pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Sf. Tereza de Lisieux: viața este iubire
Antonio Maria Sicari

achizitionare: 29.07.2003; sursa: Părinții Carmelitani Desculți

Inapoi la cuprins

A MURI DIN IUBIRE

La 24 de ani Tereza a murit de tuberculoză, cu plămânii aproape în întregime distruși. Fiecare respirație a devenit o tortură. O roagă pe Maria: Mamă!... îmi lipsește aerul pământului...când îmi va da bunul Dumnezeu aerul Ceresc? (Ultimele Convorbiri). Și totuși "moare din iubire". Așa se întâmplă când creatura se abandonează în totalitate credinței - și credința este atât de luminoasă încât îi orbește omului ochii, și de aceea pare că devine întuneric - în timp ce inima devine tot mai copil, tot mai plină de afecțiune și de încredere, tot mai sigură de marea Paternitate a lui Dumnezeu, așa cum i se întâmplă lui Isus pe Cruce.

Să mor din iubire, iată speranța mea: când voi vedea rupte lațurile mele, Dumnezeu va fi marea mea recompensă: nu vreau alte bunuri. Sunt prinsă toată de iubirea sa. Să vină, deci, să mă ia la El pentru totdeauna. Iată cerul meu, iată destinul meu: Să trăiesc din iubire.

(Poezia din 26 februarie 1895)

Eu nu spun ca ceilalți: Dacă e greu să trăiești în Carmel, este insă frumos să mori. Eu spun: Dacă e dulce să trăiești în Carmel, e și mai dulce să mori!

(Ultimele Convorbiri)

Imediat ce-l voi vedea pe Bunul Dumnezeu, dacă el îmi reproșează ceva, chiar și puțin, eu nu voi plânge. Dar dacă El n-o să-mi reproșeze chiar nimic, dacă mă va întâmpina cu un zâmbet, atunci voi plânge!

(Ultimele Convorbiri)

Iubirea ta, Dumnezeul meu, m-a precedat încă din copilărie, a crescut cu mine, și acum a devenit un abis a cărui profunzime n-o pot măsura.

(Manuscrisul C)

În noaptea asta chiar n-am mai putut. Atunci am rugat-o pe Sfânta Fecioară să-mi țină capul în mâinile sale, ca să mă ajute să suport durerea.

(Ultimele Convorbiri)

Sunt ca un călător istovit, obosit care, ajungând la sfârșitul călătoriei sale, se prăbușește la pământ. Da...dar eu cad în brațele lui Dumnezeu.

(Ultimele Convorbiri)

La 7 seara, în ziua de 30 septembrie 1897, după o teribilă agonie, Tereza se stinge privindu-și Crucifixul și rostind:

O, eu îl iubesc...
Dumnezeul meu...eu...te iubesc.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire