pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Sf. Tereza de Lisieux: viața este iubire
Antonio Maria Sicari

achizitionare: 29.07.2003; sursa: Părinții Carmelitani Desculți

Inapoi la cuprins

"ESTE O FETIȚĂ CARE CERE SĂ INTRE ÎN CARMEL!"

Printre cei care se opuneau intrării Terezei în Carmelul din Lisieux, era și Superiorul religios al mânăstirii, un anume Delatroëtte, înverșunat într-un mod deosebit în a judeca toată treaba ca nechibzuită. Acesta s-a arătat nemulțumit până la sfârșit și i-a scris Terezei: "Eu sunt fericit că dumneata îi ceri lui Dumnezeu harul de a fi o sfântă carmelitană, dar îmi pare rău că insiști atât de mult ca să-ți grăbești intrarea. Mă tem că mai târziu te vei căi." Tereza însă spunea: "Cât de bun e Pruncul Isus să mă ia atât de tânără!". Era atât de convinsă, încât s-a dus ea însăși să-și apere cauza, mai întâi la Episcopul diocezei, apoi la Roma, direct la Papa. Lui Leon al XIII-lea i-a fost prezentată chiar așa: "o fetiță care cere să intre în Carmel la 15 ani".

Tereza a considerat acest pelerinaj prin toată Italia, până la Roma, ca fiind "călătoria sa de nuntă".

Am petrecut 6 zile ca să vizităm principalele minuni ale Romei și într-a șaptea zi am văzut-o pe cea mai mare dintre toate: Leon al XIII - lea... După liturghie, a început audiența... Ni s-a spus că e interzis să-i vorbești Papei, pentru că audiența s-ar fi prelungit prea mult... Un moment mai târziu eram la picioarele Sfântului Părinte; după ce i-am sărutat papucul El mi-a prezentat mâna, dar în loc să i-o sărut le-am pus și pe ale mele și, ridicând spre chipul său ochii înmuiați în lacrimi, am exclamat: "Sfinte Părinte, am un mare har să vă cer!... ". Atunci, Suveranul Pontif și-a aplecat capul spre mine astfel încât chipul meu aproape că îl atingea pe al lui, și am văzut ochii lui negri și profunzi care mă fixau și care păreau că mă pătrund până în străfundul inimii. "Sfinte Părinte, i-am spus, permiteți-mi să intru în Carmel la 15 ani!...". Poate că emoția făcuse ca să-mi tremure vocea, pentru că Sfântul Părinte s-a îndreptat către Mons. Révérony care mă privea cu uimire și nemulțumire, și-i spuse: "Nu înțeleg prea bine" (...).

"Sfinte Părinte - a răspuns Vicarul General - este o fetiță care dorește să intre în Carmel la 15 ani, dar superiorii examinează chestiunea."

"Atunci, fiica mea - a reluat Sfântul Părinte privindu-mă cu bunătate - să faci ce îți vor spune superiorii." Atunci, sprijinindu-mi mâinile pe genunchii săi, am făcut o ultimă tentativă și i-am spus cu o voce rugătoare: "O! Sfinte Părinte, dacă dumneavoastră ați spune da, toți ar fi de acord! ...". M-a privit fix și a pronunțat aceste cuvinte accentuând fiecare silabă: "Hai... hai... Vei intra dacă Bunul Dumnezeu o vrea..." (Accentul său avea ceva atât de pătrunzător și de convins că mi se pare că încă-l mai aud).

(Manuscrisul A)
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire