, sa nu te duci sa strângi în alta tarina si sa nu te departezi de aici, ci ramâi aici cu slujnicele mele; 

 9. Sa ai înaintea ochilor tai tarina unde secera ele si sa mergi dupa ele. Iata am poruncit slugilor mele sa nu te atinga. Când vei vrea sa bei, mergi si bea de unde beau slugile mele". 

 10. Si a cazut ea cu fala la pamânt si s-a închinat pâna la pamânt si a zis catre el: "Cu ce am dobândit eu mila înaintea ta de ma primesti, cu toate ca sunt straina?" 

 11. Raspuns-a Booz si i-a zis: "Mie mi s-au spus toate cele ce ai facut tu cu soacra ta, dupa moartea barbatului tau, ca ti-ai  lasat pe tatal tau si pe mama ta si tara ta de nastere si ai venit la poporul pe care nu l-ai cunoscut nici ieri, nici alaltaieri. 

 12. Sa-ti plateasca Domnul pentru aceasta fapta a ta si sa ai plata deplina de la Domnul Dumnezeul lui Israel, la care ai venit, ca sa te adapostesti sub aripile Lui!" 

 13. Iar ea a zis: "Domnul meu, fie sa am mila înaintea ochilor tai! Tu m-ai mângâiat si ai vorbit dupa inima roabei tale, desi nu sunt macar ca una din slujnicele tale!" 

 14. Atunci Booz a zis catre ea: "E vremea prânzului; vino de manânca pâine si-ti moaie bucatura în otet". si a sezut lânga seceratori, iar el i-a dat pâine si ea a mâncat si sa saturat si i-a mai si ramas. 

 15. Apoi s-a sculat si s-a apucat de strâns. Iar Booz a dat porunca slugilor sale, zicând: "Lasati-o sa adune si printre snopi si sa nu o stânjeniti! 

 16. Ba si din snopi sa aruncati si sa lasati pentru ea; lasati-o sa adune si sa manânce; sa n-o ocarâti". 

 17. Si asa a adunat ea în tarina pâna seara si a batut cele adunate si i-a iesit aproape o efa de orz. 

 18. Si luând aceasta, s-a dus în cetate si soacra sa a vazut ce adunase. Apoi a scos Rut din sin si i-a dat ceea ce-i ramasese dupa ce se saturase. 

 19. Si a zis soacra sa catre ea: "Unde ai adunat tu astazi si unde ai lucrat? Binecuvântat sa fie cel ce te-a primit! Si Rut a spus soacrei sale la cine a lucrat si a zis: "Pe omul acela, la care am lucrat astazi, îl cheama Booz". 

 20. Si a zis Noemina catre nora sa: "Binecuvântat este el de Domnul, Ca re n-a lipsit de mila Sa nici pe cei vii, nici pe cei morti!" Apoi Noemina a adaugat: "Omul acela e aproape de noi, e una din rudeniile noastre". 

 21. Si a zis Rut moabiteanca soacrei sale: "El chiar mi-a zis: "Ramâi cu slujnicele mele pâna când vor ispravi secerisul meu". 

 22. A zis Noemina catre nora sa Rut: "Este bine, fiica mea, ca ai sa umbli cu slujnicele lui si nu vei fi stânjenita, ca în alta tarina". 

 23. Si asa a ramas ea cu slujnicele lui Booz si a adunat spice pâna când s-a ispravit secerisul orzului si secerisul griului. Traia însa la soacra sa. 

Capitolul 3.
Fagaduinta pentru casatorie. 

 1. Dupa aceea a zis catre ea Noemina, soacra sa: "Fiica mea, n-ar fi bine oare sa-ti cauti un adapost, ca sa-ti fie bine? 

 2. Iata Booz, cu ale carui slujnice ai fost, îmi este ruda si iata el în noaptea aceasta treiera orzul la arie. 

 3. Spala-te si te unge, îmbraca-ti hainele tale cele bune si du-tt. la arie, dar nu te arata lui pâna nu va fi ispravit de mâncat si de baut. 

 4. Iar dupa ce se va culca sa doarma, afla locul unde este culcat si fa-ti loc la picioarele lui si te culca, si el îti va spune ce sa faci". 

 5. Atunci Rut a zis: "Voi face tot ce mi-ai grait". 

 6. Ducându-se deci la arie, a facut toate cum îi poruncise soacra sa. 

 7. Iar Booz a mâncat, a baut, s-a veselit inima lui si s-a dus de s-a culcat lânga un stog. Iar ea a venit încetisor, si-a facut loc la picioarele lui si s-a culcat acolo. 

 8. Pe la miezul noptii însa a tresarit el si s-a ridicat; si iata la picioarele lui o femeie culcata. 

 9. Si a zis Booz catre ea: "Cine esti tu?" Iar ea a zis: "Eu sunt Rut, roaba ta. Întinde-ti aripa ta peste roaba ta, ca îmi esti ruda!" 

 10. Zis-a Booz: "Binecuvântata esti tu de Domnul Dumnezeu, fiica mea! Aceasta de pe urma fapta buna a ta este înca si mai frumoasa decât celelalte, caci nu te-ai dus sa cauti oameni tineri, saraci sau bogati. 

 11. Deci, fiica mea, nu te teme, îti voi face tot ce ai zis, caci în toate partile poporului meu se stie ca esti femeie vrednica. 

 12. Adevarat e ca îti sunt ruda, dar mai ai o ruda înca si mai aproape decât mine. 

 13. Ramâi noaptea aceasta aici si mâine, de va vrea acela sa te rascumpere, bine, sa te rascumpere; iar de nu va vrea sa te rascumpere el, te voi rascumpara eu; viu este Domnul! Dormi aici pâna mâine!" 

 14. Si a dormit ea la picioarele lui pâna dimineata. Apoi s-a sculat înainte de a se fi putut ea cunoaste unul pe altul. Si a zis Booz: "Sa nu se stie ca a venit femeia la arie!" 

 15. Iar catre ea a zis: "Dezbraca-ti haina ta cea de deasupra si tine-o". Si ea a tinut-o, iar el i-a masurat sase masuri de orz si i le-a pus pe umar si s-a dus în cetate. 

 16. Atunci a venit Rut la soacra sa si i-a zis: "Ce e, fiica mea?" Si ea i-a povestit tot ce i-a facut omul acela si a zis: 

 17. "Aceste sase masuri de orz mi le-a dat el, zicându-mi: "Sa nu te duci la soacra ta cu mâinile goale!" 

 18. Iar soacra a zis: "Ai rabdare fiica mea, pâna vei afla cum se va ispravi lucrul acesta; caci omul acela nu se va linisti pâna nu va ispravi chiar astazi lucrul acesta". 

Capitolul 4.
Casatoria lui Booz cu Rut. 

 1. În ziua aceea a iesit Booz la poarta cetatii si a sezut acolo. Si iata trecea pe acolo ruda de care graise Booz; si Booz i-a zis: "Vino încoace si sezi aici". Si acela s-a dus si a sezut. 

 2. Si a luat Booz zece oameni dintre batrânii cetatii si a zis: "Sedeti aici!" si ei au sezut. 

 3. Apoi a zis Booz catre ruda sa: "Noemina, întorcându-se din sesul Moabitilor, vinde partea de tarina, cuvenita fratelui nostru Elimelec; si eu m-am hotarât sa fac cunoscut auzului tau si sa-ti spun: Cumpar-o în fata celor ce sed aici si în fata batrânilor poporului meu. 

 4. De vrei s-o cumperi, cumpar-o, iar de nu vrei s-o cumperi, spune-mi, ca sa stiu si eu. Caci afara de tine n-are cine s-o cumpere, iar dupa tine vin eu". Si acela a zis: "O cumpar!" 

 5. Raspuns-a Booz: "De cumperi tarina de la Noemina, atunci trebuie sa cumperi si pe Rut moabiteanca, femeia celui mort, si trebuie sa o iei de sotie, ca sa pastrezi numele celui mort în mostenirea lui". 

 6. Iar ruda aceea a zis: "Nu pot sa o iau, ca sa nu-mi stric mostenirea mea; ia-o tu, caci eu nu pot sa o iau!" 

 7. Înainte, la facerea unei cumparaturi sau a unui schimb, pentru întarirea lucrului, era în Israel obiceiul acesta: unul îsi descalta sandaua sa si o da celuilalt, care primea dreptul de rudenie mai apropiata si aceasta era marturie în Israel. 

 8. Si a zis ruda aceea catre Booz: "Cumpar-o pentru tine!", si si-a descaltat sandaua sa si a dat-o acestuia. 

 9. Iar Booz a zis catre batrâni si catre tot poporul: "Voi sunteti martori astazi, ca eu am cumparat de la Noemina toate ale lui Elimelec si toate ale lui Chilion si toate ale lui Mahlon. 

 10. De asemenea si pe Rut moabiteanca, femeia lui Mahlon, o iau de sotie, ca sa pastrez numele celui mort în mostenirea lui si ca sa nu piara numele celui mort dintre fratii lui si din poarta locuintei lui; voi astazi sunteti martori la aceasta". 

 11. Si tot poporul care era la poarta si batrânii au zis: "Suntem martori! Sa faca Domnul pe femeia care intra în casa ta ca pe Rahila si ca pe Lia, care amândoua au ridicat casa lui Israel. Sa câstigi avere în Efrata si numele tau sa fie marit în Betleem. 

 12. Iar casa ta sa fie cum a fost casa lui Fares, pe care l-a nascut Tamara lui Iuda, si sa se slaveasca prin samânta ce ti-o va da Domnul din aceasta femeie tânara". 

 13. Si a luat Booz pe Rut si ea s-a facut sotia lui. Si intrând el la ea, Domnul i-a dat ei sarcina si a nascut un fiu. 

 14. Si ziceau femeile catre Noemina: "Binecuvântat este Domnul, ca nu te-a lasat fara mostenitor! Slavit sa fie numele lui Israel! 

 15. Acesta îti va fi bucurie si hranitor la batrânetile tale, caci l-a nascut nora ta, care este mai buna pentru tine decât sapte fii". 

 16. Si a luat Noemina pe copilul acesta si l-a purtat în bratele sale si i-a fost doica. 

 17. Iar vecinele i-au pus nume si au zis: "Noeminei i s-a nascut fiu si i s-a pus numele Obed". Acesta este parintele lui Iesei, tatal lui David. 

 18. Iata acum spita neamului lui Fares: lui Fares i s-a nascut Esron: 

 19. Lui Esron i s-a nascut Aram; lui Aram i s-a nascut Aminadab; 

 20. Lui Aminadab i s-a nascut Naason; lui Naason i s-a nascut Salmon; 

 21. Lui Salmon. i s-a nascut Booz; lui Booz i s-a nascut Obed; lui Obed i s-a nascut Iesei; 

 22. Lui Iesei i s-a nascut David. 

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?vortodoxa=on&carte=Rut
Vă rugăm să respectați drepturile de autor