pregateste pagina pentru tiparire

 

 Revista "Familia creștină" - 02/2003 

SPIRITUALITATE PENTRU MAMELE ÎNSĂRCINATE
Zenit

Postul Craciunului - instructiuni de utilizare (in familie)CuprinsCraciunul, Cuvantul intrupat care binecuvanteaza omenirea

 

Când Agnes Penny era însărcinată cu primul copil și trăia câteva din încercările maternității, nu a putut găsi nici o carte spirituală care să o ajute să-și îmbrățișeze cât mai bine propria-i vocație. După ce a îndurat luni de grețuri și de sentimente de izolare, și a fost răsplătită cu bucuria unui copil, a început să scrie pentru a da un sens la toate acestea. Penny a continuat să scrie în timpul celei de a doua și a treia sarcini și a terminat de curând o carte despre înțelepciunea pe care a dobândit-o: "Your Labor of Love: A Spiritual Companion for Expectant Mothers" ("Efortul tău din iubire. Un ghid spiritual pentru mamele însărcinate") (TAN). Penny, care așteaptă cel de-al patrulea copil în februarie, a împărtășit cu agenția ZENIT bucuriile și încercările sarcinii în calitate de mamă catolică care trăiește în ceea ce Papa Ioan Paul al II-lea a numit "cultura morții".

 

- Ce te-a inspirat să scrii această carte?

- Când eram însărcinată cu primul copil, m-am simțit foarte rău; aveam grețuri dimineața cu mult după ce ar fi trebuit să înceteze, iar apoi arsurile la stomac erau atât de puternice în ultimele luni încât încercam să dorm noaptea așezată într-un balansoar deoarece nu puteam să stau întinsă. În acea vreme nu aveam nici o prietenă și mă simțeam foarte singură și foarte descurajată de această vocație de a fi mamă pe care am așteptat-o mereu. Îmi era foarte greu să păstrez o atitudine pozitivă față de vocația mea. Am încercat să găsesc un ajutor în cărți spirituale despre căsătorie și despre maternitate, dar toate acordau sarcinii doar o menționare trecătoare. Acest lucru m-a surprins, atâta timp cât Biserica încurajează cuplurile să aibă mulți copii, lucru care implică în mod evident un timp îndelungat de sarcină. Sarcina este o schimbare enormă în viața unei femei; poate fi plină de teamă, deranjantă și descurajatoare.

Totuși, nu am început să scriu până când am avut copilul, iar bucuria incredibilă de a-l ține în brațe și de a-l îngriji m-a ajutat să dau sens sacrificiului pe care l-am făcut în timpul celor nouă luni anterioare. Am început să scriu doar pentru a-mi pune gândurile pe hârtie. La celelalte două sarcini am continuat să scriu deoarece înțelegeam lucruri noi și mă confruntam cu noi provocări - precum aceea de a fi voioasă și energică cu cel mai mic în timp ce începeam să mă simt rău și obosită cu o nouă sarcină. Rezolvând această dificultate pe hârtie m-a ajutat să fac față vieții mele de zi cu zi.

 

- Care este valoarea sarcinii ca eveniment spiritual în sânul unei culturi care dă dovadă de lipsă de respect față de pruncul din sânul matern?

- Sarcina este un dar de la Dumnezeu și un privilegiu de necomparat, întrucât prin sarcină cooperăm cu El la crearea unei noi vieți cu suflet omenesc care va trăi pentru totdeauna. Această perspectivă a sarcinii este negată în întregime de cultura de astăzi în care copiii sunt văzuți ca niște comodități ce trebuie dobândite la un moment dat și într-un număr exact ales de părinți. Sarcina implică și o responsabilitate imensă, deoarece în ea Dumnezeu a i-a încredințat pe unul dintre copiii săi prețioși grijii noastre. Din păcate, acest lucru este negat atunci când femeile își lasă copiii pentru a munci în afara căminului familiar, când sunt conduse nu de nevoi economice, ci de dorința unei stări de viață luxoase.

În cele din urmă, sarcina poate fi o mare oportunitate pentru creșterea spirituală, întrucât aproape toate sarcinile implică o oarecare suferință, mai mare sau mai mică, iar a învăța să suferim cu bucurie și iubire este modul prin care creștem în apropierea tot mai mult de Cristos. Și acest lucru este negat de cultura hedonistă în care trăim, unde fiecare durere sau disconfort sunt respinse cu orice preț.

 

- De ce femeile însărcinate au nevoie de o asistență spirituală?

- Sarcina este o perioadă dificilă în viața celor mai multe femei, chiar dacă sunt la prima sarcină sau la a opta. Desigur, există multe neplăceri fizice legate de sarcină. De asemenea, sarcina poate aduce o seamă de anxietăți și temeri, mai ales femeilor aflate la prima sarcină, celor care au pierdut sarcini, care au născut copii morți sau care au avut complicații în trecut, sau oricărei mame care experimentează dificultăți financiare sau medicale. Pentru a înlătura tristețea sau descurajarea în aceste încercări, mamele însărcinate au nevoie de o îndrumare spirituală care să le ajute să vadă valoarea și semnificația suferințelor lor și să le arate frumusețea și importanța vocației lor. Acest lucru este și mai crucial în lumea de astăzi, în care viața umană nu este considerată sacră, iar maternitatea nu este prețuită; mamele însărcinate care trăiesc într-o cultură a morții, ce prețuiește de fapt bunurile materiale mai mult decât oamenii, primesc prea puțin sprijin în alegerea lor de a fi deschise față de noua viață.

 

- Ce descoperiri spirituale ai experimentat în tip ce erai însărcinată și ai scris această carte?

- Deși am început să scriu această carte după ce am avut primul copil, am lucrat mult la ea în timpul următoarelor două sarcini și mi-a fost de un folos extraordinar. M-a ajutat să apreciez vocația mea de mamă, mai ales în acea perioadă în care eram însărcinată și nu puteam să văd sau să țin în brațe copilul din sânul meu, dar îl puteam iubi și puteam să reflectez asupra minunii extraordinare care avea loc prin mine. De asemenea, am învățat să fiu mai aproape de Sfânta Fecioară și de celelalte sfinte care au fost mame, lucru de o importanță vitală pentru vocația de mamă. În sfârșit, scriind această carte în timp ce eram însărcinată, m-a ajutat să identific dificultățile pe care le experimentam în vocația mea și cum să le depășesc prin răspunsuri concrete care cu adevărat au dat rezultat.

 

- Cum ai reușit să maturizezi spiritualitatea ta prin fiecare sarcină care urma?

- Când am început să scriu, mă gândeam ca manuscrisul meu să evidențieze mai mult dificultățile și problemele pe care le întâmpină mamele decât frumusețea vocației de mamă. Dar, cu fiecare sarcină, am învățat tot mai mult să suport micul disconfort cu bucurie și pace deoarece știam că pot oferi toate acestea pentru copilul din mine - acest lucru a dat semnificație suferinței mele. În timpul celei de-a treia sarcini, când trebuia să stau în șezut din cauza arsurilor la stomac, zâmbeam și vorbeam cu Sfânta Fecioară despre copil, și despre lucrurile pe care mi le doream pentru copilul meu nenăscut, precum curăția, virtutea iubirii față de Sfânta Euharistie. Am fost mult mai calmă atunci decât în nopțile lipsite de odihnă pe care le-am petrecut pe același scaun cu două sarcini înainte.

 

- Cum crezi că tații pot dezvolta o spiritualitate pentru copiii lor?

- Cel mai important este ca tații să lucreze la propria lor viață spirituală, făcând lecturi spirituale zilnic, participând la Liturghie zilnic dacă este posibil și rugându-se zilnic cu soțiile lor. Părinții sunt primii și cei mai importanți educatori ai copiilor lor, așadar cu cât sunt ei mai sfinți, cu atât mai buni vor fi copiii lor. De asemenea, soțiile lor au multe nevoi în timpul sarcinii, așa încât tații pot începe prin a răspunde nevoilor emoționale sau fizice ale soțiilor lor și să ofere ceea ce fac pentru ele spre mântuirea copilului lor nenăscut. Încurajarea, simpatia și ajutorul la munca din casă sunt toate foarte mult apreciate de o mamă însărcinată obosită sau care se simte rău.

 

- Ce pot face parohiile pentru a ajuta pe mamele însărcinate și pe tați?

- Mai întâi, în programele de pregătire pentru căsătorie, parohiile ar trebui să învețe cuplurile logodite învățătura Bisericii despre sexualitate. În loc să se pună accent prea mult pe abstinența periodică prin cursurile de planificare naturală cuplurilor care încă nu sunt căsătorite, programele parohiale ar trebui să sublinieze bucuria și avantajele de a avea copii și de a crește familii numeroase. Ar trebui să informeze cuplurile despre aceste cursuri, în cazul în care au nevoie de ele, dar și să evidențieze faptul că, în conformitate cu "Humanae Vitae" și "Casti Connubii," abstinența periodică ar trebui utilizată numai în grave circumstanțe; că este o excepție, nu o regulă, pentru cuplurile catolice. De altfel, atunci când planificarea familială este prea mult subliniată, cuplurile încep căsătoria gata să utilizeze abstinența periodică cu o mentalitate contraceptivă, ceea ce contribuie la atitudinea contraceptivă infiltrată deja în societatea noastră și care face ca perechile care așteaptă un copil să fie atât de izolate.

De asemenea, parohiile ar trebui să ofere cursuri de studiu biblic, rugăciuni în grup sau discuții în grup o seară pe săptămână pentru mame și o seară pentru tați, așa încât tinerele cupluri căsătorite să poată întâlni alte cupluri catolice și să afle sprijinul necesar. Este foarte dificil pentru cuplurile tinere căsătorite care așteaptă un copil sau care au copii de vârstă preșcolară să se întâlnească cu alți părinți, și au neapărat nevoie de încurajarea și tovărășia pe care un astfel de program o poate oferi pentru a fi ajutate să-și împlinească atât nevoile spirituale, cât și cele sociale.

Cuplurile de astăzi sunt intimidate în deschiderea spre o nouă viață deoarece se tem de cantitatea de muncă, de sacrificiile financiare și de schimbarea din modul lor de viață pe care le aduce fiecare nou copil. Au nevoie să vadă că alte cupluri îmbrățișează învățătura Bisericii și trăiesc fericite, cu vieți împlinite. În această cultură a morții în care trăim, acest tip de sprijin ar putea crea o diferență reală prin încurajarea cuplurilor catolice la a fi deschise spre o nouă viață și la a aprecia vocația lor de părinți ca pe o chemare de la Dumnezeu, ca pe itinerarul lor de sfințenie.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire