www.profamilia.ro /tineri.asp?calauziri=11
 
 TINERI   /   COPII 

Calauziri pentru creoterea oi educarea ortodoxa a copiilor
achizitionare: 15.06.2005; sursa: www.sfantamaria-dallas.org

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

ADDENDA

Cum sa îl... distrugeti, în mod eficient, pe copilul vostru!

 • Înca de când este mic, sa nu îi refuzati absolut nimic. Dati-i orice îsi doreste, orice cere, mai ales atunci când plânge. Astfel va creste si va crede ca toti îi sunt datori cu toate si ca are numai drepturi.

 • Când va începe sa vorbeasca urât si sa ocarasca, voi sa râdeti. Astfel îl veti face sa înteleaga ca este foarte "destept"!

 • Nu îi spuneti niciodata: "Aceasta este o fapta rea!" Asa spun numai cei cu conceptii învechite. Când mai târziu va creste si va întâlni greutatile vietii sau ceva rau i se va întâmpla, atunci va avea certitudinea ca societatea este aceea care îl nedreptateste.

 • Sa adunati voi ceea ce el arunca încolo si încoace - carti, haine, pantofi... Sa nu îi spuneti niciodata: "Aduna-le, pune-le la loc!" Astfel va crede ca mama este roaba sa, si ca pentru toate sunt responsabili ceilalti.

 • Lasati-l sa vada orice (mai ales la televizor) si sa citeasca de toate, fara sa îl îndrumati niciodata. Copilul vostru este genial si stie sa faca distinctie! Educatia lui va fi astfel foarte vasta!

 • Sa nu îi dati nici un fel de educatie duhovniceasca. Sa vorbiti în bataie de joc despre credinta, Biserica, preoti si despre toti aceia care îi urmeaza. Când copilul va creste, "va putea alege si singur".

 • Dati-i din belsug bani de cheltuiala, ca nu cumva sa se simta mai prejos decât ceilalti copii si "ca sa nu duca lipsa, asa cum am dus noi". Când va creste mare, va fi sigur ca valoarea unui om se judeca dupa câti bani are, indiferent de modul prin care i-a dobândit.

 • Sa nu îi spune-ti niciodata: "Fa asta!" sau "Nu fa aia!", deoarece astfel se va simti opresat; astfel nu respectati libertatea si personalitatea lui. Se poate chiar sa îi provocati... anumite traume psihice! Atunci când va creste va crede ca în viata trebuie numai sa poruncesti si sa nu asculti niciodata de nimeni.

 • Sa va certati, sa va ocarâti, sa va jigniti unul pe celalalt în fata copiilor fara nici o rusine. (Nu va îngrijorati, nu îi veti provoca astfel nici un fel de trauma psihica!). Mai târziu, când se va casatori, i se va parea normal sa faca aceleasi lucruri.

 • Când va începe sa cunoasca placerile trupesti si sa se afunde în plasa acestora, voi sa va faceti ca nu observati. Sa nu îi vorbiti, sa nu îl îndrumati, sa nu îl sfatuiti. Lasati-l sa se izbeasca singur de probleme, "de vreme ce asa este firesc".

 • Sa îi luati întotdeauna apararea fata de profesori sau vecini. Sa nu credeti niciodata ca "îngerasul vostru" poate sa faca obraznicii si fapte rele. Certati-va cu aceia care va atrag atentia în mod prietenesc si bine intentionat. Sunt invidiosi si defaimatori.

 • Când veti merge la sectia de politie, unde l-au arestat pentru ca a furat bani sau a consumat droguri, strigati cu putere în fata tuturor ca este un copil rau, un hot, ca v-ati jertfit pentru binele lui dar nu ati reusit niciodata sa îl faceti sa înteleaga. Astfel voi veti iesi basma curata, justificati în fata celorlalti.

Pregatiti-va pentru o viata plina de durere si tristete. O veti avea!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/tineri.asp?calauziri=11
Vă rugăm să respectați drepturile de autor