pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Simpliciu (?-483)
papă

2 martie (calendarul latin)

Sfântul Simpliciu a păstorit Biserica lui Cristos în calitate de Episcop al Romei și Papă între anii 468-483. Era o perioadă de mari frământări atât pentru Biserică cât și pentru Imperiul roman, acum împărțit în două: Imperiul de Apus și Imperiul de Răsărit, și din toate părțile atacat de popoarele care se revărsau din nordul și răsăritul Europei. Împărțirea în două a imperiului a dus și la o accentuare a diferențierilor între partea de Apus și partea de Răsărit a Bisericii; de multe ori împărații interveneau în probleme ale vieții bisericești, fie în ce privește organizarea, fie, adesea, și în probleme de credință și morală. Sf. Simpliciu, asemenea altor Papi, s-a aflat uneori în situații grele, dar în toate împrejurările a rămas statornic în credința și demnitatea ce i-au fost încredințate. În anul 482, împăratul Zenon propune un compromis cu erezia numită monofizism; Simpliciu se ridică cu tărie și afirmă limpede credința definită în Sinodul al IV-lea ecumenic, din Calcedon (localitate lângă Constantinopol). Acest Sinod, la care au participat peste 600 de episcopi, din toată lumea creștină, a condamnat învățătura susținută de Patriarhul de Alexandria, Dioscor, și învățatul călugăr din Constantinopol, Eutihie. Ei afirmau că în Cristos este numai o singură fire, firea dumnezeiască - de aici și numele: monofizism (monos=singur, fisis=fire).

Dioscor și Eutihie reușiseră, cu ajutorul împăratului Teodosie al II-lea, să convoace un sinod la Efes, în anul 449, care a subscris o mărturisire de credință monofizită; mijloacele folosite pentru obținerea aprobării acestei mărturisiri au dat sinodului din Efes numele de "sinodul tâlhăresc din Efes". Peste doi ani, un adevărat Conciliu ecumenic, Calcedon 451, îi va depune din episcopat pe Dioscor și Eutihie, și va condamna definitiv monofizismul, însușindu-se scrisoarea Papei Leon cel Mare al Romei. Sfântul Simpliciu, după cum am amintit, a susținut învățătura creștină propusă de sinodul din Calcedon.

Pe lângă apărarea adevăratei învățături de credință, Sf. Simpliciu merită să fie amintit și pentru faptul că a restaurat unele biserici din Roma, printre care bisericile Sfântul Ștefan și Sfânta Bibiana; de asemenea, dovedind un respect deosebit față de lucrările de artă, a dat ordin să fie salvate de la distrugere mozaicurile păgâne din biserica Sfântul Andrei. Rămășițele sale pământești sunt păstrate și venerate la Tivoli (lângă Roma).

* * *

În mod evident, Simpliciu este în legătură cu adjectivul simplex=simplu, neamestecat, neprefăcut, neîmpărțit. Uneori este folosit și în sens depreciativ, cu înțeles de redus. De când învățătorul divin Cristos a poruncit apostolilor și urmașilor săi să fie simpli ca porumbeii, numele de Simpliciu rămâne o chemare la sinceritatea și puritatea aducătoare de înțelepciune. Sfântul amintit la 2 martie ne oferă una dintre multele confirmări ale cuvintelor lui Isus.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire