pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericita María Dolores Rodríguez Sopena (1848-1918)

Dolores Rodríguez Sopena s-a născut la Velez Rubio (Spania), la 30 decembrie 1848, fiind a patra dintre cei șapte copii ai lui Tommaso Rodríguez Sopena și Nicoletta Ortega Salomón. Dolores și-a petrecut copilăria și adolescența în diferite localități, datorită serviciului tatălui ei (era magistrat). Cu toate acestea, ea definește această perioadă a vieții sale ca un "ocean de liniște".

În 1866, tatăl ei este numit magistrat la tribunalul din Almería. Dolores avea 17 ani. Începe să frecventeze societatea, dar nu era atrasă de petreceri și de acel stil de viață; era mereu preocupată să facă bine aproapelui. Primele sale experiențe de apostolat le-a făcut pe ascuns, deoarece se temea că părinții i-ar fi putut interzice: a îngrijit material și spiritual pe două surori bolnave de tifos și pe un lepros.

Trei ani mai târziu, tatăl ei este transferat la tribunalul din Puerto Rico, unde merge împreună cu unul dintre fiii săi, în timp ce restul familiei rămâne la Madrid. În capitală, Dolores își organizează viața mai bine: alege un îndrumător spiritual și predă învățătura Bisericii în închisorile pentru femei, în spitalul Principesei și în școlile dominicane.

În 1872, familia se reunește la Puerto Rico; Dolores avea 23 ani și va rămâne în Americi până la vârsta de 28 de ani. Aici intră în contact cu iezuiții, și pr. Goicoechea SJ devine îndrumătorul său spiritual. La Puerto Rico fondează Asociația Fiicele Mariei și școli pentru persoanele de culoare, în care este favorizată alfabetizarea și predarea catehismului.

În 1873, tatăl său este numit magistrat la tribunalul din Santiago de Cuba. Erau vremuri grele, iar pe insulă avea loc o schismă religioasă, motiv pentru care activitatea lui Dolores se limitează la vizitarea bolnavilor din spitalul militar. În această perioadă, cere să fie primită în Congregația Surorilor Carității, dar primește un răspuns nefavorabil, datorită unui defect de vedere pe care îl avea - la vârsta de 8 ani fusese operată la ambii ochi, iar această boală avea să o însoțească toată viața.

După refacerea rupturii religioase de pe insulă, Dolores începe să activeze în cartierele periferice, și fondează ceea ce a numit ea "Centre de instruire" - de fapt, aici se preda nu doar catehismul, ci și noțiuni de cultură generală, și se acorda asistență medicală. Încet-încet, i se alătură și alte colaboratoare, și astfel înființează "centre de instruire" în trei cartiere diferite.

Însă în Cuba moare mama ei, iar tatăl cere să fie pensionat, și se întorc cu toții la Madrid în 1876. Aici, Dolores își organizează viața pe trei fronturi: îngrijirea casei și a tatălui ei, apostolatul (ceea ce făcea înainte de a părăsi peninsula) și viața spirituală (își alege un director spiritual și începe să facă anual Exercițiile Spirituale ale Sfântului Ignațiu). În 1883 moare tatăl ei, și în ea se trezește din nou dorința de a intra într-un ordin religios.

La sfatul îndrumătorului ei spiritual, pr. López Soldado S.J., intră în ordinul salezian, deși nu a dorit niciodată să își dedice întreaga viață contemplației. După zece zile părăsește mănăstirea, deoarece își dă seama că nu aceea era vocația ei. După această experiență, se dedică cu totul muncii ei de apostolat: deschide o "Casă Socială", unde acordă atenție diferitelor necesități pe care le-a observat în vizitele ei la spital sau la închisoare.

La sugestia Episcopului de Madrid, Mons. Ciriaco Sancha, în 1892 fondează o Asociație a Apostolatului Secular (astăzi: "Mișcarea Laicilor Sopena"), iar în anul următor primește aprobarea autorităților civile și Opera se extinde în opt cartiere din capitală. În 1986 și-a început activitățile în afara Madridului. În numai patru ani, întreprinde 199 de călătorii în întreaga Spanie pentru a înființa și consolida Opera Doctrinelor.

În urma unui pelerinaj la Roma, decide să fondeze un Institut religios care să continue Opera Doctrinelor și care să ajute la sprijinirea din punct de vedere spiritual a Asociației laice. Cardinalul Sancha, în acea vreme Episcop de Toledo, îi propune să fondeze institutul în acest oraș.

La 24 septembrie 1901, la Loyola, după ce a participat împreună cu 8 însoțitoare la Exerciții Spirituale, redactează actul de instituire a 'Institutului Damelor Catehete' (astăzi 'Institutul Cateheta Dolores Sopena'), dar fondarea oficială are loc la 31 octombrie la Toledo. În 1907, primește aprobarea Constituțiilor direct de la Papa Pius al X-lea. În 1910, are loc primul Capitlu General, unde este realeasă Superioară Generală. În 1914, fondează o casă în Roma, iar în 1917, primele Catehete merg în America pentru a deschide o casă în Chile.

În anul următor, la 10 ianuarie 1918, Dolores Sopena moare la Madrid în faimă de sfințenie. În momentul de față, Familia Sopena, constituită din trei instituții fondate de ea (Institutul Cateheta Dolores Sopena, Mișcarea Laicilor Sopena și Opera Socială și Culturală Sopena) este prezentă în Spania, Italia, Argentina, Columbia, Cuba, Chile, Ecuador, Mexic și Republica Dominicană.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire