pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericitul Jan Balicki (1869-1948)

Jan Balicki s-a născut la 25 ianuarie 1869 la Staromiescie, astăzi cartierul Rzeszow. Crescut într-un ambient familiar foarte religios, s-a hotărât să se consacre lui Dumnezeu. După examenul de bacalaureat a intrat în seminarul diecezan din Przemysl. Hirotonit preot, timp de un an a slujit în parohia Polna și apoi a fost trimis la Roma pentru a-și continua studiile de specializare, pe care le încheie cu licența în teologie la Universitatea Pontificală Gregoriană.

La întoarcerea sa în dieceză este numit profesor de teologie dogmatică în seminarul diecezan. Misiunea sa de profesor a fost pătrunsă de o credință profundă și de iubire pentru Adevăr. În rugăciune, mai ales, a aflat înțelepciunea și lumina Duhului Sfânt. În anii 1928-1934 a fost rectorul seminarului. A murit la Przemysl, la 15 martie 1948, în faimă de sfințenie.

Pr. Jan Balicki s-a dăruit lui Dumnezeu și oamenilor în toți anii vieții sale de preot, ca profesor și educator al noilor preoți, ca predicator cu har și păstor în căutarea oilor care, din diferite motive, se îndepărtaseră de turma lui Cristos.

Pr. Balicki, preot umil din dieceza de Przemysl, este un exemplu extraordinar și pentru toți credincioșii din timpul nostru, în mod deosebit pentru preoți. El ne învață cum să unim viața contemplativă cu apostolatul, cum să-l ajutăm pe aproapele în nevoile sale materiale și spirituale, cum să dobândim sfințenia evanghelizând lumea.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire