pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Zita (1218-1272)
servitoare

27 aprilie (calendarul latin)

Orașul Lucca din Toscana - Italia și-a ales de patroană și protectoare pe Sfânta Zita, care timp de aproape 50 de ani îndeplinit munca de servitoare într-una din familiile înstărite ale orașului. La 30 de ani după moartea Zitei, Dante Alighieri o amintește în a sa «Divina Commedia», atunci când vorbind despre un magistrat din Lucca îl arată ca fiind «mai în vârstă decât Sfânta Zita».

Zita se născuse în anul 1218 la Monsagrado, un cătun din apropiere de Lucca dintr-o familie de țărani săraci. Pe atunci era obiceiul ca fetele de la sat să fie angajate ca servitoare în familii mai bogate din orașul apropiat, pentru a-și face zestrea necesară și a nu fi o povară pentru familia proprie. Situația lor era asemănătoare cu a sclavelor, dar ele o acceptau, deoarece, știau că este trecătoare: multe dintre ele ajungeau să se lege atât de strâns de familia respectivă, încât rămâneau acolo pentru toată viața.

La vârsta de doisprezece ani, Zita a fost angajată în familia Fatinelli din orașul Lucca; fiind un suflet pătruns de credință, a considerat că împlinește voința lui Dumnezeu slujind în mod conștiincios această familie care o primise sub acoperișul ei, își asigura întreținerea și pregătirea unui viitor.

Din dragoste către Dumnezeu își împlinea cu exactitate și voie bună datoriile de serviciu, primind cu seninătate dojenile umilitoare atât din partea stăpânilor, care la început o tratau cu severitate, cât și din partea celorlalți servitori, care nu vedeau cu ochi buni zelul și corectitudinea ei. Totdeauna atentă și supusă, a cerut totuși un favor de la stăpâna casei: favorul de a fi liberă să meargă în fiecare zi la Sfânta Liturghie.

Deși nu era decât o simplă servitoare, a ajuns sa fie considerată ca o regină, mai ales după ce stăpânii, convinși de corectitudinea și priceperea ei, i-au încredințat conducerea întregii gospodării casnice. Din bunurile rezervate pentru săraci și din economiile ei proprii, împărțea cu mișcătoare delicatețe tuturor celor care băteau la poarta familiei Fantinelli. Se istorisește că una dintre tovarășele ei de muncă, invidioasă pe stima de care se bucura Zita, a acuzat-o în fața stăpânului că risipește bunurile casei în acte de milostenie exagerată. Într-una din zile, Zita este oprită în timp ce ieșea din casă cu șorțul încărcat, pornită sa viziteze o familie nevoiașă: când stăpânul o întrebă ce duce, ea răspunde că are flori și frunze. Într-adevăr, desfăcând legăturile șorțului, o ploaie de flori cade pe lespezile scărilor.

Viața Zitei este ca un buchet de virtuți creștinești, ea formează o dovadă grăitoare că în orice condiții și în orice loc, sfaturile Sfintei Evanghelii pot fi păstrate și duse la o mare perfecțiune. Chiar pe când trăia, aceste virtuți i-au atras stima și prețuirea tuturor, iar după moartea ei, întâmplată la 27 aprilie 1272, contemporanii, din toate treptele sociale, i-au venerat amintirea cu pietate, considerând-o o adevărată sfântă. Mormîntul ei află și astăzi în catedrala Sfântul Fredian din Lucca și mulțimi de pelerini se îndreaptă spre el, cerând și primind harul de a duce o viață curată și senină în orice situație. Cultul său a fost aprobat în mod oficial de către Papa Inocențiu al XII-lea, la 5 septembrie 1696, iar Papa Pius al XII-lea a declarat-o patroană a persoanelor de serviciu.

* * *

«Alfabetul se urcă de la A-bel, la Z-ita. În Zita, triumfează viața oamenilor simpli. Triumf al necunoscuților, al moștenitorilor și al profeților Iată-i adunați în jurul Mielului, de orice limbă, de orice condiție socială, de orice neam și de toate vârstele. Din toată inima ei spun și cântă : «Amin» (Louis de la Bouillerie).

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire