www.profamilia.ro /tineri.asp?calauziri=00
 
 TINERI   /   COPII 

Calauziri pentru creoterea oi educarea ortodoxa a copiilor
achizitionare: 15.06.2005; sursa: www.sfantamaria-dallas.org

capitolul urmatorCuprins

PROLOG

Fara nici o îndoiala, tineretul de astazi trece printr-o serioasa criza. Iar pentru aceasta nu este el însusi responsabil. Cea mai mare parte de vina ne apartine noua, celor mari - parinti, învatatori, clerici, îndrumatori duhovnicesti. Ne-am pierdut noi însine orientarea duhovniceasca si, cum era de asteptat, am pierdut si adevarata, "dupa Dumnezeu", educatie a copiilor nostri.

Rolul parintilor si al caminului familial este determinant pentru vârsta copilariei si a adolescentei. El trebuie sa fie prin excelenta un rol educational. Lucrarea pedagogica corecta si înteleapta a parintilor asupra sufletelor copiilor, înca de la cea mai frageda vârsta, trebuie sa puna bazele unei vieti întru Hristos, singura cale viabila si adevarata, pe care nici o furtuna a vârstei tinere sau adulte nu o va mai putea clatina. Acest mare adevar este pus în evidenta în cartea de fata.

Scriitorul celor zece omilii pedagogice catre parinti, ce sunt cuprinse aici, este episcopul rus Irineu, pastorul eparhiei de Ecaterinburg si Irbitk, care a trait la sfârsitul secolului al XIX-lea.

Cuprinsul acestor minunate cuvântari este foarte bogat în observatii psihologice si pedagogice si constituie un ghid pretios pentru delicata lucrare educationala a parintilor. Scriitorul se dovedeste a fi un foarte bun cunoscator al problemelor de educatie, un fin psiholog si pedagog. Modul sau de expunere este simplu si popular, astfel încât poate fi urmarit de oricine. Si cu mare surpriza se poate constata ca, desi sunt scrise cu aproape o suta de ani în urma, aceste omilii nu si-au pierdut nicidecum actualitatea. Ele ramân permanent valabile, dat fiind ca sunt inspirate si întemeiate pe învatatura si sfaturile Domnului. De altfel, problemele vârstei tinere au ramas aceleasi, indiferent de scurgerea timpului si de schimbarea epocilor istorice.

Cele zece omilii pedagogice fac parte din lucrarea "Învatatura lui Irineu, episcopul de Ecaterinburg", care a fost editata în anul 1901 în orasul cu acelasi nume. Din aceasta le-am tradus în greceste si le-am editat cu mici modificari. La sfârsit, în adaugiri, am expus si un text foarte instructiv si placut, care le ofera parintilor câteva exemple despre ce nu trebuie sa faca, pentru a nu contribui ei însisi la distrugerea caracterului copiilor lor!

Întâlnim aici vesnica si unica învatatura pedagogica a Evangheliei, care ramâne peste veacuri net superioara sistemelor pedagogice omenesti aride si confuze.

Daruim aceasta pretioasa Samânta a pedagogiei crestine, care este cuprinsa în omiliile de fata, tuturor parintilor crestini si educatorilor, în dorinta ca ea sa rodeasca însutit în cadrul fiecarei familii.

Sfânta Mânastire Paraklitos

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/tineri.asp?calauziri=00
Vă rugăm să respectați drepturile de autor