pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericita María Caridad Brader (1860-1943)

Caridad Brader, fiica lui Sebastiano Brader și a Mariei Carolina Zahaner, s-a născut la 14 august 1860 la Kaltbrunn (Elveția). A fost botezată a doua zi după naștere, cu numele Maria Josefa Carolina.

Dotată cu o inteligență ieșită din comun și îndrumată pe calea științei și a virtuții de o mamă afectuoasă și plină de grijă, micuța Carolina își va maturiza formarea creștină printr-o intensă iubire față de Isus Cristos și o afectuoasă devoțiune către Fecioara Maria.

După terminarea studiilor, Carolina se decide să aleagă viața călugărească. Alegerea ei a întâmpinat la început opoziție din partea mamei ei, care între timp rămăsese văduvă, iar Carolina era unica sa fiică.

La 1 octombrie 1880 intră la Altstätten în mănăstirea franciscană de clauzură "Maria Hilf", care conducea un colegiu. În martie anul următor primește haina monahală și numele de Maria Caridad a Iubirii Duhului Sfânt, iar după un an depune voturile călugărești. Datorită pregătirii sale pedagogice, a fost desemnată să predea în colegiul mănăstirii.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind de acum posibil pentru călugărițele de clauzură să iasă din mănăstire, episcopii misionari căutau prin mănăstiri surori dispuse să meargă în țările de misiune. Astfel, Mons. Pietro Schumacher, misionar al Sfântului Vincențiu de Paul și Episcop de Portoviejo (Ecuador), a scris o scrisoare călugărițelor din Maria Hilf, cerând surori voluntare care să lucreze ca misionare în dieceza sa.

Surorile au răspuns cu entuziasm acestei cereri, iar printre cele șase surori care au plecat în misiune s-a numărat și sr. Caridad Brader. În 1893, după cinci ani de muncă grea la Chone (Ecuador) și după ce a catehizat multe grupuri de copii, sr. Caridad este trimisă în Columbia, la Túquerres. Aici ea și-a manifestat toată pasiunea misionară și lucra fără răgaz, fiind preocupată mai ales de cei mai săraci, de cei marginalizați, de cei care încă nu cunoșteau Evanghelia.

Datorită necesității urgente de a găsi mai multe misionare pentru un câmp atât de mare de apostolat, sprijinită și de părintele german Reinaldo Herbrand, a fondat în 1894 Congregația Franciscanelor Mariei Neprihănite. La început, congregația a fost formată din tinere elvețiene, care, impulsionate de zel misionar, au urmat exemplul sr. Caridad. Curând însă li s-au alăturat și tinere autohtone, iar Congregația a început să se extindă în diferite țări.

Ca superioară generală, a condus Congregația sa din 1893 până în 1919 și din 1928 până în 1940, an în care a respins categoric o altă realegere. În 1933, Congregația a primit aprobarea pontificală. La 27 februarie 1943, sr. Caridad Brader a murit în faimă de sfințenie.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire