pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Maria de Mattias (1805-1866)

Maria de Mattias s-a născut la 4 februarie 1805 la Vallecorsa, în provincia Frosinone (Italia), într-o familie bogată și cultivată - chiar dacă femeilor le era interzis să studieze -, și cu o profundă credință creștină.

Dialogând cu tatăl ei cunoaște nu numai adevărurile de credință, dar mai ales scene și personaje din Sfânta Scriptură pe care el i-o citea încă pe când era o copilă, dezvoltând în ea o mare iubire pentru Isus, Mielul jertfit pentru mântuirea omenirii. La vârsta de 16-17 ani pornește în căutarea sensului propriei vieți: simțea că avea nevoie de o iubire fără margini. Îi mărturisește tatălui ei întunericul său interior și faptul că s-a încredințat Sfintei Fecioare ca să-i dea lumină, și, dialogând cu el, Dumnezeu o face să experimenteze în mod mistic frumusețea iubirii divine care s-a manifestat în plinătatea sa în Cristos răstignit.

Această experiență o determină să meargă pe străzile Italiei pentru a face cunoscută tuturor Iubirea Tatălui Ceresc - după cum spunea ea însăși -, iubirea răstignită, Isus. Era convinsă, de fapt, că reforma socială venea din inima persoanei, și că persoana se transformă când ajunge să înțeleagă cât de prețioasă este în ochii lui Dumnezeu, cât de iubită este: Isus s-a dat cu totul pentru a o răscumpăra. Încerca, astfel, să-i conducă pe toți, mici și mari, la descoperirea a ceea ce îi fusese arătat ei și care o transformase.

La 17 ani, în 1822, a experimentat că transformarea este posibilă pentru toți, atunci când Sf. Gaspare Del Bufalo a mers la Vallecorsa pentru o misiune populară, iar tânăra a văzut întreg orășelul transformat. Atunci s-a hotărât să facă și ea la fel. Sub îndrumarea unui coleg al Sfântului Gaspare, Venerabilul Don Giovanni Merlini, a fondat Congregația Surorile Adoratoare ale Sângelui lui Cristos la Acuto (Frosinone), la 4 martie 1834, pe când avea 29 de ani.

Fusese chemată aici pentru a le învăța pe fete - ea învățase singură să scrie și să citească. Dar, întrucât purta în suflet visul reformei societății și a lumii, nu s-a limitat la activitatea școlară, ci a adunat mamele pentru a le catehiza, pentru a le face să se îndrăgostească de Isus și a le educa pentru o viață creștină, conform stării lor. Astfel, Maria, dintr-o tânără timidă, a devenit o predicatoare care fascina copile, adulți, oameni simpli și intelectuali, laici și preoți, deoarece, atunci când vorbea despre Isus și misterele de credință, era ca și cum ar fi văzut personal acele realități.

Dorința ei cea mai mare era ca nici măcar o picătură din Sângele Divin să nu se piardă, ci să-i atingă pe toți păcătoșii pentru a-i purifica și pentru ca, spălați în apa milostivirii, să afle calea cea dreaptă spre pacea și comuniunea dintre oameni. Această ardoare a ei a atras multe tinere și, prin ele, Maria a putut să deschidă circa 70 de comunități din care 3 în Germania și Anglia, iar restul în orășele mici și părăsite din centrul Italiei. Comunitatea din Roma a fost deschisă la cererea Papei Pius al IX-lea.

A murit la Roma la 20 august 1866, și a fost înmormântată în Cimitirul din Verano, din dorința expresă a Papei Pius al IX-lea, care a ales pentru ea mormântul și a cerut să se realizeze un basorelief cu viziunea lui Ezechiel: ossa aride, audite verbum Domini (oase uscate, ascultați cuvântul Domnului). Procesul de beatificare a început la 30 de ani de la moartea ei, fiind beatificată de Papa Pius al XII-lea la 1 octombrie 1950.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire