pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Noul Testament
achizitionare: 20.02.2008; sursa: Editura Sapientia

Evanghelia după Sfântul Matei


Capitole: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28


Moartea lui Ioan Botezătorul
(Mc 6,14-29; Lc 9,7-9)

141 În timpul acela tetrarhul Iroda a auzit despre faima lui Isus 2 și spunea slujitorilor săi: "Acesta este Ioan Botezătorul. El a înviat din morți; de aceea puterea minunilor lucrează în el". 3 Căci Irod, prinzându-l pe Ioan, l-a legat și l-a aruncat în închisoare din cauza Irodiadeib, soția lui Filip, fratele său. 4 Căci Ioan îi spusese: "Nu-ți este permis să o ai". 5 Deși voia să-l ucidă, se temea de mulțime, pentru că îl considera ca profet.
    6 Dar cu ocazia aniversării nașterii lui Irod, fiica Irodiadei a dansat în mijloc și i-a plăcut atât de mult lui Irod, 7 încât i-a promis cu jurământ că-i va da orice va cere. 8 Dar ea, îndemnată de mama ei, i-a zis: "Dă-mi aici, pe tavă, capul lui Ioan Botezătorul". 9 Regele s-a întristat, dar din cauza jurământului și a invitaților, a poruncit să-i fie dat 10 și a trimis ca să-l decapiteze pe Ioan în închisoare. 11 Capul lui a fost adus pe o tavă și dat fetei, care i l-a dus mamei sale. 12 Discipolii lui au venit, au luat trupul lui și l-au înmormântat. Apoi au venit și i-au spus lui Isus.

Prima înmulțire a pâinilor
(Mc 6,30-44; Lc 9,10-17; In 6,1-14)
    13 Când a auzit Isus, a plecat de acolo cu barca spre un loc pustiu și izolat; aflând, mulțimile de prin cetăți au mers pe jos după el. 14 Coborând, a văzut o mare mulțime, i s-a făcut milă de ei și le-a vindecat bolnavii. 15 La lăsatul serii s-au apropiat de el discipolii spunând: "Locul este pustiu și ora e deja târzie, dă drumul mulțimilor ca să meargă prin sate și să-și cumpere de mâncare". 16 Dar Isus le-a zis: "Nu-i nevoie să plece. Dați-le voi să mănânce!" 17 Ei însă i-au spus: "Nu avem aici decât cinci pâini și doi pești". 18 Atunci le-a zis: "Aduceți-mi-le aici!" 19 Poruncind mulțimilor să se așeze pe iarbă, a luat cele cinci pâini și cei doi pești, și-a ridicat privirea spre cer, a mulțumit, a frânt pâinile și le-a dat discipolilor, iar discipolii mulțimilor. 20 Au mâncat toți și s-au săturat, iar din bucățile rămase au strâns douăsprezece coșuri pline. 21 Iar cei care au mâncat erau cam cinci mii de bărbați, în afară de femei și copii.

Isus umblă pe apă
(Mc 6,45-52; In 6,15-21)
    22 Îndată îi zorea pe discipoli să urce în barcă și să meargă înaintea lui pe țărmul celălalt, până ce el va da drumul mulțimilor. 23 După ce a dat drumul mulțimilor, s-a urcat pe munte, singur, ca să se roage. Când s-a înserat era acolo singur.
    24 Barca se îndepărtase deja de uscat, la mai multe stadiic, zguduită de valuri, deoarece vântul le era împotrivă. 25 Pe la straja a patra din noapte, [Isus] a venit la ei, umblând pe mare. 26 Văzându-l că merge pe mare, discipolii s-au tulburat, spunând că este o fantasmă și, de frică, au început să strige. 27 Dar Isus le-a vorbit îndată: "Curaj! Eu sunt, nu vă temeți!"
    28 Atunci Petru i-a răspuns: "Doamne, dacă ești tu, poruncește să vin la tine pe apă". 29 El i-a zis: "Vino!" Coborând din barcă, Petru a început să umble pe apă și a venit spre Isus. 30 Dar văzând vântul puternicd, s-a înspăimântat și, pentru că a început să se scufunde, a strigat: "Doamne, salvează-mă!" 31 Îndată Isus a întins mâna, l-a apucat și i-a zis: "Om cu puțină credință, de ce te-ai îndoit?" 32 Când s-a urcat în barcă, vântul a încetat, 33 iar cei care se aflau în barcă i s-au închinat spunând: "Cu adevărat ești Fiul lui Dumnezeu!"

Vindecări la Genezaret
(Mc 6,53-56)
    34 După ce au trecut dincolo, au atins uscatul la Genezaret. 35 Când l-au recunoscut, oamenii din ținutul acela au trimis veste în toată împrejurimea aceea și i-au adus la el pe toți bolnavii. 36 Îi cereau voie să-i atingă poala hainei și toți cei care o atingeau erau vindecați.

Note de subsol


a Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare a fost tetrarh (în greacă = a patra parte din regat) al Galileii și Pereii (4 î.C. - 39 d.C.). În 39 este depus și exilat de Caligula pentru că s-a proclamat rege. Decapitarea lui Ioan Botezătorul a avut loc la palatul de vară al lui Irod, la Macheronte, în munții Moabului, pe teritoriul Iordaniei de azi. Era căsătorit cu fiica regelui nabateenilor, Aretas al IV-lea, iar după ce divorțează pentru a se căsători cu Irodiada, va cunoaște răzbunarea lui Aretas care-l va înfrânge în bătălie. Poporul a interpretat înfrângerea ca pe o pedeapsă pentru uciderea lui Ioan Botezătorul.
b Irodiada - nepoata lui Irod cel Mare, soția lui Irod Filip, se întâlnește în 28 d.C. cu Irod Antipa la Roma și divorțează de primul ei soț. Vine în Palestina cu fiica ei din prima căsătorie - Salomea (numele nu e cunoscut în NT, dar e menționat de Iosif Flaviu). După exilarea lui Irod îl urmează la Lyon în Franța, singurul gest pozitiv din viața ei. După plecarea lor în exil nu se mai cunoaște nimic despre ei. Filip, numit de Iosif Flaviu și Irod, era al patrulea fiu al lui Irod cel Mare, frate vitreg cu Irod Antipa. Fusese exclus de la moștenire și trăia în Italia cu Irodiada, o nepoată, având cu aceasta o fiică, pe Salomea.
c Stadion (unitate de măsură pentru lungime) = 185 m. Lacul era larg de 12 km și lung de 21 km.
d Unele manuscrise omit: puternic.

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire