pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Filip (sec.I)
3 mai (calendarul latin)
11 octombrie (calendarul bizantin)

Sfinții evangheliști Matei, Marcu și Luca notează numai numele lui Filip și locul de naștere, Betsaida; Sfântul Ioan ne dă și unele amănunte referitoare la personalitatea lui, prezentându-l ca fiind în strânsă prietenie cu apostolul Natanael - Bartolomeu, pe care l-a condus la Isus: "Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege și prorocii... Vino și vezi".

În istorisirea minunii înmulțirii pâinilor, se menționează că Isus i-a adresat lui Filip întrebarea: "De unde vom cumpăra pâine, ca să dăm de mâncare la această lume?" Filip nu înțelege sensul întrebării și, după ce aruncă o privire asupra mulțimii care-i înconjura, răspunde: "Nici pâine de două sute de dinari nu ne-ar ajunge să dăm fiecăruia doar câte o bucățică".

Firea oarecum nerăbdătoare a lui Filip ne apare limpede dintr-o altă însemnare a Evangheliei, la Cina de pe urmă. În timp ce Isus le vorbește apostolilor săi despre misterul adânc al Sfintei Treimi, Filip, copleșit de cele auzite, îi spune lui Isus: "Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl, și ne va fi de ajuns".

Despre activitatea și moartea Sfântului Filip nu ni s-au păstrat documente sigure. O tradiție foarte veche afirmă că el a activat în părțile de nord ale Asiei Mici și a murit răstignit pe Cruce, la vîrsta de 87 de ani, sub împăratul Domițian. Mai târziu, rămășițele lui pământești au fost transportate la Roma și așezate în biserica Sfinților Apostoli, alături de cele ale Sfântului Iacob cel Mic.

Foarte răspândit la vechii greci, mai ales în Macedonia, numele Filip a trecut și la alte popoare, chiar la evrei, datorită renumelui lui Alexandru cel Mare al cărui tată se chema Filip al II-lea, și datorită înțelesului cuvântului philippos = iubitor de cai (phil = iubitor; hippos = cal).

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire