pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericita Maria del Transito (1821-1885)

A fost al treilea copil al părinților ei, Felipe Cabanillas și Francisca Antonia Lujan Sanchez. A fost crescută într-o familie numeroasă, bogată și pioasă; a avut zece frați, unul devenind preot, iar trei călugărițe. Tatăl Mariei a murit în 1850, iar restul familiei s-a mutat la Cordoba, locuind lângă biserica San Roque. Maria și-a ajutat mama la crescutul copiilor, păstrându-și o pietate și devoțiune personală față de Euharistie, activând ca și catehetă și vizitând săracii și bolnavii din Cordoba. Mama ei a murit de cancer la 13 aprilie 1858.

Odată cu creșterea fraților ei, care au început să meargă la casele lor, Maria s-a simțit liberă să își urmeze vocația religioasă, și la 37 de ani a intrat în Ordinul Franciscan Terțiar, dedicându-și cea mai parte a fiecărei zile rugăciunii. În 1872, Maria s-a mutat la Buenos Aries, și la 19 martie 1873 a intrat într-o mănăstire carmelită de aici. Din motive de sănătate, ea a trebuit să părăsească mănăstirea în aprilie 1874. În septembrie același an a intrat în mănăstirea Surorilor Vizitațiunilor din Montevideo, dar datorită acelorași probleme de sănătate, după câteva luni a trebuit să părăsească și acest loc.

În această perioadă, Maria a început să cântărească ideea care a urmărit-o întreaga viață - o fundație de educație și asistență pentru ajutorarea copiilor. Ea a obținut aprobarea pentru proiect la 8 decembrie 1878, și alături de Teresa Fronteras și Brigida Moyano, cu fratele Cirlaco Porreca director, a fondat Congregația Misionarilor Franciscani Terțiari din Argentina, dedicată ajutorării săracilor, orfanilor și abandonaților. Cele trei femei au depus voturile călugărești la 2 februarie 1879, iar instituția fondată de ele a devenit oficial afiliată Ordinului Franciscan la 28 ianuarie 1880.

Noua Congregație s-a bucurat imediat de succes în ceea ce privește vocațiile. În timpul cât a trăit Maria au fost fondate Colegiile Sf. Margarita de Cortona în San Vicente, El Carmen în Rio Cuarto și al Neprihănitei Zămisliri în Villa Nueva. Munca depusă i-a ruinat însă sănătatea oricum fragilă, astfel că după câțiva ani de la fondarea Congregației a murit. La 28 iunie 1999, a fost declarată Venerabilă de către Papa Ioan Paul al II-lea.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire