www.profamilia.ro /studiu.asp?dictionar=0&prezentare
 
 STUDIU 

Mic dic?ionar creotin catolic
pr. Ioan Tamao

achizitionare: 04.03.2003; sursa: Sapientia

Prezentare    Index & Cautare

Prezentare

Scrierile religioase au o audienta din ce în ce mai larga, iar recurgerea lor la termeni tehnici sau de specialitate este inevitabila. Acelasi lucru este valabil si în cazul emisiunilor cu caracter religios de la radio si televiziune. Însa, din pacate, multi destinatari ai mesajului religios întâmpina adesea dificultati în a întelege în mod corect semnificatia acestor termeni. De aceea ei au nevoie de un ghid care sa le arate sensul exact al termenilor pe care nu-i cunosc sau îi cunosc în mod eronat.

Prezentul Dictionar vrea sa fie un astfel de ghid. Asa cum arata si titlul - "Mic dictionar crestin catolic" -, el contine, desi nu în mod exclusiv, termeni si expresii ce sunt proprii Bisericii Romano-Catolice. În mod deliberat am omis termenii ce sunt specifici celorlalte Biserici crestine, catolice sau necatolice, întrucât consider ca cea mai corecta prezentare a lor poate fi facuta numai de autori care apartin acestor confesiuni.

Desi contine notiuni din aproape toate ramurile teologiei (dogmatica, morala, liturgica, drept canonic etc.), prezenta lucrare nu este un dictionar teologic propriuzis. Este vorba mai degraba de un îndreptar religios catolic. Toti termenii au o definitie esentiala, întregita în majoritatea cazurilor de o scurta explicatie sau eventual de unele exemplificari, iar cei mai multi dintre ei au si o definitie etimologica.

Destinatarii Dictionarului sunt toti credinciosii catolici în general si în special elevii si studentii, educatorii, catehetii si profesorii de religie. Dar el poate fi util si oricarui om de bunavointa care se intereseaza de problemele religioase.

Fara îndoiala, lucrarea nu are pretentia de a fi desavârsita. Unii poate vor gasi în ea lacune si imprecizii. Voi fi însa recunoscator celor care vor binevoi sa mi le semnaleze.

Autorul
pr. Ioan Tamas
 
Imprimatur
+ Petru GHERGHEL
Episcop de Iasi
15 ianuarie 2001

© 2001 Editura SAPIENTIA
Institutul Teologic Romano-Catolic
Str. Th. Vascauteanu 6
RO - 6600 Iasi
Tel. 0232/225228
Fax 0232/211476
e-mail slupu@itrc.tuiasi.ro
Descrierea CIP a Bibliotecii Nationale
TAMAS IOAN
Mic dictionar crestin catolic / Ioan Tamas. - Iasi:
Sapientia, 2001
p.; cm.
Bibliogr.
Index.
ISBN 973-85021-2-8

81'374.2:282=135.1

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/studiu.asp?dictionar=0&prezentare
Vă rugăm să respectați drepturile de autor