www.profamilia.ro /sfinti.asp?vieti=286
 
 SFINTII 

Vietile sfintilor
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Ioan Capistran (1386-1456)
23 octombrie (calendarul latin)

Printre luptatorii care au înfruntat armatele turcesti în luna iulie a anului 1456 la portile orasului Belgrad se afla si calugarul franciscan Ioan de Capistran, purtând în mâna o mare cruce de lemn si strigând cu o voce robusta, tunatoare: "Fie ca înaintati, fie ca va retrageti, fie ca loviti, fie ca primiti lovituri, invocati numele lui Isus. Numai El e mântuirea!" Dupa trei luni, la 23 octombrie, neobositul apostol si luptator se stingea din viata în castelul întarit de la Villak, în Austria.

Ioan s-a nascut în anul 1386, în localitatea Capistran, din provincia Aquila, la poalele muntilor Abruzzi, ca fiu al unui baron german si al unei femei din partea locului. Era un copil frumos, blond, cu un par bogat, pe care îl purta lung, dupa obiceiul satului. Localnicii îi spuneau Giantudesco, Ionneamtu, tinând seama de originea si înfatisarea lui nordica. Dar ironiile au încetat când au aflat despre extraordinarele lui succese la Universitatea din Perugia, unde a luat doctoratul în dreptul civil si eclesiastic. La vârsta de douazeci si sase de ani a fost numit judecator si guvernator al cetatii universitare, dar nu dupa mult timp regiunea Perugia a fost ocupata de catre familia Malatesta, si Ioan si-a pierdut atât functia cât si libertatea.

Pe când se afla la închisoare, a meditat îndelung asupra nestatorniciei onorurilor lumesti si a iesit de acolo complet transformat sufleteste. A obtinut anularea casatoriei si fara întârziere a batut la poarta manastirii franciscane din Assisi. Superiorul, cunoscând trecutul si ambitiile fostului guvernator, a declarat ca nu-l va primi pâna nu va da o dovada neîndoielnica despre dezlipirea lui de orgoliul propriu si de fala lumii. Ioan s-a îmbracat în zdrente, a încalecat pe un magar, asezându-se cu spatele în fata, si-a pus pe cap un coif de hârtie pe care a scris pacatele lui, si astfel s-a dus la Perugia si a strabatut tot orasul. Toata lumea l-a considerat nebun, dar superiorul manastirii s-a convins ca Dumnezeu îi trimitea un suflet de otel. În manastire s-a întâlnit si s-a împrietenit cu Sfântul Bernardin de Siena. În anul 1425, a fost sfintit preot si a început o activitate apostolica extraordinara. Timp de treizeci de ani a strabatut Italia, Germania, Europa centrala si rasariteana, readucând la disciplina si fervoare viata din manastiri, întemeind manastiri noi, organizând opere de caritate, mijlocind împacarea între regi, principi, episcopi, rechemând la dreapta credinta multimi imense atrase de diferitele erezii ale timpului; era prezent oriunde se simtea nevoia unei minti luminate si a unei mâini energice, desi nu avea decât un magar ca mijloc de locomotie.

Influenta exercitata de Sfântul Ioan de Capistran se datoreeaza în primul rând vietii sale interioare, alimentata de o mare devotiune fata de Numele lui Isus, devotiune insuflata si cultivata de catre Sfântul Bernardin de Siena, parintele sau sufletesc, si totodata marele sau prieten. Spre deosebire de Bernardin de Siena, ridicat la cinstea sfintelor altare doar la cinci ani dupa moarte, în 1450, Ioan de Capistran, decedat la 23 octombrie 1456, a fost canonizat abia dupa mai bine de douasute de ani, în 1690. Numele sau însa a fost venerat chiar din timpul vietii, fiind asociat biruintei crestinilor asupra armatelor turcesti. El a propus papei Calist al III-lea sa cheme la rugaciune întreaga crestinatate, prin trasul clopotelor de trei ori pe zi, dimineata, la amiaza si seara, spre a cere ajutorul Maicii Domnului în situatiile dificile prin care trecea Biserica lui Cristos. Acest obicei s-a pastrat în continuare si formeaza devotiunea numita "Angelus Domini" - "Îngerul Domnului".

adaptare dupa "Vietile Sfintilor"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/sfinti.asp?vieti=286
Vă rugăm să respectați drepturile de autor