pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericitul Jan Beyzym (1850-1912)

Slujitorul lui Dumnzezeu Pr. Jan Beyzym s-a născut la Beyzymy Wielkie în Volinia la 15 mai 1850. După ce a terminat gimnaziul la Kiev, a intrat în noviciat la părinții iezuiți la Stara Wies lângă Brzozow. A primit ordinele sacre la Cracovia din mâinile Episcopului Albin Dunajewski, în 1881. Timp de mulți ani a fost educator și ocrotitor al tinerilor din colegiile Societății lui Isus din Tarnopol și la Chyrow.

La 48 de ani, cu consimțământul superiorilor, a plecat în Madagascar pentru "a-i sluji pe leproși". Toate puterile sale, toate talentele sale și întreaga afecțiune le-a dăruit bolnavilor părăsiți, înfometați și marginalizați ai societății. S-a stabilit printre ei, pentru a fi cu ei zi și noapte. Pe Insula Roșie a creat o operă de pionierat, care a făcut din el precursorul îngrijirii actuale a leproșilor. Din ofertele adunate în special de la conaționalii săi din patrie și de la cei emigrați în afara ei, a construit la Marana un spital special pentru 150 de bolnavi, pentru a-i îngriji și a le oferi speranță. Acest spital există și astăzi, și este dedicat Sfintei Fecioare de la Czestochowa.

Epuizat de munca ce depășea puterile sale, Pr. Beyzym a murit la 2 octombrie1912, în faimă de eroism și sfințenie. Moartea nu i-a permis să-și împlinească dorința ascunsă de a merge la Sachalin, pentru a desfășura muncă misionară printre cei condamnați.

Viața "Slujitorului leproșilor" a fost caracterizată de o credință vie și de sentimentul de dreptate, de o iubire filială față de Maica Domnului, de zel apostolic pentru mântuirea oamenilor și de grija samariteană față de cei mai săraci dintre săraci. Evanghelizarea mergea împreună cu garantarea drepturilor fundamentale ale persoanei umane, printre ele, și cel al condițiilor de viață demne de om și de un fiu al lui Dumnezeu.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire