pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericitul Lodovico Pavoni (1784-1849)

Fericitul Lodovico Pavoni s-a născut în Brescia în 1784 și a murit în Saiano, lângă Brescia, în 1849. Timp de 30 de ani el și-a urmat vocația de a-i sluji și educa pe băieții nevoiași. El a început prin a deschide un oratoriu propriu (un centrul de cateheză și de recreere) care în 1821 s-a extins, devenind un fel de mic hotel pentru cei fără adăpost, și școală în care aceștia învățau. În 1825 a fondat o Congregație pentru preoți și călugări care să se ocupe de activitățile educaționale și administrative ale instituției care devenea pe zi ce trece tot mai mare.

Lodovico a fost un copil vioi și inteligent, interesat de lumea din jurul său și conștient de problemele sociale încă de mic. El s-a pregătit pentru preoție acasă, ajutat fiind de părintele dominican Carlo Domenico Ferrari, viitorul Episcop de Brescia. Seminariile erau închise în acea vreme, de ocupație franceză a Italiei sub Napoleon (1799-1814). Lodovico a fost hirotonit preot în 1807, după care a înființat oratoriul amintit anterior.

În 1812 a fost numit secretar al Episcopului Gabrio Nava, iar în 1818 rector al bisericii Sf. Barnaba, aici înființând în 1821 un orfelinat care a devenit "Institutul Sf. Barnaba". Lodovico s-a hotărât să se ocupe și de domeniul editorial, fondând "Casa de Editură a Institutului Barnaba", care astăzi este Editura Ancora. Congregația fondată de el pentru a-i susține, extinde și continua munca, a fost autorizată în 1843 de Papa Grigore al XVI-lea. În 1847, Lodovico și alți primi membri depuneau jurământul în noua Congregație.

A murit în zorii Duminicii Floriilor, în timp ce Brescia era în flăcări, datorită războiului cu Austria. Asemeni lui John Bosco, Pavoni se folosea de încurajări; prefera blândețea severității. El obișnuia să spună: "rigorismul ține gol Paradisul". Astăzi, Congregația fondată de el numără 210 membri din șase țări: Brazilia, Columbia, Eritrea, Germania, Italia și Spania. Congregația se ocupă încă de publicarea de cărți, în Roma conducând librăria Ancora de lângă Piața San Pietro.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire