pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Józef Sebastian Pelczar (1842-1924)

Józef Sebastian Pelczar s-a născut la 17 ianuarie 1842 la Korczyna, un orășel la poalele munților Carpați, lângă Krosno (Polonia). Și-a petrecut copilăria în orașul natal, crescând într-o atmosferă pătrunsă de vechea religiozitate poloneză ce domnea în casa părinților săi, Adalberto și Marianna Miesowicz. Aceștia, dându-și seama curând de inteligența extraordinară a fiului lor, după doi ani petrecuți în școala din Korczyna, l-au trimis să-și continue studiile în cea din Rzeszów și apoi la gimnaziu.

În timpul studiilor gimnaziale, Jozef s-a hotărât să se dedice slujirii lui Dumnezeu. După gimnaziu a intrat în Seminarul Mare din Rzeszów, iar în 1860, a început studiile teologice la Seminarul Major din Przemysl. La 17 iulie 1864 a fost hirotonit preot, și timp de un an și jumătate a fost vicar parohial în Sambor. În anii 1866-1868 a urmat studiile la Roma la Collegium Romanum (astăzi Universitatea Gregoriană) și în același timp la Institutul Sant'Apollinare (astăzi Universitatea din Lateran), unde, pe lângă aprofundarea unei profunde culturi, a căpătat o mare și nesecată iubire față de Biserică și capul ei vizibil, Papa.

Imediat după întoarcerea în patrie, a fost profesor la Seminarul din Przemysl și apoi, timp de 22 de ani, profesor la Universitatea Jaghellonica din Cracovia. Ca profesor și președinte al Facultății de Teologie și-a câștigat faima de om luminat, un foarte bun dascăl, foarte bun organizator și un mare prieten al tinerilor. Ca semn de recunoștință din partea comunității academice, a fost numit rector al Almae Matris din Cracovia (1882-1883).

Dorind să realizeze idealul de "preot-polonez care-și pune cu generozitate viața în slujba aproapelui", ideal pe care și l-a fixat încă din copilărie, Don Pelczar nu s-a limitat doar să desfășoare o muncă științifică, dar s-a dedicat cu pasiune și activităților sociale și caritative. A devenit membru activ al Societății Sf. Vincențiu de Paoli și a Societății Educației Populare al cărei președinte a fost timp de șaisprezece ani. În 1891, prin inițiativa lui Don Pelczar, este întemeiată Confraternitatea Preasfintei Fecioare Maria Regina Poloniei, care, pe lângă scopuri religioase, desfășura și funcțiuni sociale, precum ajutorarea artizanilor, a săracilor, orfanilor și a servitorilor bolnavi, și mai ales a celor fără un loc de muncă.

Îndemnat de gravele probleme sociale ale timpului, sigur că este voința lui Dumnezeu, în 1894 a fondat la Cracovia Congregația Slujitoarele Preasfintei Inimi a lui Isus, cu carisma de a răspândi Împărăția iubirii Inimii lui Isus. Dorea ca surorile congregației să devină semn și instrument al acestei iubiri față de fetele nevoiașe, față de bolnavi și de cei care aveau nevoie de ajutor.

În 1899 este numit episcop auxiliar de Przemysl iar un an mai târziu, după moartea Mons. Luca Solecki, Ordinar al Diecezei pe care a păstorit-o douăzeci și cinci de ani cu zel, spre binele sufletelor încredințate lui. În ciuda sănătăți precare, Episcopul Pelczar s-a dedicat fără odihnă activităților religioase și sociale. Datorită eforturilor sale, în timpul episcopatului său a crescut numărul de noi biserici, capele și au fost restaurate multe biserici vechi. Deși situația politică nu era favorabilă, a prezidat trei sinoade diecezane. Dăruit de Dumnezeu cu daruri deosebite, nu sufoca talentele sale ci le înmulțea și le făcea să rodească. A fost un lucrător neobosit, așa cum o dovedesc numeroasele sale opere teologice, istorice și de drept canonic, precum și manualele, cărțile de rugăciuni, scrisorile pastorale, discursurile și predicile.

Episcopul Jozef Sebastian Pelczar a murit în noaptea dintre 27 și 28 martie 1924 lăsând în urmă amintirea unui om al lui Dumnezeu, care în ciuda vremurilor grele în care a trebuit să trăiască și să lucreze, făcea mereu voința lui Dumnezeu. La 2 iunie 1991, în timpul celei de a patra vizite în patria natală, Papa Ioan Paul al II-lea l-a proclamat Fericit.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire