www.profamilia.ro /sfinti.asp?vieti=2
 
 SFINTII 

Vietile sfintilor
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Vasile cel Mare
Episcop si învatator al Bisericii

2 ianuarie (calendarul latin)
1 ianuarie (calendarul bizantin)
30 ianuarie (calendarul bizantin)

Într-un limbaj actual am putea spune ca Sf. Vasile era "sfânt din mosi-stramosi"; familia lui numara un frumos manunchi de sfinti: sfinte au fost bunica Mariana, mama Emilia, sora Macrina; sfinti au fost fratii Petru, Episcop de Sebaste, si Grigore, Episcop de Nissa. Pe lânga acestea, a fost prieten apropiat cu un alt sfânt Grigore, Episcop de Nazianz (de aceea numit Nazianzenul) care în calendarul bisericesc latin este asezat alaturi de Sf. Vasile, deoarece a împartasit de aproape stradaniile lui pentru sfintirea vietii, au avut aceeasi formatie culturala si au nutrit aceleasi aspiratii pentru viata de manastire. Sfântul Vasile este, de altfel, considerat pionierul vietii manastiresti din partile de Rasarit ale Bisericii; în anul 358, împreuna cu prietenul sau, într-o chilie solitara în apropierea localitatii Neocesarea din Pont, au redactat doua importante Pravile, regulamente, de viata calugareasca; ele au orientat viata calugarilor care, dupa numele lui, se numesc "bazilitani".

Dupa cum s-a întâmplat si altor personaje ilustre, nu a putut sa se bucure decât pentru foarte putin timp de singuratatea si linistea atât de dragi inimii lui. Fiind sfintit preot si îndata chemat sa conduca Episcopia de Cezarea Capadociei, a trebuit sa se consacre cu toate puterile apararii adevarului învataturii crestine împotriva greselilor sustinute de arianism, miscare devenita puternica prin sprijinul acordat de împaratul Valente. Vasile a preluat astfel misiunea Sfântului Atanasie si asemenea lui, a stiut sa se sprijine pe autoritatea Pontifului Roman pentru a înfrânge greseala.

Dar nu activitatea lui teoretica, doctrinala, i-a adus, înca pe când era în viata, denumirea de "Cel Mare". Ceea ce i-a atras aceasta denumire a fost activitatea sa practica la care trebuie adaugate predicile rasunatoare pe care le tinea, cartile strabatute de un deosebit entuziasm, cum este Scrisoarea catre tineri, si o vasta corespondenta.

Subiectul la care revenea cel mai des si cu mai mare forta era caritatea, ajutorarea celor lipsiti. Adesându-se unui interlocutor, se exprima astfel: "Tu zici: Pe cine am pagubit pastrând numai pentru mine ceea ce este al meu? Dar spune-mi sincer: Ce este al tau? Cine ti-a dat drept de proprietar peste ceea ce ai? Daca fiecare s-ar multumi cu ceea ce-i este necesar si ar da saracilor ceea ce-i prisoseste, nu ar exista nici saraci, nici bogati". Si el nu s-a multumit doar cu vorbe. La marginea orasului Cezareea, prin munca si darnicia lui a luat fiinta o adevarata cetate a caritatii, sanatorii, azile, spitale, laboratoare si scoli de meserii.

Numele Vasile deriva din adjectivul în limba greaca "basileios", care înseamna "regesc" si provine din cuvântul "basileus" - "rege". În unele regiuni este si nume de familie.

adaptare dupa "Vietile Sfintilor"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/sfinti.asp?vieti=2
Vă rugăm să respectați drepturile de autor