pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Francisc Xaveriu (1506-1552)
3 decembrie (calendarul latin)

La 7 aprilie 1506, în castelul Xavieri din Navarra, regiune în nordul Spaniei, la poalele munților Pirinei, s-a născut fiul soților Juan de Jassu și Maria de Azpilcuea, căruia i s-a dat numele Francisc, și care avea să devină apostolul Indiei Orientale, al insulelor Malacca și Molusce, și al Japoniei, Sfântul Francisc Xaveriu, patronul misiunilor. Tatăl său, consilier al regelui Navarrei, a visat să-l vadă ajuns pe cele mai înalte trepte sociale, și cu acest gând l-a trimis la Paris, unde a făcut studii strălucite.

Providența divină a voit ca Francisc să locuiască în aceeași cameră cu un alt student spaniol, care de mult timp trecuse de vârsta studenției, dar consumat de dorința de a se pregăti pentru o chemare numai de el știută, se trudea din greu să ajungă din urmă pe cei mai tineri decât el cu cincisprezece ani: era Ignațiu de Loyola, născut în anul 1491. Ignațiu, aflat la un înalt grad de viață spirituală, după îndelungate discuții, a privit adânc în ochii lui Francisc și într-o zi a spus: "O inimă atât de mare și un suflet atât de nobil nu pot fi mulțumite cu trecătoarele onoruri pământești. Ambiția ta trebuie să urmărească gloria care durează veșnic". În ziua de 15 august 1534, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Francisc, împreună cu Ignațiu și cu alți colegi, au coborât în cripta bisericii de pe Montmartre - Muntele martirilor, și sub privirile Preacuratei s-au consacrat lui Dumnezeu și au făcut votul de sărăcie desăvîrșită; apoi și-au propus să meargă în Țara Sfântă și de acolo să înceapă opera lor misionară, după ce mai întâi vor fi declarat supunere necondiționată față de Sfântul Părinte Papa. Cu acest gând au pornit spre Roma. În drumul lor continuau studiul teologiei, în vederea hirotonirii, se opreau la biserici și spitale și ajutau la diferite treburi, spre a-și cîștiga bucățica de pâine, își impuneau renunțări și penitențe aspre. Primind binecuvântarea Suveranului Pontif au pornit spre Țara Sfântă, dar războiul dintre venețieni și turci i-a împiedicat să-și ducă planul la îndeplinire. Conform dispozițiilor Papei, au fost hirotoniți preoți la Veneția și repartizați la diferile activități pastorale.

Francisc a lucrat câtva timp la Padova și Bologna, apoi s-a întors la Roma, unde a colaborat cu Ignațiu de Loyola la redactarea Constituțiilor Societății lui Isus. În 1539, regele Portugaliei a cerut misionari și un delegat apostolic pentru Indiile Orientale. Deoarece călugărul destinat acestei misiuni s-a îmbolnăvit, Ignațiu a apelat la Francisc Xaveriu, care a rostit celebrele cuvinte: "Pues, heme aqui!" "Ei bine, iată-mă aici!"; și-a cârpit reverenda, a adunat puținele lucruri personale, și împreună cu doi confrați s-au îmbarcat pentru India. Întrebat dacă nu vrea să treacă pe acasă să-și ia rămas bun, a răspuns: "Ordinul este să mergem în India". În timpul călătoriei, delegatul apostolic își spăla singur rufele, ajuta pe marinari la curățenie, era părintele și păstorul sufletesc al tuturor. La 6 mai 1542 au debarcat pe coasta de vest a Indiei, în regiunea Goa.

Activitatea sa misionară a durat zece ani și a cuprins o arie atât de întinsă, încât chiar cu mijloacele actuale de locomoție ar fi greu de străbătut. O mare parte din India, insulele Malassa și Molusce și altele i-au ascultat cuvântul înflăcărat, însoțit de multe fapte miraculoase, printre care în mai multe împrejurări s-a repetat minunea din ziua Rusaliilor, deoarece toți care îl ascultau, deși vorbeau diferite limbi, înțelegeau ceea ce el le spunea. Biografii lui vorbesc de multe vindecări miraculoase, învierea a patru morți, prezicerea unor evenimente viitoare. "El nu le cerea să înțeleagă tot ce le spune, dar îi ajuta să-și schimbe cu totul viața", reflectează unul dintre biografi. Durerea lui cea mare și una din principalele piedici în calea răspândirii cuvântului evanghelic era purtarea nedemnă, cruzimea și imoralilatea multora dintre europenii veniți în acele părți. Când refuzau să-i pună la dispoziție o barcă, pentru a trece în altă insulă, spunea : "Dacă în acele insule s-ar afla mine de aur, creștinii s-ar repezi în grabă. Dar nu sunt acolo decât suflete care trebuie mântuite!".

După șapte ani de activitate în India, a trecut în Japonia, unde a rămas douăzeci și opt de luni. Aici a întemeiat o comunitate creștină puiternică, ce avea să se mențină în credință, deși nemaiavând preoți, până în secolul al XlX-lea, când a fost descoperită de misionarii reprimiți pe pământul insulei, după o perioadă de grele prigoane.

Inima și gândul lui Francisc erau puternic atrase de imensele întinderi ale Chinei. Părăsind Japonia, s-a reîntors la Goa și de aici s-a îmbarcat pentru China, la 14 aprilie 1552. Ajuns pe insula Sancian, la 150 km în fața portului Canton, întovărășit de un singur tânăr chinez, aștepta un prilej potrivit să treacă pe celălalt țărm, dar ostenelile neîntrerupte și lipsurile de tot felul și-au spus cuvîntul. În ziua de 2 decembrie, un colonist sărac, aflat întâmplător pe insulă, l-a găsit căzut la pământ, sleit cu totul de puteri, cu fața întoarsă spre continentul galben; l-a dus în coliba lui și a încercat să-l ajute, dar a doua zi, 3 decembrie 1552, la vîrsta de patruzeci și șase de ani, a închis ochii pentru totdeauna. Mâna care botezase peste treisute de mii de convertiți și binecuvântase mulțimi nenumărate acum se odihnea.

Pentru marea lui dorință de a mântui sufletele, Sfântul Xaveriu este chemat în ajutor în rugăciunile pentru întoarcerea celor rătăciți, și Sfînta Biserică l-a proclamat patron principal al misionarilor.

* * *

Xaveriu este numele locului unde s-a născut Sfântul Francisc, dar uneori se folosește ca prescurtare a numelui întreg. Cuvîntul Xaveriu provine din transformarea fonetică a cuvintului basc Etshaberei, și înseamnă "Casă nouă".

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire