pregateste pagina pentru tiparire

 

 Revista "Familia creștină" - 04/2005 

REȚETE DE IARNĂ
Maria Goția

Din lumea gânditorilor de ieri și de astăziCuprinsPe drumul stelei spre Betleem

 

Trunchi de copac cu cremă de miere

Ingrediente:

a) pentru blat: 1/4 cană de făină, 1 linguriță de praf de copt, 2 lingurițe de arome (scorțișoară, cuișoare, nucșoară, toate măcinate, coajă rasă de lămâie și de portocale), 3 ouă, 2/3 cană de zahăr (de preferință brun), 1/4 cană de nucă măcinată; b) pentru cremă: 125 gr de unt, 1/3 cană de zahăr pudră, 2 linguri de miere; c) pentru glazură:1 1/4 cană de zahăr tos, 1/2 cană de apă, 3 albușuri.

Se preîncălzește cuptorul timp de 10 minute.

Se unge cu margarină o tavă de 30 x 25 x 2 cm în care se așează hârtie pergament, în așa fel încât să se ridice și pe laturile lungi ale formei.

Blatul:

Făina și praful de copt se cern de 3 ori, după care se amestecă bine de tot cu aromele.

Se bat foarte bine ouăle întregi, până devin deschise la culoare, dense și spumoase. Se incorporează pe rând zahărul pudră, continuând bătutul până la dizolvarea completă. Compoziția trebuie să fie ușoară și mătăsoasă.

Se adaugă făina și aromele pe rând, amestecându-le delicat cu o lingură de metal, pe verticală, nu circular pe orizontală.

Se transpune compoziția în tava pregătită și se nivelează.

Se dă la cuptor timp de 12 minute, până ce blatul va fi ușor auriu și elastic la atingere.

Scoateți-l din tavă pe un șervet curat, acoperit cu hârtie pergament. După 1 minut rulați blatul sul, cu ajutorul șervetului.

După 5 minute, desfaceți ruloul, îndepărtați hârtia și ungeți-l cu crema de miere, după care rulați-l la loc.

Cu un cuțit bine ascuțit, tăiați capetele ruloului, pentru un aspect îngrijit.

Se acoperă trunchiul cu glazura, ca și cum ar fi nins.

Crema de miere:

Se bat cu mixerul untul, zahărul și mierea, până ce compoziția devine netedă și cremoasă; scoateți telul mixerului și acoperiți-o cu apă rece, apoi scuturați ușor cratița și goliți apa. Bateți din nou compoziția timp de 2 minute și repetați procesul de șase ori, până ce crema va fi albă și fină, iar zahărul va fi complet dizolvat.

Glazura:

Dizolvați zahărul în apă într-o cratiță, amestecând continuu la foc mic, apoi lăsați-l să fiarbă 5 minute, fără să mai amestecați.

Într-un vas curat și uscat, bateți albușurile cu mixerul spumă tare.

Vărsați apoi siropul cald peste spuma de albușuri, continuând să bateți cu mixerul, până glazura devine densă, lucioasă și spumoasă.

Gogoși sărate pentru Anul nou

În multe regiuni se obișnuiește să se servească gogoși calde în noaptea de Anul nou, însoțite uneori de răvașe amuzante.

Noi vă propunem însă și o variantă sărată a acestui fel tradițional.

Ingrediente pentru aluat: 500 gr de făină, 40 gr de drojdie proaspătă, 10 gr de sare, 60 gr de unt, apă, 1 linguriță de sare, 2-3 ouă.

Ingrediente pentru umplutură: 150 gr de șuncă tăiată cubulețe / salam cu șuncă / parizer, tăiat la fel sau 150 gr de caș tăiat mărunt sau 150 gr de ciuperci tăiate și călite cu ceapă

Se freacă zahărul cu drojdia până se lichefiază. Se diluează apoi cu 1/2 cană de apă călduță și se amestecă bine cu 100 gr de făină cernută. Se lasă să crească un sfert de oră, după care adaugă ouăle, untul topit, dar nu fierbinte, sarea și restul de făină și se începe frământatul. La nevoie, se mai încorporează pe rând câte puțină apă, dar ținând cont că la sfârșit aluatul nu trebuie să fie prea moale. După 10 minute de frământat, se lasă aluatul la crescut până își dublează volumul.

După ce a crescut, aluatul se întinde până la grosimea de 7 mm pe o foaie de nailon înfăinată. Se taie rondele.

Se pune o linguriță de umplutură în mijlocul a jumătate din numărul total de rondele, se acoperă cu restul și se lasă din nou la crescut. Crescând împreună, cele două rondele se vor uni, fără să mai fie nevoie să fie lipite în vreun fel. După 20-25 de minute, se pot coace.

Folosiți la coptul gogoșilor două cratițe, cu câte 1/2 l ulei. Într-una veți lăsa gogoșile doar la foc moale, până se umflă, după care o retrageți puțin de pe sobă; apoi transpuneți-le în cealaltă cratiță, sub care dați foc iute. Pentru a le schimba poziția, folosiți o andrea. Gogoșile se vor auri frumos.

La sfârșit, lăsați-le la scurs pe hârtie absorbantă, pentru ca să nu fie prea uleioase.

Se pot servi calde sau reci.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire